Volg 'Les nuits d'été' op Klarafestival live via Pickx

Muziek | Proximus viert het beste van de klassieke muziekwereld met een live gestreamd concert vanop Klarafestival. Op 24 maart brengt het Brussels Philharmonic onder leiding van Thierry Fischer en de tenorstem van Reinoud Van Mechelen een verzameling van liederen geïnspireerd op het werk van Shakespeare.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Terwijl de Franse componist Hector Berlioz (1803 – 1869) in Rome verbleef, huwde zijn Parijse geliefde met een andere man. De componist zinde op wraak en uitgerust met twee pistolen en een flesje gif vertrok hij naar de Franse hoofdstad. Onderweg las hij Shakespeares ‘King Lear’, een verhaal dat hem gaandeweg meer boeide dan zijn wraakplannen. Zijn woede bekoelde en in Nice besloot hij zijn plannen op te geven en zich in plaats te storten op een concertoeuvre dat de essentie van ‘King Lear’ moest vatten. Dat is hoe ‘Les nuits d’été’ is ontstaan.

De teksten op de muziek zijn gebaseerd op een reeks gedichten van Théophile Gautier, een buur en vriend van Berlioz. Daarin maken jeugdige onschuld en passionele intimiteit plaats voor tragisch verlies en treurnis. ‘Les nuits d’été’ werd een van de vele werken die van Berlioz een van de meest vernieuwende componisten van de romantiek maakten.

Woelen in de aarde

Het Brussels Philharmonic, onder leiding van Thierry Fischer, brengt op 24 maart in Studio 4 in de Brusselse muziektempel Flagey het vierde en het zevende lied uit die verzameling van Berlioz, met als afsluiter ‘A Midsummer Night’s Dream Suite’ van Felix Mendelssohn, ook gebaseerd op het werk van de Engelse bard en bedoeld als ondersteuning bij een toneelopvoering van diens bekendste komedie.

We horen de stem van de Belgische tenor Reinoud Van Mechelen, de allereerste festivalartiest van Klarafestival. Hij wil, mede via Klara, de klassieke muziek weer relevant helpen maken, vertelde hij. “Als kunstenaars moeten we als het ware soms met onze handen in de aarde woelen om het nut van wat we doen aan te tonen. Een muziekbeleving levert niet direct een meetbaar resultaat op, maar het kan zoveel goeds doen aan ons innerlijke zelf”, aldus Van Mechelen. Een deugddoende en meeslepende ervaring is dus wat we ook kunnen verwachten van de opvoering van 'Les nuits d'été'.

Volg ‘Les nuits d’été’ op donderdag 24 maart om 20u00 op Pickx Live (zender 11 van je tv of in de Proximus Pickx-app) en op Pickx.be voor iedereen! Ontdek het concert via deze link.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top