Iconische animatiefilm ‘Ice Age’ viert zijn 20ste verjaardag

Kids |

Het is vandaag 20 jaar geleden dat de allereerste ‘Ice Age’-film werd uitgebracht! De animatiefilm drukte al snel zijn stempel op de wereld van het animatiegenre, zozeer zelfs dat er niet minder dan vier vervolgfilms werden gemaakt. De franchise is nog steeds een internationaal succes. Proximus Pickx blikt terug op de geschiedenis van de immens populaire titel.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het was 2002 toen de eerste film in de ‘Ice Age’-reeks op het grote scherm verscheen. De animatieprent vertelt het verhaal van drie gekke personages: Manny de mammoet, Sid de luiaard, en Diego, een sabeltandtijger. De plot speelt zich duizenden jaren geleden af, tijdens een periode waarin de aarde op het punt staat een verschrikkelijke ijstijd door te maken. De klimatologische omstandigheden doen dieren migreren, inclusief het maffe trio. Maar hun plannen worden gedwarsboomd door de ontdekking van een mensenbaby, die zij tegen alle verwachtingen in zullen proberen terug te brengen naar zijn ouders.

Het idee voor dit script dateert uit de jaren 90 en werd geschreven door producer Lori Forte. Zij benaderde 20th Century Fox met het idee om een tekenfilm te maken die zich in de ijstijd afspeelde, maar de animatiestudio van het bedrijf was gesloten na het financiële fiasco van Titan A.E. (2000). Niettemin was de studio overtuigd van het project, en 20th Century Fox besloot dan ook om het toe te vertrouwen aan Blue Sky Studios, dat gespecialiseerd is in special effects.

Wat het team achter ‘Ice Age’ bijzonder maakte, was dat Blue Sky Studios nooit eerder een animatiefilm had gemaakt. Het ambiteize project lag dan ook ver verwijderd van de eenvoudige special effects die  ze normaal aan live-action films toegevoegden. De film was een technisch hoogstandje voor zijn tijd, en die kwaliteit is vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Zelfs 20 jaar later ziet de film er amper verouderd uit.

Het personage Scrat

‘Ice Age’ was altijd bedoeld als een film die epische avonturen mengde met komische scènes. Om het geheel nog wat leuker te maken, bedachten regisseurs Chris Wedge en Carlos Saldanha een stuntelende eekhoorn. In de marge van het hoofdverhaal onderneemt Scrat telkens weer verwoede pogingen om een eikeltje veilig te stellen voor zijn wintervoorraad. Hij neemt niet echt deel aan de actie, maar zijn pad blijft kruisen met Manny, Sid en Diego.

Het personage was zo populair dat hij emblematisch werd voor de filmfranchise. In alle afleveringen is hij verantwoordelijk voor de tegenslagen die de hoofdpersonages overkomen: hij is er bijvoorbeeld de oorzaak van dat de continenten in de vierde film van elkaar gescheiden worden. Leuk weetje: Scrat werd nagesynchroniseerd door niemand minder dan regisseur Chris Wedge!

Om de 20ste verjaardag van het avontuur te vieren werd begin dit jaar een nieuwe prent uitgebracht, genaamd ‘Ice Age: The Adventures of Buck Wild’. In deze spin-off zien we het personage Buck samen met de buidelratbroers Eddie en Crash in een ondergrondse grot vol dinosaurussen. Deze nieuwste film werd geproduceerd door Walt Disney Pictures.

Ontdek 'Ice Age' nu op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top