Er was eens een Rode Duivel: Ronald Foguenne

Sport | Dit jaar pakt Proximus Pickx uit met een nieuwe artikelreeks over Rode Duivels die weinig indruk hebben gemaakt in de voetbalgeschiedenis. Hoewel ze slechts in een handvol wedstrijden internationals waren, waren ze toch ontegensprekelijk speler in ons nationale team. Deze keer leggen we de focus op Ronald Foguenne.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de jaren 90 waren er een aantal Rode Duivels die kortstondig international waren, maar de Belgen deden het zeker niet slecht. Ronald Foguenne is één van die eendagsvliegen die tijdens de wedstrijd België-Duitsland in 1995 zijn eerste selectie vierde. Het ging om een vriendschappelijke galawedstrijd die zich afspeelde in een enigszins bijzondere context.

Anderlecht en Club Brugge gaven hun spelers niet vrij, aangezien zij Europese verplichtingen hadden. Op 23 augustus 1995 werden er zo heel wat spelers van Standard opgeroepen, zoals Gilbert Bodart, Régis Genaux, Gunther Schepens, Michael Goossens, Alain Bettagno, Philippe Léonard en dus ook Ronald Foguenne. "Uiteindelijk waren we met een tiental spelers van Standard. Ik had het gevoel dat ik nog steeds bij Standard trainde", zei Foguenne daarover.

Selectie via ouders

De linksvoetige middenvelder had zijn selectie echter zelf afgedwongen. Foguenne had net getekend voor Standard nadat hij een zeer goed seizoen had afgewerkt bij AA Gent. Zo ontdekte hij na Club Luik en Seraing een derde Luikse profclub in zijn loopbaan.

Hij kwam zijn selectie voor de Rode Duivels te weten via zijn ouders. Het was nog in een tijdperk dat de selectie niet officieel werd aangekondigd via een streaming op het internet. "Ik had de dag in Aken doorgebracht en toen we terugkwamen om mijn broer thuis af te zetten, vertelden ze me dat de Belgische Voetbalbond had gebeld om te melden dat ik werd opgeroepen. Eerst dacht ik dat het een grap was, maar dat bleek dus niet het geval te zijn."

Eervolle nederlaag

Foguenne mocht ook spelen in die partij tegen Duitsland. Andreas Möller opende al na zes minuten de score voor de Duitsers, Michael Goossens hing de bordjes gelijk. Bondscoach Paul Van Himst bracht tijdens de rust enkele nieuwe spelers, waaronder Foguenne. "Deze eerste selectie maakte mij heel erg trots, ook vandaag nog. Je land vertegenwoordigen, ongeacht de sport of de context, is prachtig."

De Duitsers wonnen uiteindelijk met 1-2, maar Foguenne kon best tevreden zijn over zijn helft. Van Himst selecteerde hem ook voor de interland tegen Denemarken, maar de speler moest toen afhaken wegens pubalgie. Daardoor was hij een jaar buiten strijd en andere jongens maakten van de gelegenheid gebruik om zich door te zetten bij de nationale ploeg, waardoor Foguenne uiteindelijk niet meer zou worden opgeroepen.

Fan van onze serie? Lees het verhaal van de ‘vergeten’ middenvelder Ritchie Kitoko.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top