'Ready Player One': de verschillen tussen het boek en de film

Films | Morgenavond kan je naar de sciencefictionfilm ‘Ready Player One’ kijken van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg. Hij is een fan van videogames maar bedacht het verhaal voor deze spannende film niet zelf. Dat werd immers bedacht door schrijver Ernest Cline. Hij zag samen met ons dat de film op onder andere de volgende aspecten afwijkt van het boek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toekomstbeeld

In het boek van de Amerikaanse schrijver Ernest Cline wordt een heel somber toekomstbeeld geschetst. Zo zouden heel wat klimaatproblemen de fictieve toekomst van het boek ‘Ready Player One’ de aarde teisteren. Er zouden ook hongersnoden zijn, armoede en epidemieën van ziektes. Grote steden zouden bovendien in de as zijn gelegd via nucleaire oorlogen. Daar is in de film zo goed als niets van te merken. Het hoofdpersonage stelt daarin enkel dat de mensheid is opgehouden met het proberen oplossen van problemen en er het beste van probeert te maken.

Dure virtuele wereld

In tegenstelling tot de film uit 2018, heeft hoofdrolspeler Wade Watts (Tye Sheridan) in de boeken niet zomaar toegang tot de virtuele wereld van OASIS. Schrijver Ernest Cline koos er immers voor om OASIS peperduur te maken en daardoor kan Watts slechts naar een paar locaties gaan in de virtuele wereld. Een van die locaties is Lutos, de planeet waar hij school volgt. Hij kan ook geen peperdure virtuele outfits kopen zoals in de film of naar andere virtuele plaatsen reizen, want dat is allemaal te duur voor de arme Watts uit de boeken.

Missies

Videogames draaien om het vervolledigen van missies en dat had auteur Ernest Cline goed begrepen. Hij bedacht een ultieme missie waardoor een speler van OASIS de totale controle en alleenheerschappij kon krijgen over de virtuele wereld. Daarvoor moest die speler wel drie sleutels vinden, maar ook de bijpassende deuren waar die sleutels op pastten. In de film werd deze missie eenvoudiger gemaakt en moesten de spelers enkel drie sleutels vinden. In de film werken de personages goed samen, in de boeken is het lang ieder voor zich.

Synopsis

Wade Watts is een Amerikaanse tiener die zijn ellendige bestaan probeert te vergeten door regelmatig in te loggen op OASIS, een virtuele wereld waar alles kan en alles mag. Op een dag komt de bedenker van OASIS te overlijden en hierdoor komt een nieuwe missie beschikbaar in de omgeving. Als Watts die als eerste kan voltooien, wordt hij de nieuwe baas en zijn al zijn zorgen van de baan. Maar Watts is lang niet de enige die het spel wil winnen...

Bekijk ‘Ready Player One’ op vrijdag 18 maart om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top