Hoe Disney mentale gezondheid aankaart in 'Encanto'

Kids | 'Encanto', de nieuwste Disney-film, is een van de grootste hits van de franchise geworden! De fantastische soundtrack zit daar natuurlijk voor iets tussen, te beginnen met de hit 'We Don't Talk About Bruno', maar het verhaal op zich is het belangrijkst. De film wordt vooral geprezen voor de manier waarop mentale gezondheid in beeld wordt gebracht.

Door Proximus

Deel dit nieuws

'Encanto' volgt de mysterieuze familie Madrigal, die in de kleurrijke bergen van Colombia woont. Elk lid van de familie beschikt over een eigen magische kracht. Een uniek geschenk, mogelijk gemaakt door de vlam van een voorouderlijke kaars. Alleen is er één dochter die uit de boot valt, want Mirabel is de eerste van de familie Madrigal die de ceremonie met de kaars doorstaat zonder er op het einde een gave aan over te houden.

Alle leden van de familie leven onder de leiding van Alma, de matriarch van de clan. Zij beschermt de magie die aan de familie is gegeven en zorgt ervoor dat iedereen de rol die hem of haar is toebedeeld eer aandoet. Onbewust legt ze daarmee heel veel druk op haar familieleden. Elk personage in de film strijdt op een bepaald moment tegen de druk om perfect te zijn.Symbolische personages

Alma's drie kinderen, Pepa, Julieta en Bruno, hebben de macht om het weer te regelen met hun emoties, om wonden te genezen met hun kookkunst en om de toekomst te voorspellen. Bruno in het bijzonder ondervond de keerzijde van zijn superkracht: omdat hij te vaak de brenger was van slecht nieuws, werd hij buitengesloten van de clan. Het was zijn positie als buitenstaander die leidde tot het liedje 'We Don't Talk About Bruno', dat een van Disneys populairste liedjes werd. Een levenservaring waar mensen die zelf afstand hebben genomen van hun familie zich zeker in zullen herkennen. 

Ook aan de kant van de kleinkinderen wordt overdreven perfectionisme een last. Luisa, bijvoorbeeld, is buitengewoon sterk. Iedereen gaat er dus van uit dat ze onoverwinnelijk is: ze kan niet de geringste zwakte tonen! Ze vertelt het heel goed in het liedje 'Surface Pressure', dat de toon zet voor de rest van de film. 

Haar zus, Isabela, heeft de kracht om bloemen te laten groeien wanneer ze maar wil. Ze is ongetwijfeld de lieveling van de familie, omdat ze de belichaming is van de perfectie die oma Alma nastreeft. Naarmate de film vordert, leert ze meer zichzelf te zijn en ontdekt ze tot haar grote verbazing dat haar kracht zich niet beperkt tot bloemen.


Mirabel en Alma

Het personage Mirabel, de enige die geen gave heeft gekregen, is ook heel symbolisch. Ze is de teleurstelling van de familie, en toch is zij degene die uiteindelijk de sleutel zal zijn tot alle problemen van de clan. Mirabel doet er alles aan om de familiebanden sterk te houden, hoe hard de anderen ook van elkaar verschillen.

Ze helpt haar grootmoeder in te zien dat ze haar gezin misschien te veel beperkingen heeft opgelegd door hen te beschermen van de buitenwereld. Mirabel luistert naar het familieverhaal van haar grootmoeder en begrijpt dat ze door haar opvoeding alleen maar haar eigen angsten en familietrauma's heeft doorgegeven. Een mooie manier om te laten zien dat niets zwart of wit is en dat zelfs de beste bedoelingen moeilijke gevolgen kunnen hebben. 

Het lijdt geen twijfel dat 'Encanto' ons heeft verrast. De film is geen eenvoudige, kleurrijke en muzikale kinderfilm, maar verkent diepe familiale en persoonlijke kwesties waar veel millennials zich in kunnen vinden. Het is dus ook geen toeval dat veel van de liedjes de ronde doen op sociale media als manier om te praten over je mentale gezondheid.

Ontdek 'Encanto' in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top