Oscarwinnares Meryl Streep: al decennia lang mee op de barricades voor een groenere en gezondere wereld

Films |

Op 18 maart vieren we Global Recycling Day, een dag waarop we een duurzaam en ecologisch bestaan promoten. Ook Hollywood draagt haar steentje bij, met name meervoudig Oscarwinnares Meryl Streep is al decennia lang vaandeldraagster van deze groene beweging.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Global Recycling Day werd in 2018 een eerste keer georganiseerd, om op die manier meer aandacht te vragen voor duurzaamheid in onze kapitalistische maatschappij. Recycleren in plaats van bandeloos consumeren. Minder plastiek, meer herbruikbare materialen. Naast evidente namen als Sir David Attenborough, Al Gore en Greta Thunberg vinden we bij de lijst van activisten voor Global Recycling Day ook die van Leonardo DiCaprio en Coldplay terug.

Vanuit de culturele sector komt er veel bijval voor het jaarlijks weerkerende initiatief. Een van de grote namen die al decennia lang haar schouders zet onder deze thematiek is Meryl Streep. De ondertussen 72-jarige actrice van onder andere ‘Mamma Mia!’, ‘The Hours’, ‘Out of Africa’, ‘Kramer vs Kramer’ en ‘The Devil Wears Prada’ richtte in 1989 haar eigen milieuorganisatie op: Mothers & Others. Daarmee ijverde ze voor meer respect voor de natuur. In 1996 zorgde ze er met haar organisatie bijvoorbeeld voor dat er meer controle kwam op het gebruik van pesticiden in de voedselketen, de zogeheten Food Quality Protection Act. Eerder in de jaren 80 zette ze zich ook al in voor de Natural Resource Defense Council.

Bewustwording

In 2001 werd Mothers & Others opgedoekt, maar Meryl Streep bleef onverminderd ijveren voor een gezondere en groenere wereld. Onze kinderen een hoopvolle toekomst gunnen, is daarbij een prioriteit. Zo is Streep ook al lange tijd ambassadrice voor de Children’s Health Environmental Coalition.

De Amerikaanse boekt niet alleen succes op het witte doek -met drie Oscarbeeldjes en meer dan een dozijn nominaties is ze de meest gelauwerde actrice in de filmgeschiedenis- maar ook als inspiratiebron in “de echte wereld”.  Op de 84ste Oscarceremonie in 2012 kwam ze als eerste Hollywoodster ooit aandraven in een jurk (van Lanvin) enkel gemaakt uit ecologische en duurzame materialen.

Naar eigen zeggen werd haar ecologische zin aangescherpt bij de geboorte van haar eerste kind. “Ik begon na te denken over de effecten van een ongezonde levensstijl, zeker wat de toekomst van onze kinderen betreft”, aldus Meryl Streep in een interview met webzine Thinkprogress in 2012. “We gebruiken dagelijks honderden producten die bestaan uit chemicaliën waarvan we onvoldoende weten welk effect die hebben op onze gezondheid.”

Tip van Meryl: controleer de labels!

Streep heeft wel een doordachte visie op haar milieu-activisme: in plaats van te wijzen naar alle verkeerde merken of bedrijven vindt ze het beter om de “goede, ecologische” merken wat meer in de picture te plaatsen. De nadruk op zij die het goed doen, in plaats van enkel te wijzen op zij die het slecht doen. Verder geeft ze nog deze tip mee: “Als je iets koopt in de winkel, controleer dan even de labels en bekijk waar het eten of het materiaal vandaan komt. Sommige producten zijn misschien duurder op korte termijn, maar sparen je op lange termijn net geld uit. En de lange termijn, daar draait het toch om volgens mij. Elke aankoop zou bewust moeten gebeuren.”

Een portie humor kan ook zeker helpen, weet Streep. Denk aan haar recentste film: ‘Don’t look up’, een comedy die een serieus thema als klimaatopwarming behandelt en waarin ze de kortzichtige, opportunistische Amerikaanse president vertolkt. Niet toevallig speelt ook Leonardo DiCaprio een hoofdrol. Samen met Meryl Streep is hij een van de grootste roergangers van de ecologische beweging in Hollywood.

Joke Devynck: de Vlaamse Meryl Streep

Dichter bij huis zijn er eveneens acteurs en actrices die hun energie steken in de klimaatzaak. Denk aan Joke Devynck, bekend van de Belgische films ‘She Good Fighter’ en ‘Vermist’, of de tv-reeksen ‘Flikken’ en ‘Het Goddelijke Monster’. Bij de federale verkiezingen van 2010 kwam ze als politica op voor de partij Groen, ook in 2014 en 2018 stond ze op de lijst van de ecologisten.

Samen met Nic Balthazar, Gili en de Neveneffecten steunde ze in 2010 de actie 'Bankiers op hete kolen', waarmee ze verscheidene banken probeerden te overtuigen om niet langer steenkoolcentrales of andere klimaatonvriendelijke investeringen te financieren. En onlangs figureerde ze nog in een promofilmpje van Groen Aalst waarin ze meer aandacht vroeg voor de veiligheid van fietsende kinderen en ouders ook opriep om de auto’s thuis te laten.

Ontdek ‘Don't Look Up' met Meryl Streep en Joke Devynck in 'Vermist', 'All Of Us' en 'Morten' op netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top