Union staat op drie punten van Europees voetbal

Jupiler Pro League | De spelers van seizoensrevelatie Union Sint-Gillis stappen dit weekend de bus op richting KV Oostende. Als ze de kustboys over de knie leggen, gaan de Brusselaars volgend seizoen zeker Europa in. En dat is al geleden sinds het jaar 1964.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Union Sint-Gillis staat nog steeds op kop in de Jupiler Pro League. De troepen van coach Felice Mazzu legden vorige week OH Leuven over de knie (4-1) dankzij onder meer een hattrick van superspits Deniz Undav die dit seizoen al 24 doelpunten heeft gemaakt in de Jupiler Pro League. Komend weekend nemen Undav en zijn teammakkers het op tegen KV Oostende. KVO is een haalbare kaart maar toch verslapt de aandacht van Union maar beter niet. Want als ze de drie punten kunnen meegraaien uit Oostende spelen de Brusselaars volgend seizoen zeker Europees voetbal.

Kampioen van de reguliere voetbalcompetitie?

Als Union dit weekend KV Oostende verslaat, en zijn voorsprong van zeven punten op eerste achtervolger Club Brugge behoudt, wordt het kampioen van de reguliere voetbalcompetitie. Dat wil volgens het Belgische voetbalregelement zeggen dat Union tickets krijgt om volgend seizoen Europees voetbal te spelen. In welke Europese competitie dat zal zijn, valt nog af te wachten. De Europa League komt in aanmerking, indien de winnaar van de Belgische beker zich in de top 2 nestelt van de Champions' play-offs, maar ook een deelname aan de Conference League behoort al minstens tot de mogelijkheden.

Als Union komend weekend wint in Oostende, zullen de Brusselaars na 58 jaar afwezigheid opnieuw op Europese velden te bewonderen zijn. De laatste keer dat dat lukte was in 1964, toen speelde Union voor het laatst op een groot Europees toernooi, namelijk het Europese Jaarbeursstedenbeker-voetbaltoernooi. In het Engels stond dit oude toernooi bekend als de Inter-Cities Fairs Cup en het wordt ook wel eens de voorloper van de UEFA Cup genoemd. De toenmalige tegenstander van dienst was in 1964 Juventus. Die bleek twee keer een maatje te groot te zijn voor de Brusselaars want Union verloor beide wedstrijden tegen de Italiaanse grootmacht toen met 1-0, waarna Union het toernooi moest verlaten.

Europees voetbal in 1959

Union was begin jaren zestig echter geen onbekende in Europa en zeker niet op het Jaarbeursstedenbeker-toernooi. De Brusselaars namen in 1959 voor het eerst deel aan het toernooi en eindigden toen meteen in de halve finales waarin ze verloren van de latere finalist Birmingham City. Union nam de jaren nadien nog vier keer deel aan het toernooi. Ze speelden 17 wedstrijden, waarvan ze er ook vijf konden winnen, zoals tegen AS Roma en Olympique Marseille.

Komend weekend heeft Union dus een afspraak met de geschiedenis. Felice Mazzu en zijn manschappen kunnen dan hun eerste slag slaan met het afdwingen van Europees voetbal. Dat zou ook als voorproefje op een potentieel titelfeest beschouwd kunnen worden.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de wedstrijd R. Union St.-Gilloise - KV Oostende die vrijdag van start gaat om 20u45, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top