Artiest van de Week: Juicy, een mengeling tussen grote kunst en hiphop uit de jaren 90

Muziek | Juicy, dat zijn de getalenteerde zangeressen Sasha Vovk en Julie Rens. De twee dames maten zich een geflipte look aan en lieten zich inspireren door de hiphop en r&b van de jaren 90 en 2000 om nog maar eens te bewijzen dat het Belgische muzieklandschap boordevol creativiteit zit. Juicy bracht enkele dagen geleden hun debuutalbum ‘Mobile’ uit, dus zetten wij hen deze week in de verf als onze Artiest van de Week.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Sasha Vovk en Julie Rens leerden elkaar kennen in het conservatorium van Brussel, waar ze leerden om klassieke muziek en jazz te vermengen met de pophits uit de jaren 90. Het lijken twee compleet tegenovergestelde werelden, maar de twee dames laten ze op een geweldige manier versmelten. Tijdens hun studies al vielen ze op met hun unieke covers van rap- en r&b-hits uit de jaren 90 en 2000. In 2018 brachten ze hun eerste gewaagde EP uit: ‘Cast A Spell’. Een jaar later volgde de tweede EP: ‘Crumbs’. Ze trokken naar de podia en speelden tientallen concerten in België en daarbuiten. Ze verzorgden het voorprogramma voor artiesten als Angèle, Ibeyi, Grange en Trixie Whitley.

Het vroege succes had als nadeel dat er niet echt tijd overbleef om te werken aan een eerste langspeler. Maar dan kwam de pandemie. Nu ze plotsklaps zonder werk zaten, konden ze zich helemaal op hun muziek storten en werken aan het eerste album, dat hun identiteit helemaal moest definiëren. In september toonden ze die identiteit aan het publiek op Les Nuits Botanique, waar ze onder begeleiding van een orkest, gedirigeerd door Denis Menier, een uniek concert gaven. Het was een gedroomd huwelijk tussen klassieke en moderne genres. Het was overigens niet de eerste keer dat het duo beroep deed op klassieke muzikanten, want in 2019 in Dour werden ze op het podium vergezeld door 13 koperblazers. Met hulp van trompettist Thomas Mayade herwerkten ze hun hele oeuvre.

Harde woorden

Al die muzikale ambitie is nu terug te vinden in het eerste album van het duo. ‘Mobile’ ligt in de rekken sinds 18 maart. De nummers zijn niet zomaar in een hokje te duwen, want er zijn invloeden te bespeuren uit de post-r&b, jazz, soul, hiphop… We horen zowel akoestische instrumenten als elektronische composities.

Op die dansbare en energieke muziek zingen de dames over harde onderwerpen. Thema’s die ze aanhalen zijn incest, pedofilie, partnergeweld, feminisme en de ziektes die onze wereld plagen. Voor Juicy bestaan er geen taboes. In het nummer ‘Fall Asleep’ spelen ze bijvoorbeeld met kinderlijkheid. De cover van de single ‘Love When It’s Getting Bad’ roept dan weer beelden van femicide op. Vovk en Rens willen choqueren, maar zonder in te boeten op vitaliteit en dansbaarheid.

Het duo zet de muziek graag kracht bij met beelden, want bij ‘Love When It’s Getting Bad’ lanceerden ze bijvoorbeeld een heel korte film. De nummers ‘You Don’t Have to Know’, ‘Treffles’ en ‘Youth’ kregen doordachte videoclips. En op het podium spelen de twee frontvrouwen net zozeer personages, waardoor ze op een poëtische manier hun harde woorden belichamen.

Juicy stelt het nieuwe album ‘Mobile’ op 25 maart voor in de AB.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top