De strijd om de MVP-titel wordt spannender dan ooit!

Sport |

Nog een dikke maand en de reguliere competitie in de NBA zit er alweer op. Tijd voor een round-up van de belangrijkste kandidaten om dit seizoen verkozen te worden tot beste speler van de liga.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al sinds 1980 kiezen de journalisten die de NBA van nabij opvolgen elk jaar hun MVP, de Most Valuable Player. Die individuele eretitel laat wel wat ruimte voor interpretatie. Volgens de strikte zin moet de speler beloond worden die tijdens het reguliere seizoen de grootste impact had op zijn team. Maar in de praktijk is het toch gewoon de beste speler van de liga die met de trofee gaat lopen. Daarbij gelden drie globale criteria: de individuele statistieken uiteraard, de prestaties van het team en… de hype. Een beetje ‘in de mode’ zijn, helpt vaak om mee in de erelijst te komen. Voor dit seizoen is het nog koffiedik kijken, want er zijn meerdere kandidaten die aan elkaar gewaagd zijn. Wel quasi zeker is dat de MVP-trofee naar een Big Man zal gaan. Een van de -letterlijk- grote jongens.

Jokic mikt op een dubbel

Vorig seizoen ging Nikola Jokic met de trofee lopen, nadat hij liefst 91 keer op de eerste plaats werd gezet door de journalisten. Tegenover slechts 5 keer voor Stephen Curry en 1 stem voor Joel Embiid. Weinig aanleiding tot redetwisten dus. Het straffe is: daar lijkt de Servische reus (2m11) van Denver Nuggets deze campagne een extra dimensie aan te geven. Uit zijn statistieken blijkt dat de ploeg nog afhankelijker van hem is geworden. En ook al doet Denver het voorlopig wat minder goed dan vorig seizoen, met een plek in de top 5 van de Eastern Conference mag je toch van een geslaagd rapport spreken.

Dat Denver nog afhankelijker werd van zijn ‘Joker’ heeft een simpele verklaring: Jamal Murray en Michael Porter Jr, zijn twee vaste luitenanten, kampen al een heel seizoen met blessures. Geen nood voor de Nuggets: op zijn 27ste is Jokic op de top van zijn kunnen. Sterker dan ooit en gedrevener dan ooit. Veel waarnemers dachten dat Denver zonder Murray en Porter Jr in de problemen zou komen, maar niets blijkt minder waar. Jokic nam gewoon nóg meer gewicht op zijn schouders. Met een gemiddelde van 25,9 punten, 13,8 rebounds en 8,1 assists per wedstrijd kan je zijn statistieken niet anders dan ronduit indrukwekkend noemen. Doe daar nog gemiddeld 1,4 steals en 0,8 blocks per wedstrijd bij en dan weet je: dit is MVP-materiaal.

Eindelijk prijs voor Embiid?

En toch zijn er kapers op de kust. Of wat gedacht van Joel Embiid? De forward van Philadelphia 76’ers was er de voorbije jaren al dikwijls kortbij, maar blessures gooiden meermaals roet in het eten. Dit jaar is het anders. Embiid miste nog maar een handvol wedstrijden en kan dus veel regelmatigere cijfers voorleggen. 29,7 punten, 11,2 rebounds, 4,3 assists, 1,1 steals en 1,4 blocks per wedstrijd.

Op die manier deed de Kameroense tank vergeten dat Ben Simmons, eveneens een belangrijke pion bij de Sixers, vaak moest gemist worden door blessure. Simmons werd in februari uiteindelijk richting Brooklyn gestuurd, in een ruil met James Harden. Een meer dan geslaagde transfer, want sindsdien is Philadelphia haast onklopbaar. Het duo Harden/Embiid maakt brokken in de NBA. De komst van de bebaarde spelmaker lijkt Embiid vleugels te geven, zoals hij recent nog bewees met zijn 43 punten tegen de Chicago Bulls. De Sixers naderen zo in het klassement op Miami.

Daarmee hebben we de twee voornaamste MVP-kandidaten genoemd, maar kunnen we rond Giannis Antetokounmpo (Bucks), de tweevoudige MVP-winnaar en ook dit seizoen weer bijzonder sterk? Of DeMar DeRozan, die bij de Bulls helemaal opleeft. Of Ja Morant, die in deze eindspurt van de reguliere competitie komt opzetten. Met Memphis Grizzlies klom Morant ondertussen op tot de tweede plek in de Western Conference. Het kan niet anders dan dat de MVP uit dit lijstje van vijf namen komt, maar in welke volgorde… dat zullen de komende weken nog moeten uitwijzen.

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het NBA-programma van deze week op Eleven Sports:

Zaterdag 12 maart

  • Atlanta Hawks - LA Clippers (01u30 op Eleven 2)

Zondag 13 maart

  • Golden State Warriors - Milwaukee Bucks (02u30 op Eleven 2)
  • Boston Celtics - Dallas Mavericks (20u30 op Eleven 2)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top