‘Restaurant Misverstand’ opent weldra de deuren: Dieter Coppens geeft mensen met jongedementie kansen

Films | Vanaf 16 maart kan je op Eén elke woensdag kijken naar een aflevering van het nieuwe programma ‘Restaurant Misverstand’. Daarin opent presentator Dieter Coppens een restaurant waarbij elk personeelslid lijdt aan jongdementie. Het programma werd mee vormgegeven door Alzheimer Liga Vlaanderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Volgens de initiatiefnemers krijgen mensen met jongdementie naast hun effectieve aandoening vaak te maken met vooroordelen en onbegrip. Als werknemer worden ze vaak naar de deur verwezen en dat zorgt ervoor dat hun zelfvertrouwen een ferme knauw krijgt. ‘Restaurant Misverstand’ moet nu aantonen dat mensen met zo’n aandoening wel degelijk nog kunnen werken. Voor de deelnemers van het programma is dit restaurant bovendien veel meer dan een werkplek, want ze kunnen er fouten maken en krijgen ruimte voor verdriet. Bovenal vormt ‘Restaurant Misverstand’ ook een plaats van vertrouwen en begrip. 

Opnieuw ziet Dieter Coppens het mooie in mensen met een mentale beperking en laat hij hen boven zichzelf uitstijgen. “Bij het woord 'dementie' denken we vaak aan oudere mensen die vergeetachtig zijn. Maar helaas worden ook mensen op jonge leeftijd met deze ziekte geconfronteerd”, vertelt de presentator. “Met Restaurant misverstand willen we laten zien wat onze medewerkers wel nog kunnen. Ik kijk er ontzettend naar uit om met mijn acht collega's het restaurant in goede banen te leiden."

Intensieve begeleiding

Zowel het keuken- als bedieningspersoneel van het restaurant kregen de diagnose van jongdementie. In totaal zouden er in Vlaanderen meer dan 125.000 mensen aan de ziekte dementie lijden. Bijna 7.000 mensen zouden de aandoening gekregen hebben toen ze jonger waren dan 65. De ziekte zorgt ervoor dat het geheugen, spraak en andere vaardigheden langzaam achteruit gaan. Aangezien dat voor de buitenwereld vaak moeilijk te begrijpen is, wil dit programma aantonen hoe men met mensen met jongdementie moeten omgaan.

In de keuken krijgen de medewerkers niet alleen hulp van Dieter Coppens. Achter de schermen werkt er ook iemand mee van het Regionaal Expertisecentrum Dementie. Bovendien is ook chef Seppe Nobels geregeld in het restaurant terug te vinden. Nobels heeft ervaring met dergelijke projecten, want in Antwerpen heeft hij al een restaurant waarbij hij werkt met anderstalige nieuwkomers. Ook hij geeft mensen die minder kansen kregen, dus graag de kansen die ze echt verdienen. Bovendien kreeg hij in de familie te maken met dementie, waardoor de problematiek voor hem erg herkenbaar is.

Initiatief uit Groot-Brittannië

Twee jaar geleden werd ook bij onze noorderburen al een editie van het programma uitgezonden. Onder leiding van chef-kok Ron Blaauw gingen daar acht mensen als restaurantmedewerker aan de slag. Ook toen wilde Alzheimer Nederland het grote publiek laten kennismaken met de ziekte, die een variant van jongdementie is. 

De eigenlijke initiatiefnemer van het project komt uit Groot-Brittannië. Daar liep in 2019 een eerste editie van het programma onder de naam van ‘The restaurant that makes mistakes’. Aan de hand van dit programma dat intussen in meerdere landen wordt uitgezonden, moet de buitenwereld een beter idee krijgen over wat de ziekte eigenlijk inhoudt. 

Bekijk ‘Restaurant Misverstand’ vanaf 16 maart elke woensdag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top