Hoe word ik tenniskampioen? De methode-Williams uitgelegd

Sport |

Met ‘King Richard’ loopt er momenteel in de bioscoop een film die inzoomt op de tenniszusjes Venus en Serena Williams. Of beter gezegd: op de praktijken en opleidingsmethode van hun vader Richard Williams. Voer voor discussie, zo blijkt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat vader Williams met recht en rede vocht voor de tenniscarrière van zijn getalenteerde dochters mag blijken uit hun prijzenkast. 23 grandslamtitels in het enkelspel voor Serena en 7 grandslamtitels voor Venus. Samen ook meerdere olympische gouden medailles (in het enkel- en dubbelspel) en meer dan 100 WTA-titels. Om maar te zeggen: weinig coaches zullen ooit het palmares van Richard Williams evenaren, of zelfs maar in de buurt komen.

En toch is de man allerminst onbesproken. Dat heeft alles te maken met zijn gedrag op en naast de tenniscourt en zijn dictatoriale opvoedingstechnieken. Een opgekuiste versie daarvan krijgen we te zien in de biografische film ‘King Richard’, die momenteel in de cinema loopt en binnenkort in de VOD-catalogus van Proximus te zien zal zijn. Daarin vertolkt niemand minder dan Will Smith -die eerder al succesvol in de huid kroop van boksicoon Muhammad Ali- de hoofdrol als vader Williams. Een glansrol die hem een Oscarnominatie als beste acteur opleverde.

Stappenplan van 78 pagina’s

Richard Williams was zelf een eerder matige amateurtennisser. Toen hij in 1978 de Roemeense Virginia Ruzici zag zegevieren op Roland Garros en een cheque van 20.000 dollar in ontvangst zag nemen, had hij plots een aha-erlebnis: zijn dochters zouden tenniskampioenen worden. Koste wat kost. Daar zou hij persoonlijk voor zorgen. Voor hen, maar ook voor hem en zijn vrouw Oracena Price, een ticket weg uit de miserie van de gevreesde wijk Compton in Los Angeles. Alleen: zijn dochters moesten nog geboren worden. Van een doctrine gesproken…

Dus stelde hij een 78 pagina’s tellend stappenplan op om van zijn twee dochters de grootste tennislegendes ooit te maken. Vanaf hun vierde troonde hij ze al mee naar de tenniscourts om ze eigenhandig lessen te geven -achteraf gaf hij toe dat dat misschien toch wat te vroeg was, 6 jaar ware beter geweest. Later mochten ze hun opleiding verder zetten in de gereputeerde academie van Rick Macci in Florida , maar daar haalde de eigenzinnige Richard zijn dochters in 1995 weg om ze vervolgens weer zelf klaar te stomen voor het grote werk.

Zelfvertrouwen en discipline

Zijn methode: een meer dan gemiddelde dosis bluf en zelfvertrouwen, een grote mond, mentale sterkte, een ijzeren discipline en uren en uren training. Al van jongs af peperde vader Williams zijn dochters in dat ze niet enkel voor zichzelf speelden maar voor een hele community van zwarte meisjes… wereldwijd. Richard deed in zowat alles het omgekeerde van wat jeugdpsychologen voorschrijven: namelijk zo lang mogelijk de prestatiedruk weghouden bij jongeren. De Williamsen waren een familie met een missie.

Het bracht hen sportief en financieel succes, maar ook flink wat tegenkanting. Racistische kwesties (lange tijd was de tenniswereld immers een bijna uitsluitend blanke aangelegenheid), maar ook mensen die zich stoorden aan het arrogante en botte gedrag van de stoere Richard -vandaar zijn bijnaam ‘King Richard’.

Inspiratiebron

Het was echter niet allemaal negatief: zo beschermde Richard zijn dochters ook tegen overbelasting, door ze maar spaarzaam te laten meespelen in toernooien en hen te laten groeien op eigen tempo. Beter extra trainen dan ergens ver weg een overbodig toernooi, redeneerde hij. Daarenboven lag er veel focus op de studies. Het feit dat beide succesdochters de film nu mee produceerden zegt genoeg over hun waardering voor papa Richard. Een harde, maar wel aanwezige en ook liefhebbende vader.

Zijn stappenplan kreeg trouwens navolging. In vele (anonieme) gevallen met mislukking en trauma’s tot gevolg, maar soms ook met succes. Zoals Coco Gauff bewijst, op haar 17de staat ze momenteel in de top 20 van de WTA-wereldranglijst. Haar vader Corey Gauff noemde Richard Williams een grote inspiratiebron: “De verdienste van hem en zijn dochters is dat ze ons toonden dat het mogelijk is.”

‘King Richard’ speelt nu in de bioscoop en is vanaf 21 maart ook beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top