De beste mollen tot nu toe, van Lennart tot Elisabet

Films | Op 20 maart zet kijkend Vlaanderen weer een speurneus op, want dan begint de jubileumeditie van ‘De Mol’ op Play4. Gilles De Coster en de onbekende Vlamingen die het avontuur dit jaar aangaan, verzamelen dit jaar in Lanzarote voor een tiende editie die hen doorheen de Canarische Eilanden zal sturen. Om je warm te maken, blikken we even terug op de beste mollen van de afgelopen jaren.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Lennart Driesen

Als we enkel en alleen op het bedrag in de groepspot afgaan, is de mol van de vorige editie zonder enige twijfel de beste tot nu toe. Aan het einde van het programma bleef nog slechts 18.240 euro over, bijna de helft van het bedrag waar de winnaar van twee jaar eerder mee naar huis ging. Maar Lennart is nog om andere redenen de meest succesvolle mol ooit. De guitige Kempenaar saboteerde er met een brede glimlach op los, maar toch was hij de minst verdachte mol ooit. Winnares Annelotte was tot tien minuten voor de laatste vragenronde nog van plan om alles in te zetten op haar concurrent Sven. Gelukkig voor haar, want Sven had Lennart ook net in zijn vizier. “Tot in de finale is Lennarts naam nooit opgeschreven door een van de kandidaten bij de eliminatietest”, zei Gilles De Coster na de onthulling. De nieuwe mol heeft dus meteen een voorbeeld om na te streven. Het schoolvoorbeeld van een goede mol: een succesvolle saboteur die helemaal onder de radar bleef.

Alina Churikova

Lennart had misschien zelf net gezien hoe het moest, want het jaar voor hem was het aan Alina om de boel te belazeren. Zij reduceerde de groepspot tot een op dat moment historisch dieptepunt: 22.835 euro. Ook Bart, die nog voor aanvang van de eerste aflevering 10.200 euro overhad voor een vrijstelling en dus al gretig geld uit de pot had gehaald, leek even vrolijk mee te mollen. Maar omdat de kandidaten dat verlies in de loop van het programma makkelijk hadden kunnen inhalen, moeten we toch vooral het mollenwerk van Alina bedanken voor het schamele bedrag. Bart en Christian bleven volop inzetten op elkaar, maar omdat ook de andere kandidaten Alina nog niet op het spoor waren, bleven zij toch in de wedstrijd. Alina saboteerde subtiel, door op tactische momenten kandidaten te steunen waarvan ze al wist dat ze ernaast zaten, en bleef zo ook lang onder de radar.

Eline Michiels

Politie-inspecteur Eline wist in 2017 ook veel geld uit de groepspot te houden. In het begin wisten de kandidaten best veel geld te verzamelen, maar vanaf de vierde aflevering werd zo goed als geen enkele opdracht meer gewonnen. Mol Eline was een versnelling hoger geschakeld. Door zich van in het begin op te stellen als een naieve vrouw met enkele gaten in haar kennis (liggen de Oostkantons in West-Vlaanderen?), was het niet zo opvallend wanneer ze ook later in het spel duchtig roet in het eten gooide. We zullen alvast nooit de museumproef vergeten, waarin de kandidaten van een stevige braspartij door een museum moesten gaan sluipen. De beschonken kandidaten waren volgens sommige kijkers aangespoord door Eline om een extra drankje te nemen. Dat net de politievrouw in die opdracht niet onder een laserstraal kon sluipen, maakte haar dan weer wel heel verdacht. In elk geval zorgde het voor televisie van de bovenste plank.

Pieter Delanoy

Een jaar na Eline was het aan toenmalige priester Pieter. In het promotiemateriaal voor de editie van 2018 werd vaak verwezen naar religie (de slagzin op alle affiches was bijvoorbeeld “Heb je mij geMISt”), maar de programmamakers houden vol dat ze dat niet als een verwijzing naar het beroep van de mol hadden bedoeld. Toch bleven heel veel kijkers, en met hen de kandidaten van ‘De Mol’ ervan overtuigd dat Pieter de mol niet kon zijn. Hij speelde het spel aan de oppervlakte altijd vurig mee – denk maar aan zijn gepassioneerde vragen over waarom Joke dood was – maar slaagde er tegelijk in om aardig wat geld uit de pot te snoepen. Pieter toonde zich vooral een heel goede acteur met een pokerface om “u” tegen te zeggen.

Elisabet Haesevoets

Een eervolle vermelding geven we aan spoedarts Elisabet, de mol uit 2019. Neen, in absolute cijfers was ze niet de meest succesvolle mol ooit. Meer nog: Axel ging naar huis met 34.050 euro, het grootste bedrag tot nu toe. Maar daarbij mogen we niet vergeten dat Elisabet de enige mol is die niet op voorhand wist dat ze die bijzonder rol toebedeeld zou krijgen. Pas na aankomst in Vietnam en na enkele eerste opdrachten die de molcapaciteiten van alle kandidaten testten, werd zij door de makers van ‘De Mol’ uitgepikt om saboteur van dienst te zijn. Geen makkelijke opdracht, want in plaats van thuis alle opdrachten te kunnen doorkammen en rustig alle tactieken uit te werken, moest Elisabet telkens de avond voor een opdracht – of soms zelfs nog later – uitvissen hoe ze stokken in de wielen kon steken. Ze moest iemand spelen die hard voor het spel gaat en daardoor soms discussie zaaide. Ze moest het met korte en bondige briefings stellen. “Je kan van een onvoorbereide mol niet verwachten dat er uitgebreide sabotages komen. Dat gaat gewoon niet”, zei ze na de onthulling in een interview met Newsmonkey. Wij vinden in elk geval dat ze een applausje verdient.

Bekijk ‘De Mol’ vanaf zondag 20 maart op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top