Barça volgend seizoen mogelijk in witte shirts… al blijkt dat geen primeur

Sport |

Het huidige seizoen is niet eens afgelopen of daar zijn al de speculaties (en onderhandelingen) over de clubshirts van volgend seizoen. Zo blijkt FC Barcelona te opteren voor een wit shirt als derde tenue. Al ligt dat gevoelig, het is immers ook de kleur van de grote rivaal uit Madrid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Terwijl de competities overal in Europa de laatste rechte lijn induiken, is er op internet en sociale media al een hele discussie op gang getrokken richting volgend seizoen. Met name de keuze van wedstrijdoutfits. Een middel van clubs om al wat buzz te creëren in hun community, al kan dat soms ook negatief uitpakken. In dat tweede geval biedt zo’n vroegtijdig ‘lek’ van de nieuwe shirts de kans om bij te sturen en een clash met de eigen aanhang te vermijden.

Zo blijkt uit gelekte beelden dat FC Barcelona overweegt om de volgende campagne in het wit aan te treden. Of, zoals de Catalaanse sportkrant Mundo Deportivo het eerder omschrijft: een wel héél lichte tint grijs. Als die berichten kloppen, mogen we stellen dat het om een gewaagde, ietwat vreemde keuze gaat van de kledingsponsor en de commerciële afdeling van Barça. Wit wordt namelijk geassocieerd met Real Madrid, al sinds jaar en dag dé grote rivaal van de Catalaanse voetbaltrots.

Geen primeur

Enig opzoekwerk leert echter dat zoiets geen primeur zou betekenen. Al in de jaren 40 opteerden de blaugrana bij sommige gelegenheden voor een wit shirt. Het was een periode waarin teams zelfs altijd in hetzelfde shirt aantraden, tenzij de tegenstander in dezelfde kleur speelde. Van uit of thuistruitjes was er nog geen sprake. Laat staan van commerciële motieven bij die keuze.

In die optiek was het belangrijk dat een tweede, alternatief shirt zo neutraal mogelijk was. Zwart of wit waren dan dikwijls een evidente keuze. Zo koos Barça voor wit. Een kleur waarin ze geregeld aantraden, tot het begin van de jaren 80.

1 jaar doorbijten

Anno 2022 beschikken clubs over drie mogelijke shirtcombinaties. Genoeg ruimte om te experimenteren dus. Is het dan wel zo’n slimme zet van Nike, de kledijleverancier van Barça, om voor dat lichte grijs (al zien sommigen er eerder gebroken wit in) te opteren? Ook al is dat dan de derde uitrusting, het onderwerp ligt gevoelig. Zo bewijzen ook de leescijfers van Mundo Deportivo, waar het artikel over de nieuwe shirtjes het meest gelezen is op de website.

Als de supporters van FC Barcelona zwaar in het verzet gaan, kan er dan nog iets veranderd worden aan die shirts? De productie van die nieuwe lijn is wellicht aan ingezet, een kwestie van voldoende stock te bezitten op het moment dat ze in verkoop gaan. De ontevreden fans zullen dus even op hun tanden moeten bijten, of op zijn minst toch één jaar, want dan wordt alweer uitgekeken naar nieuwe opties. De commerciële machine moet blijven draaien.

Volg La Liga het hele seizoen, waaronder de Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona van zondag 20 maart om 21u, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Het programma van de 29ste speeldag in La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 19 maart

Zondag 20 maart

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top