Deze vijf lessen leerden we in dit seizoen van ‘Andermans Zaken’

Films | Vanavond krijgt de Eén-kijker alweer de laatste aflevering te zien van het tweede seizoen van ‘Andermans Zaken’, het programma waarin komiek, docent economie en hobbyboekhouder Kamal Kharmach bedrijven in nood helpt. Het programma toont als geen ander de strubbelingen van ondernemers en de lessen die we daaruit kunnen leren zijn waardevol. Daarom somt Proximus Pickx er vijf op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een ondernemer moet ook een verkoper zijn

Een passie hebben voor zetels op maat of voor unieke plantencreaties is mooi. Zo bewezen de afleveringen over Zetelfabriek Depoorter (intussen omgedoopt tot Atelier Depoorter) en KikT. Maar om er effectief een goed draaiend bedrijf van te maken, moeten de uitbaters ook verkopers zijn, en daar wrong het schoentje voor beide ondernemers. Samy Depoorter kreeg enorme stressaanvallen wanneer hij ideeën moest pitchen en plantenstyliste Lyne wilde niet zelf in een winkel staan. Met een beetje hulp en een flinke duw in de rug van Kamal, stapten ze toch uit hun comfortzone, en maar goed ook.

Hard werken is niet genoeg

Het ontbrak de uitbaters van Slagerij Heirbaut niet aan werklust. Karl stond elke dag zelfs zo lang in de slagerij dat hij zijn jonge kinderen amper zag. Terwijl het gezin thuis zat te ontbijten, videobelde hij van tussen de karkassen even met hen om er toch een glimp van op te vangen. En toch, ondanks al die noeste arbeid, kwamen ze niet uit de kosten. Niet meer of harder, maar slimmer werken was de boodschap. Alle laatste stukjes vlees gebruiken, bijvoorbeeld in slaatjes waar dan weer makkelijk winst op gemaakt wordt. Die lucratieve deal voor worsten om bij het bier van een lokale brouwerij te verkopen, zal ook geholpen hebben.

Vraag geld voor je diensten

Het lijkt nogal wiedes, maar als je een onderhoud uitvoert aan een instrument, reken daar dan geld voor aan. Toch is dat niet wat Hans, de uitbater van muziekwinkel PMS Tenuto deed. Zijn klanten waren vast heel blij dat hij uit de goedheid van zijn hart werkte aan hun instrumenten en dat hij zijn prijzen zonder morren matchte met die van de goedkoopste webshop, maar zijn portefeuille werd er steeds dunner door. Naast een herinrichting van de ietwat rommelige winkel, was een herziening van de prijzen aan de orde. En wie iets meer betaalt, krijgt er ook wat meer voor terug. Ook dat was een vrij logische conclusie.

Ook een iconisch bekend bedrijf kan in de problemen komen

De meeste ondernemingen die de hulp moeten inroepen van Kamal zijn eerder onbekend. Misschien was de muziekwinkel van Hans wel al een icoon in Tienen, maar zo groot als Huis Baeyens had Kamal het nog niet gehad. Het familiebedrijf is al jaren de place to be voor film- en televisieproducties die nood hebben aan accurate kostuums, maar ook carnavalisten die leuke pakken of attributen nodig hadden, wisten hen al lang liggen. De coronacrisis riep een groot deel van hun cliënteel een halt toe, maar zelfs in de jaren daarvoor ging het al niet goed met Huis Baeyens. Zo zie je maar: ook een referentie in de showbusiness kan de hulp van een komiek/ondernemer goed gebruiken.

Locatie is alles

Vastgoedexperten weten het al lang: location is key! En zelfs wanneer je denkt dat je een uitstekend plekje hebt gevonden om je waren aan te prijzen, kan een onderzoek in de buurt nog nare ontdekkingen naar de oppervlakte brengen. We hebben het uiteraard over Fruithofje ML in Deurne. Zij dachten dat ze een ideale plek hadden gevonden voor hun groenten- en fruitwinkel, maar met een eenvoudig testje toonde Kamal aan dat klanten op tien plaatsen vlakbij ook een tomaat konden kopen. Bovendien was er te weinig parking, niet genoeg stapvoets verkeer… Kortom: omwille van de locatie was er geen hoop meer voor Fruithofje ML. Voor de eerste keer in het programma moesten de ondernemers de boeken toedoen. Aan het enthousiasme (en de investeringen) van de uitbaters zal het niet gelegen hebben!

Bekijk de laatste aflevering van ‘Andermans Zaken’ op maandag 14 maart om 20u45 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top