Er was eens een Rode Duivel: Ritchie Kitoko

Sport | Dit jaar pakt Proximus Pickx uit met een nieuwe artikelreeks over Rode Duivels die weinig indruk hebben gemaakt in de voetbalgeschiedenis. Hoewel ze slechts in een handvol wedstrijden internationals waren, waren ze toch ontegensprekelijk speler in ons nationale team. We nemen deze keer Ritchie Kitoko onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als je een foto van Ritchie Kitoko in Rode Duivels-tenue wil vinden, dan zul je van een kale reis thuiskomen. Dat is best opvallend, want de verdedigende middenvelder maakte deel uit van onze nationale ploeg op een niet erg glorieus moment in de voetbalgeschiedenis. Hiervoor moeten we terugblikken naar een periode die de tieners onder de voetbalfans wellicht nooit hebben gekend. Een tijd waarin voetballers weinig zin hadden om het nationale team te vervoegen.

De Kirin Cup

We blikken terug naar mei 2009. Francky Vercauteren was kortstondig trainer van de Rode Duivels en moest met zijn ploeg naar Japan vliegen om deel te nemen aan de Kirin Cup, een vriendschappelijk toernooi dat Japan, Chili en België samenbrengt. Dit toernooi, dat buiten de reeks van de door FIFA gereguleerde internationale wedstrijden werd georganiseerd, zorgde voor kopzorgen bij Vercauteren. De regels stipuleerden immers dat de clubs niet verplicht waren om bij zo'n vriendschappelijk toernooi hun spelers vrijaf te geven om naar Japan te trekken. Onder meer Standard en Anderlecht wilden hun internationals deze lange en onnodige trip besparen.

Het was dan ook met een heterogene groep dat België in het land van de rijzende zon aankwam. Hazard, Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini waren bijvoorbeeld niet van de partij. Wél present waren enkele talenten die tegenwoordig hoge ogen gooien (of recent nog gooiden): Dembélé, Nainggolan, Alderweireld, Vermaelen... En dan waren er nog enkele spelers waarvan je niet zou verwachten dat ze op zo'n vriendschappelijke wedstrijd aanwezig zouden zijn: Mununga, Roelandts, Mujangi Bia, De Laet en Kitoko.

Op de bank

Ritchie Kitoko was toen geen bekende speler in België. En terecht, want de bij Standard getrainde Luikenaar beproefde snel zijn geluk in Spanje. Toen hij werd geselecteerd, kwam hij uit een goed seizoen in D2 bij Albacete, wat hem een transfer naar Udinese opleverde. Helaas voor hem ging de deal niet door en keerde hij terug naar Spanje. Hij zou uiteindelijk zijn hele carrière pendelen tussen Spanje en Griekenland, waar hij nu anderhalf jaar woont.

Bij de Duivels hoopte de jonge speler (toen 21 jaar) op een even onverwachte als onwaarschijnlijke eerste cap, zoals Roelandts, Bia, De Laet, Nainggolan of Alderweireld. Maar helaas voor hem kreeg hij geen speeltijd. In Japan moest hij noodgedwongen vanaf de bank toekijken hoe België de punten deelde tegen Chili (1-1, met een doelpunt van Roelandts). Twee dagen later keek hij werkloos toe hoe ons land verloor van Japan (4-0). Aan het einde van het toernooi werd Kitoko niet meer opgeroepen, maar sindsdien zijn de Duivels op sportief gebied wel als een feniks uit de as verrezen.

Ben je fan van deze artikelreeks? Lees meer over het hobbelige voetbalparcours van Davy Oyen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top