Twee Belgische series maken kans op Canneseries

Series | Het internationale seriesfestival Canneseries kan gerust gezien worden als de tegenhanger van het Filmfestival van Cannes. Het kruim van de televisiewereld verzamelt sinds 2018 jaarlijks aan de Franse badstad om te genieten van vernieuwende series. De beste gaan naar huis met een prijs. Dit jaar zijn er twee Belgische series in de running.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De vijfde editie van Canneseries gaat dit jaar door van 1 tot en met 6 april. In de officiële selectie zijn series uit Noorwegen, Canada, Spanje, Frankrijk, Duitsland… en ook België opgenomen. ‘1985’ is de nieuwe serie van Willem Wallyn en Wouter Bouvijn over de Bende van Nijvel. In de Short Form Competition is dan weer de Brusselse webserie ‘Hacked’ opgenomen. Daarin volgen we drie scholieren die bedreigd worden door een hacker.

1985

Scenarist en regisseur Willem Wallyn (‘All Of Us’) belicht een donkere bladzijde uit onze geschiedenis met zijn scenario voor ‘1985’. Daarin volgen we studente rechten Inge (Mona Mina Leon) en vrienden Marc (Tijmen Govaerts) en Franky (Aimé Claeys) die van het platteland verhuizen naar Brussel om er bij de rijkswacht te gaan. Elk van hen verliest de onschuld terwijl zij en het hele land meer en meer in de ban raken door de Bende van Nijvel, die de ene brutale overval na de andere pleegt. De woelige jaren 80 zijn de ideale setting voor deze serie die ons confronteert met een minder fraaie periode uit ons verleden.

De serie is geregisseerd door Wouter Bovijn, die op Canneseries eerder al hoge ogen gooide met ‘De Twaalf’ en ‘Red Light’. ‘De Twaalf’ won er de prijs voor het beste scenario in 2019 en ‘Red Light’ ging naar huis met de Special Performance Award en de Prijs van de Studentenjury. ‘1985’ zit in goede papieren om de prijzenkast van de regisseur nog wat meer te vullen. De serie is opgenomen in de competitieselectie. In 2023 wordt ‘1985’ verwacht op Eén en La Une.

Hacked

In de Short Form Competition, de parallelle selectie voor series met korte afleveringen, vinden we de webserie ‘Hacked’ terug. Dat is de eerste fictiereeks van de Brusselse Laura Van Haecke, mee geschreven door Uno Kreso. ‘Hacked’ is een product van de pandemie, een periode waarin we altijd maar meer aan onze telefoonschermen genageld zaten. De serie stelt de vraag: wat als een hacker ineens dreigt om de inhoud van jouw smartphone openbaar te maken?

Dat is wat Nilou, Adanne en Malick, drie tieners uit Brussel, meemaken in de tiendelige webserie die via Streamz en GoPlay verspreid is. De hacker dreigt hun diepste geheimen kenbaar te maken – waarmee de serie inspeelt op een angst die veel jongeren waarschijnlijk hebben – en laat hen verschillende opdrachten uitvoeren. “’Hacked’ is een oproep om voorzichtiger met onze persoonlijke informatie om te springen”, legde Van Haecke uit in een interview met Bruzz.

Ontdek ‘Hacked’ op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top