William Hurt: een bruisende en gevarieerde carrière

Films | De Amerikaanse acteur William Hurt, bekend van zijn rollen in populaire films als 'The Big Chill', is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. Proximus Pickx kijkt terug op zijn meest iconische rollen. 

Door Belga

Deel dit nieuws

"Het is met grote droefheid dat de familie Hurt rouwt om het overlijden van William Hurt, geliefde vader en Oscarwinnende acteur, op 13 maart 2022, een week voor zijn 72ste verjaardag", aldus een verklaring van zijn zoon Will die aan verschillende media werd vrijgegeven. "Hij is vredig heengegaan, samen met zijn familie, door een natuurlijke oorzaak", stond in de verklaring. William Hurt heeft zijn reputatie te danken aan zijn voorliefde voor excentrieke personages, zoals een Russische politieagent in 'Gorky Park' (1983), een rijke en afstandelijke echtgenoot in 'Alice' (1990) van Woody Allen en een man met een plan om een machine te bouwen waar blinden mee kunnen zien in 'Until the End of the World' (1991).

Zijn eerste filmrol was die van een geobsedeerde wetenschapper in Ken Russells film 'Altered States' uit 1980. Zijn optreden naast Kathleen Turner in 'Body Heat' in 1981 maakte van hem een sekssymbool. Hij won de Oscar voor Beste Acteur in 1985 voor het spelen van een homoseksuele gevangene in 'Kiss of the Spider Woman'. Ondanks zijn groeiende roem, leek William Hurt zich ongemakkelijk te voelen bij de Hollywood levensstijl. "Ik voel me er niet prettig bij. Ik voel me niet op mijn gemak als ik in een smoking over de rode loper loop en alle vrouwen met hun borsten omhoog zie en alle mannen verkleed als pinguïns", zei hij in een interview. Proximus Pickx kijkt terug op enkele van zijn beroemdste rollen.

Into the Wild

Na zijn afstuderen aan de Emory University deed de briljante student Christopher McCandless afstand van al zijn bezittingen, schonk zijn spaargeld van 24.000 dollar aan een goed doel en trok naar Alaska om in de wildernis te leven. Hij wees de principes van de moderne maatschappij af en liet alles achter, zonder het zelfs maar aan zijn familie te vertellen. Een waargebeurd verhaal, ook al heeft het alle kenmerken van fictie. Christopher McCandless, de held van zijn eigen leven, overleefde deze buitengewone ervaring helaas niet, wat Sean Penn ertoe aanzette er een film over te maken. Tijdens zijn reis ontdekt de jonge Christopher McCandless (gespeeld door Emile Hirsch) Arizona, de Grand Canyon, Californië, de Dakota's, Colorado, Mexico en ten slotte Alaska, waar hij meer dan drie maanden halt houdt om alleen te leven, in harmonie met de natuur. William Hurt speelt Walt McCandless, Christophers vader.

'Into the Wild’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Thunderbolt Ross in het Marvel universum

De acteur was ook bekend bij fans van het Marvel universum, omdat hij meermaals terugkeerde als generaal Thaddeus "Thunderbolt" Ross. Hij trok het uniform van de generaal voor het eerst aan in 2008 in 'The Incredible Hulk'. Het was ook in die film dat de fans voor het eerst ontdekten dat alle films met elkaar verbonden zouden zijn, dankzij het beroemde slotfilmpje waarin Tony Stark zijn opwachting maakt. Later was hij te zien in 'Captain America: Civil War' (2016), 'Avengers: Infinity War' (2018), 'Avengers: Endgame' (2019) en meest recentelijk in 'Black Widow'.

Ontdek alle films uit het Marvel universum op Disney+ nu via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

A History of Violence

Deze film van David Cronenberg ('The Fly', 'Crash'), naar het gelijknamige stripboek van John Wagner en Vincent Locke, vertelt hoe de wereld van Tom Stall (Viggo Mortensen), die eigenlijk een heel normaal leven leidt, volledig op zijn kop komt te staan wanneer hij twee bankovervallers neerschiet in zijn café. Hij wordt een lokale held, maar door alle aandacht die op hem wordt gevestigd, komen een paar details uit zijn verleden naar boven die hem en zijn familie in de problemen kunnen brengen. William Hurt speelt de broer van het hoofdpersonage, en hoewel het maar een kleine rol is, laat de acteur zien dat hij zelfs daarin kan schitteren. 

‘A History of Violence’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

En dat is nog niet alles, want je vindt ook deze films met William Hurt in de Proximus VOD-catalogus: 'The Countess', 'Mr. Brooks', 'Noise', 'The Good Shepherd', 'Robin Hood', 'Race', en 'The Disappearance of Eleanor Rigby: Her and Him'.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top