De enorme blunder die de jonge Romelu Lukaku wegjaagde van Lille

Sport | Als Romelu Lukaku vanaf het begin van zijn carrière alle kansen had gekregen om een geweldige carrière te maken, had zijn voetbalpalmares er ongetwijfeld heel anders uit kunnen zien. Er is bijvoorbeeld de gigantische blunder die de clubfunctionarissen van Lille hebben gemaakt toen ze op punt stonden om de 14-jarige Lukaku aan te werven. Hun onvergeeflijke fout joeg de jonge spits terug in de armen van Anderlecht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Romelu Lukaku keerde afgelopen zomer met veel tamtam terug naar Chelsea en had waarschijnlijk niet verwacht zo'n moeilijk seizoen in Londen mee te maken. De Rode Duivel worstelt al enkele maanden om zijn coach Thomas Tuchel te overtuigen, die hem geleidelijk heeft degradeerd van de status van titulaire speler naar die van reservespeler. Drie weken geleden kreeg Lukaku geeneens een speelkans in de Champions League-wedstrijd tegen Lille. Woensdag is het opnieuw tijd om tegen Lille te spelen en hoopt hij te schitteren tegen een ploeg waar hij zeer slechte herinneringen aan heeft.

We schrijven 2007. Over Romelu Lukaku wordt er al enkele jaren fel gediscussieerd in clubmiddens. De jongeman is lichamelijk goed ontwikkeld en duidelijk getalenteerder dan de meeste jonge spelers van zijn leeftijd. De spits presteert zo goed boven zijn niveau dat hij op 14-jarige leeftijd al bij de U17 van Anderlecht mag spelen. Op die prille leeftijd lijkt het er al op dat de Antwerpenaar een mooie carrière staat te wachten. Verschillende clubs staan te popelen om hem aan te werven, waaronder Lille.

Een botscan

Destijds had LOSC serieuze plannen om het Belgische wonderkind aan te trekken. De Noord-Franse club had onlangs een nieuw trainingscentrum en -academie ingehuldigd, waardoor zijn talenten in staat waren om hun opleiding voort te zetten in een hypermoderne omgeving. Had Lukaku toegezegd, zou hij ongetwijfeld goede maatjes zijn geworden met een jonge Kevin Mirallas en een zekere Eden Hazard.

Lukaku was aanvankelijk geïnteresseerd om in zee te gaan met Lille en trok naar de club met zijn vader en broer. Aan de eerste ontmoeting en de fysieke tests hield de jonge spits een positieve indruk over. Maar alles veranderde toen LOSC besloot de jongeman te vragen om een botscan te ondergaan om zijn exacte leeftijd te onthullen. "De test gaf aan dat Romelu 17 was terwijl hij nog maar 14 jaar was", vertrouwde zijn broer Jordan later toe aan het Franstalige Sport/Foot Magazine.

Vooroordelen

Jordan zag hoe zijn vader in woede ontstak. "Mijn vader verloor zijn geduld. 'Hij is geboren in België!', riep hij. Vervolgens vertrok hij kwaad en wilde nooit iets meer horen over LOSC", getuigde hij. Romelu kreeg helaas vaker te maken met zulke onterechte en discriminerende vooroordelen tijdens zijn jonge jaren. "Iedereen dacht dat er met zijn papieren was geknoeid. Hoe vaak we ook zeiden dat hij in België was geboren, mensen geloofden het nog steeds niet", vervolgt Jordan. Uiteindelijk haakte Lille af, ongetwijfeld ook omdat de financiële eisen van de familie Lukaku vrij hoog lagen naar de zin van het clubbestuur.

De rest is geschiedenis, zoals men dat zegt. Lukaku vervolgde zijn opleiding bij het vertrouwde Anderlecht en zette zijn eerste stappen in het eerste elftal in 2009 op de leeftijd van 16 jaar en 11 dagen. Hij mocht toen een terugwedstrijd spelen tegen Standard. Bij Anderlecht begon zijn gestage klim naar de absolute wereldtop van het voetbal, en het lijdt geen twijfel dat de Rode Duivel zich het incident tegen Lille deze woensdag zal herinneren. Maar vijftien jaar later liggen de prioriteiten voor Lukaku ergens anders: hij moet nu zijn trainer bewijzen dat hij meer speeltijd verdient bij Chelsea.

Het programma voor de achtste finales van de Champions League:

Woensdag 16 maart
UEFA Champions League Multi Live (vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1)
Lille - Chelsea (vanaf 20u50 exclusief op Pickx+ Sports 2)
Juventus - Villarreal (vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3)

Zoals vorige jaren kan je ook nu, samen met je favoriete presentatoren en commentatoren, tegelijkertijd de beste momenten van elke wedstrijd volgen in onze Champions League Multi Live.

Je kan ook proberen om de resultaten te voorspellen dankzij Pickx Prono.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top