Hoe 'The Godfather' banden heeft met de echte maffia

Films | 'The Godfather', die 50 jaar geleden uitkwam, vertelt het verhaal van een van Amerika's grootste maffiafamilies. Proximus Pickx blikt terug op Francis Ford Coppola's trilogie, die de basis legde voor maffiafilms.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Francis Ford Coppola is de man die een van de meest mythische saga's uit de filmgeschiedenis heeft geregisseerd, waarvan het eerste deel in 1972 werd uitgebracht. 'The Godfather' volgt de Corleones, een van de grootste families in de Amerikaanse maffia, van 1945 tot 1955. De film focust op de opvolging van de patriarch van de familie, Vito Corleone, bekend als de Godfather (Marlon Brando), en de opkomst van zijn jongste zoon, Michael (Al Pacino). Michael wil aanvankelijk buiten de criminele activiteiten van de familie blijven, maar door een reeks tragische omstandigheden wordt hij plots het meest meedogenloze lid.

Regisseur Francis Ford Coppola zal zijn naam voor altijd te danken hebben aan de drie delen van 'The Godfather'. In academische kringen worden de films ook vaak gebruikt om de grondbeginselen van filmtechnieken te illustreren. Het is niet voor niets dat ze talrijke Oscarnominaties hebben gekregen, waaronder 'Best Editing'. The Godfather I' (175 minuten), 'The Godfather: Part II' (202 minuten) en 'The Godfather: Part III' (162 minuten) zijn stuk voor stuk juweeltjes. Ze stuwden het gangsterfilmgenre naar de filmwereld. De prestaties van Marlon Brando, Robert De Niro en Al Pacino brengen een realisme en kracht in dit maffiaverhaal dat een blijvende indruk maakte op het moment dat het werd uitgebracht. Vandaag, 50 jaar na de eerste film, blijft de saga boeien en wordt hij nog regelmatig op televisie uitgezonden.

Reacties van de maffia

Voordat de film werd uitgebracht, deed de Amerikaanse maffia haar best om de release te voorkomen. De productie werd aangevallen door de Italiaans-Amerikaanse Civil Rights League, een groep die gekant was tegen Italiaanse stereotypen. Deze organisatie is echter opgericht door Joseph Colombo, hoofd van de Colombo-misdaadfamilie, die de maffia uit de schijnwerpers wil houden. Onder zijn leiding organiseerde de Liga demonstraties en bijeenkomsten om zich te verzetten tegen 'The Godfather'. Frank Sinatra trad zelfs op tijdens een evenement in Madison Square Garden, een concert dat 500.000 dollar opbracht voor de zaak.

Toen duidelijk werd dat deze druk de productie van de film niet zou afremmen, schakelde Columbo een versnelling hoger. Gangsters begonnen 'The Godfather'-producer Al Ruddy te volgen en sloegen alle ruiten van zijn auto in. Paramount-directeur Robert Evans kreeg een telefoontje van een misdadiger die dreigde zijn kind iets aan te doen. Erger nog, Paramounts New Yorkse kantoren werden twee keer ontruimd na het ontvangen van bommeldingen. Uiteindelijk besloot Ruddy een deal te sluiten en ontmoette hij Joe Colombo persoonlijk. Ze kwamen overeen dat als Ruddy alle vermeldingen van het woord "maffia" zou schrappen, de release van 'The Godfather' kon doorgaan. Dit was een nogal interessant aanbod, aangezien het woord maar één keer in het script voorkomt. Eindelijk kon Coppola aan de slag. Wat Joe Colombo betreft, hij werd uiteindelijk neergeschoten op een bijeenkomst van de Liga, enkele blokken verwijderd van waar de filmploeg een scène aan het opnemen was. De gangster inspireerde het personage van Joey Zasa, de schurk van 'The Godfather Part III'.

Echte maffiosi

Zodra Joe Colombo groen licht gaf voor de film, verschenen er echte gangsters op de set, en Francis Ford Coppola gaf hen rollen. Dit was het geval met Alex Rocco, die betrokken was bij de Winter Hill Gang in Boston. Gianni Russo, die Carlo Rizzi speelt, vermoordde drie mannen en werkte samen met Frank Costello. Die laatste is een beruchte maffioso uit New York die Mario Puzo sterk inspireerde tot het personage van Vito Corleone, op het moment dat hij het boek schreef waar de filmsaga op gebaseerd is.

‘The Godfather’-trilogie is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top