Daichi Kamada: de Japanse sterkhouder van Eintracht Frankfurt die kon rijpen bij Sint-Truiden

Bundesliga | De naam van Daichi Kamada wordt dezer dagen als eerste op het wedstrijdblad van Eintracht Frankfurt genoteerd. De Japanse middenvelder is daar in korte tijd immers uitgegroeid tot ultieme sterkhouder en dat had niemand ooit kunnen voorspellen. Toch waren de signalen legio, tenminste toen Kamada nog bij Sint-Truiden voetbalde.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Kenners en critici vergelijken de Jupiler Pro League wel eens met een opleidingscompetitie waarin voetballers speelminuten komen vergaren voordat ze naar het buitenland verkassen. Een van die jonge spelers was in 2019 de Japanner Daishi Kamada. Hij maakt dezer dagen furore in zowel de Bundesliga als de Europa League, maar was tot enkele jaren geleden nog te bewonderen op de Limburgse kunstgrasvelden van Sint-Truiden.

Daishi Kamada werd in de zomer van 2017 aangekocht door de bonzen van Eintracht Frankfurt. Die zagen in de Japanse aanvallende middenvelder een toekomstige sterkhouder voor de A-kern. Toekomstig, want Kamada mocht in zijn eerste seizoen vooral de bank warmhouden bij de Duitsers en dat zinde hem geenszins. Omdat hij slechts drie keer een wedstrijd mocht spelen in de Bundesliga, vroeg hij in de zomer van 2018 om een uitleenbeurt. Zijn verzoek werd ingewilligd en al gauw bood Sint-Truiden aan om Kamada voor een jaar onderdak (en speelkansen) te geven.

Op de Truiense kunstvelden bewees de Japanner dat hij heel wat in zijn mars had. Hij scoorde in zijn eerste seizoen meteen 16 goals en hij gaf onder de hoede van toenmalig coach Marc Brys meteen negen assists in 36 wedstrijden. Kamada tankte vertrouwen in Limburg en zakte een jaar later, in de zomer van 2019, af naar Frankfurt om daar potten te gaan breken.

Bijna alles gespeeld

Dat lukte, of toch bijna. In het seizoen 2019-2020 wist Kamada in 48 wedstrijden immers tien doelpunten te maken en negen assists te geven en dat als middenvelder. Vorig seizoen verliep bijna even goed met vijf doelpunten en vijftien assists in 34 wedstrijden. Dit seizoen zit de Japanner al aan zeven goals en twee assists. In totaal speelde Kamada al 118 wedstrijden in Duitse loondienst. Daarin scoorde hij 22 doelpunten en gaf hij 26 assists.

Toegegeven, er zijn middenvelders die meer goals hebben gemaakt of meer assists kunnen voorleggen. Toch wil dat niet zeggen dat Kamada niet belangrijk is op het veld bij Frankfurt. Uit cijfers blijkt immers dat de Japanner direct of indirect betrokken was bij 48 doelpunten van zijn ploeg. Het is wellicht om die reden dat Kamada dit seizoen 86% van de tijd in de basis stond en al 91% van alle speeltijd heeft volgemaakt.

Techniek en spelinzicht

Voor de coach van Frankfurt zijn het aantal goals en het aantal assists van Kamada niet de doorslaggevende factoren om hem op het veld te houden. Dat zijn onder andere de geweldige techniek van de Japanner in de eerste plaats en zijn uitstekende spelinzicht in de tweede plaats. Kamada staat er immers om bekend om goed tussen de linies te lopen en steevast ruimte te creëren voor zowel zichzelf als voor zijn ploegmakkers, zelfs als de wedstrijd op slot lijkt te zitten. Ten slotte voert de Japanner ook zijn verdedigende taken goed uit. Hij zet goed druk en je ziet hem regelmatig in de eigen zestien opduiken om te verdedigen of om een nieuwe aanval op te zetten. 

Kamada vindt zelf ook dat hij beter rendeert als middenvelder dan als spits. Hij zou enkel nog moeten sleutelen aan zijn concentratievermogen en killerinstinct voor doel. Als hij dat voor elkaar krijgt, kan de Japanner wel eens uitgroeien tot een zeer grote voetballer. Laten we hopen dat we eerste glimps daarvan komende zondag terugzien, tegen Leipzig.

Het wedstrijdprogramma van de 27e speeldag in de Bundesliga op Eleven Sports:

Zaterdag 19 maart
Zondag 20 maart
Volg de Bundesliga, inclusief de wedstrijd RB Leipzig - Frankfurt op zondag 20 maart om 15u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top