Na verkoop van Standard loopt Venanzi-tijdperk ten einde: welke conclusies trekken we?

Sport | Vrijdagavond communiceerde voetbalclub Standard over de definitieve overname door het Amerikaanse investeringsfonds 777 Partners. De Amerikanen nemen de club volledig over, waardoor er ook een einde komt aan het tijdperk van Bruno Venanzi, die tot nu eigenaar en voorzitter van de club was. Wat onthouden we van zijn zevenjarig tijdperk bij de Luikse club?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 24 juni 2015 kondigde diezelfde ploeg officieel aan dat Roland Duchâtelet, toen sinds 2011 voorzitter van Standard, de macht overdroeg aan Bruno Venanzi. De meeste supporters van de club waren blij en gerustgesteld met de machtsoverdracht aangezien de vier jaar onder bewind van Duchâtelet niet zonder slag of stoot verliepen. De Vlaamse miljonair maakte controversiële keuzes en stootte daarbij vaak op tegenwind vanuit eigen huis. Uiteindelijk werd zijn positie onhoudbaar en verkocht hij de club aan Venanzi. 

Maar ook onder bewind van de Lampiris-ondernemer verliepen de seizoenen van de Luikse ploeg niet vanzelfsprekend. Als nieuwkomer in de ploeg waar hij altijd voor supporterde, voerde hij structurele veranderingen door. De hele sportieve en technische staff werd gereorganiseerd omdat Venanzi enkelingen binnen zijn team niet kon vertrouwen. Bij die reorganisatie beging de voorzitter ook enkele blunders en vooral de communicatie daarover zorgde voor veel imagoschade. Toch wist hij, in tegenstelling tot zijn voorganger, het vertrouwen van de Luikse supporters lang in stand te houden. 

Bloedrode financiële cijfers 

Maar ook dat kon hij niet lang volhouden. In de loop van de volgende jaren onder heerschappij van Venanzi kleurden de financiën van Standard bloedrood. De voorzitter deed dure transfers, betaalde sommige personeelsleden en spelers te veel en dat zorgde voor een oplopende schuldgraad. Bovendien kreeg de wereld te maken met een wereldwijde pandemie, waardoor de reeds slechte cijfers nog roder kleurden. In 2020 werd de licentie van de club aanvankelijk afgewezen en in boekjaar 2021 leed de ploeg een verlies van bijna 20 miljoen euro. Toen ook de supporters het wanbeleid ontdekten, klonk hun boegeroep luider en luider. Naast de slechte financiële cijfers, bleven ook betere sportieve prestaties uit. De investeringen van de nieuwe voorzitter bleken dus niet op te leveren. 

Amper twee maanden na zijn aankomst zette de Luikse voorzitter zijn eerste coach, Slavoljub Muslin, aan de deur. Hij verwelkomde Yannick Ferrera, die de club na een catastrofale prestatie in de reguliere competitie toch naar winst in de Beker van België kon loodsen. Het seizoen 2016-2017 bracht evenmin beterschap, want opnieuw moesten de Rouches aan play-off 2 deelnemen. Hun plaats in de top-6 van het klassement leek voorgoed voorbijgestreefd te zijn. Nadien moest ook Ferrera wijken voor een nieuwe trainer. Venanzi stelde een oude bekende van Standard aan om voor een definitieve ommekeer te zorgen. Met Ricardo Sa Pinto lukte dat aanvankelijk ook, want onder die coach bereikte de ploeg in het Venanzi-tijdperk de meest succesvolle seizoenen. 

Wisselvallige sportieve prestaties

Na een barslecht seizoensbegin met slecht voetbal en evenmin goede resultaten kon Standard zich in januari 2018 toch plaatsen voor play-off 1. De Luikenaars maakten een fantastische comeback in de competitie en leveren sterk voetbal af. Met Mehdi Carcela als kapitein sluit Standard het seizoen af met een nieuwe bekerzege en een tweede plaats in de competitie. 

Maar in het volgende seizoen werd opnieuw een trainerswissel doorgevoerd. Michel Preud’homme moest na de sterke prestaties aan het einde van het seizoen voor continuïteit zorgen en daar slaagde hij ook in. Hij bracht stabiliteit en nieuwe sterke resultaten met zich mee, hoewel dat de Rouches op financieel vlak erg veel pijn deed. De nieuwe trainer koste namelijk handenvol geld. Op de middellange termijn kon Preud’homme geen wonderen verrichten en in de drie volgende seizoenen bleven prestaties van hoog niveau uit. De woede van de supporters stijgt wedstrijd na wedstrijd, en dat blijkt de voorzitter de das om te doen.  

Ondanks twee overwinningen in de Beker van België en drie deelnames aan play-off 1 in zes seizoenen, kunnen die prestaties de sportieve en financiële instabiliteit van Standard niet compenseren. Het management blijft slechte keuzes maken en verzeilt in heel wat rechtszaken. Enkelingen binnen de ploeg worden bovendien genoemd in het dossier Propere Handen

Bruno Venanzi heeft ongetwijfeld een juiste beslissing genomen door voor een overname van de ploeg te kiezen. Zijn definitieve exit uit de ploeg moet de nieuwe eigenaars de kans geven om eindelijk voor de langverwachte stabiliteit te zorgen. Toch zal het de Luikenaar ongetwijfeld pijn doen om ‘zijn’ Standard over te laten in een erbarmelijke staat. De ploeg is op dit moment mijlenver verwijderd van de ploeg die het ooit was. De nieuwe eigenaars zullen ongetwijfeld opnieuw voor een grondige facelift moeten zorgen om een definitieve ommekeer te maken. 

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top