Darya Gantura over haar rol in 'Red Sandra' (Pickx+): "Hard om dat allemaal mee te maken"

Films | ‘Red Sandra’ vertelt het aangrijpende en waargebeurde verhaal van William en Olga Massart, die een waar gevecht aanspanden om hun dochter Sandra te redden. De nieuwste film van Jan Verheyen en zijn echtgenote Lien Willaert is vandaag te zien op Pickx+. Wij spraken met Darya Gantura, die het hoofdpersonage Olga gestalte geeft in de film. “De liefde en de warmte waren te voelen op de set”, zegt ze.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen William en Olga Massart in 2008 te horen kregen dat hun dochter Sandra (toen 6 jaar oud) aan de zeldzame stofwisselingsziekte MLD leed en er waarschijnlijk aan zou overlijden, begon een jarenlange strijd. Tegen dokters en wetenschappers die zeiden dat er geen hoop was voor Sandra en tegen de farma-industrie die haar niet wilde opnemen in een experimentele, maar mogelijk levensreddende behandeling. Hij haalde met een inzamelactie geld op om de torenhoge medische kosten te helpen betalen, maar nadien kreeg hij met beschuldigingen af te rekenen dat hij met het geld was gaan lopen. Het onwaarschijnlijke verhaal is in een filmscenario gegoten door Lien Willaert, die dat scenario samen met Jan Verheyen verfilmde. “Ze hadden elk een andere insteek, een andere manier van regisseren. De combinatie werkte heel goed”, zegt Darya Gantura, die in ‘Red Sandra’ de rol van Olga vertolkt.

Kende je het verhaal van Olga en William al?

Darya: “Ik heb het verhaal niet gevolgd toen het gebeurde, maar toen ik de rol aangeboden kreeg, heb ik samen met Jan en Lien heel wat onderzoek gedaan. Wij, de acteurs, hebben ook de echte William en Olga ontmoet. Betere research bestaat niet. Toen zij hoorden dat Sandra ziek was, hebben ze alles gedocumenteerd in dagboeken en filmpjes. Die hebben we allemaal mogen inkijken. Dat was behoorlijk heftig. Ze waren betrokken in elke stap van het filmmaken.”

“Natuurlijk was het niet de bedoeling om een imitatie te doen van Olga en William. We hebben wel alle details van het verhaal overgenomen, maar het is uiteindelijk geen biografie. Het verhaal staat voorop. We hebben op onze eigen manier gestalte gegeven aan de personages. Natuurlijk putten we wel inspiratie uit hen. Ik had zelf nog geen kind toen (Darya werd tijdens de pandemie voor het eerst mama, red.) en kon me dus niet voorstellen hoe het was om een ziek kind te hebben. Dus ik moest wel op Olga en de gesprekken met haar steunen.”

Kort voor de film in première ging, is William overleden. Hij zou wel de kans hebben gehad om de film nog te zien?

Darya: “Ja, hij heeft een versie gezien die bijna af was. We hadden ook een bioscoopvertoning gepland om de afgewerkte film aan hem, Olga en de cast en crew te tonen, maar dan is de eerste lockdown ingegaan en mocht dat niet doorgaan. Kort daarna is William gestorven. Tijdens het filmen wisten we al dat hij een hersentumor had, maar we hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Olga blijft nu alleen achter (Sandra overleed in 2017, red.). Hoeveel pech kan je hebben?”

“Ik had echt een goede band met Olga. Na de opnames heb ik nog vaak contact gehad met haar. We zijn tijdens de lockdowns samen gaan wandelen en bellen elkaar wel eens. Ik heb een connectie met haar gekregen, dus ik leefde heel erg met haar mee. Het is hard om dat allemaal mee te maken.”

Door de lockdowns is de film een paar keer uitgesteld. De première op het Filmfestival van Oostende werd afgelast. Hoe heeft de cast dat beleefd?

Darya: “Het is zuur. De opkomst was sowieso niet wat het had kunnen zijn in normale tijden. Mensen waren bang om naar de cinema te komen, zelfs met mondmaskers. Alle sectoren hebben er natuurlijk onder geleden. We hopen nu dat de film toch een breed publiek kan vinden doordat het bijvoorbeeld in de VOD-catalogus wordt verspreid. Het is een prachtige film waar we allemaal trots op zijn. Hij is de moeite waard om te zien, dus hopen we dat we een zo groot mogelijk publiek kunnen bereiken.”

Internationaal viel de film wel in de prijzen en Viviane De Muynck is nu ook genomineerd voor een Ensor.

Darya: “Ja, dat is fantastisch. Erkend worden voor ons lange, harde werk is het grootste cadeau dat we kunnen krijgen. Viviane heeft een schitterende prestatie neergezet. Het was een waar plezier om met haar te mogen spelen. De draaidagen met haar waren de beste. Ze is een monument. Het is haar van harte gegund.”

Jullie acteerden in een emotioneel zwaar verhaal. Hoe was de sfeer op de set?

Darya: “Je kan niet zware scènes draaien en naast de set die sfeer doortrekken. Dat houdt niemand vol. Dus het was een heel fijne, warme set vol lieve mensen. Er was zoveel liefde. De film is overigens niet alleen drama, er zitten ook humoristische, mooie en ontroerende scènes in. Uiteindelijk gaat het niet alleen over pijn en dood, maar ook over liefde. En dat was te voelen op de set.”

Zat het feit dat Jan Verheyen en Lien Willaert samen regisseerden daar voor iets tussen?

Darya: “Ja, sowieso. Ze zijn een erg goed filmkoppel, ze vullen elkaar aan. Ze maakten vaak het woordgrapje Lien Jan/yin yang. Ze hebben elk een andere insteek en een andere manier van regisseren en het feit dat ze samenwerkten was een grote meerwaarde.”

'Red Sandra’ is beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top