Artiest van de week: Whispering Sons staat weer op de planken: “Toen we niet mochten spelen, wist ik geen blijf met mijn opgekropte energie”

Muziek | Whispering Sons heeft een van de sterkste livereputaties van ons land en nu de barometer op geel staat, trekt de postpunkband weer op tour doorheen heel Europa. Die tour werd vorige week afgetrapt en voor het optreden konden we met frontvrouw Fenne Kuppens spreken. Whispering Sons staat deze week onder de spotlights als onze artiest van de week.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In eigen land brak Whispering Sons door toen de postpunkers in 2016 Humo’s Rock Rally wisten te winnen. Maar het werk was toen lang nog niet voorbij, vertelt Fenne Kuppens, de zangeres die in het kenmerkende lage register zingt en passend donkere teksten schrijft. “Het is niet omdat je zo’n wedstrijd wint dat je je stempel hebt gedrukt. Je moet het ook nog waarmaken. We hadden nog veel te bewijzen en hebben daar keihard voor gewerkt. De muziek die we maakten was sowieso al niet voor een breed publiek bedoeld dus in het begin werden we niet veel gedraaid op de radio. We zijn nooit ontploft, we hebben met mondjesmaat steeds meer mensen overtuigd.”

De muziek van Whispering Sons trok aanvankelijk vooral een nichepubliek aan, maar weet intussen ook luisteraars daarbuiten te bekoren. “We willen die scene zeker nooit de rug toekeren. In het buitenland hebben we bijvoorbeeld veel kansen gekregen net omdat we in die niche hoorden. Zo trek je sneller een publiek aan. De meeste fans van het eerste uur volgen ons nog steeds. We zijn hen daar superdankbaar voor. Maar het is ook belangrijk voor ons dat we breder kunnen gaan, want onze ambities liggen iets verder.”

Several Others

Several Others’, het tweede volledige album van Whispering Sons, kwam uit in juni 2021. “Het is eigenlijk moeilijk om in te schatten hoe het publiek erop heeft gereageerd”, aldus Fenne. “De verkoop ging goed en de reacties waren ook positief, maar omdat we de plaat niet veel live konden spelen, weten we het niet echt.”

Een van de reacties op dat album was dat er meer aandacht was voor synthesizers in plaats van pure scheurende gitaren, maar volgens Fenne betekent dat niet dat het geluid van de band per se in die richting verder zal evolueren. “In het nieuwe album gebruiken we synths en elektronica veel functioneler, terwijl die vroeger meer als opvuller dienden of als middel om de gitaren meer kracht bij te zetten. Maar ik weet niet of we in die richting verder zullen blijven gaan. Het hangt af van wat we op dat moment willen doen. We willen zien wat werkt en dat doortrekken naar het volgende album.”

Op tour

Nu begint de band aan een tour doorheen Europa met de komende twee maanden al zestien data in de Benelux alleen. “Touren werkt om steeds iets meer publiek aan te trekken, maar het is ook heel vermoeiend”, weet Fenne. “Maar omdat wij ons niet willen beperken tot België of Nederland alleen, is optreden heel belangrijk. Op deze tour spelen we op enkele plekken waar we nog nooit zijn geweest, zoals in Milaan. Dat wordt heel spannend, want in Italië hebben we eigenlijk alleen nog maar in kleinere steden gespeeld. In Parijs spelen is ook altijd heerlijk. De mensen daar zijn echt gek, het is altijd een verrassing wat er zal gebeuren.”

Misschien wel een orgelpunt van die tour is het optreden op TW Classic op 25 juni. “We zijn van het principe dat elke show zo goed mogelijk moet zijn en dus altijd even belangrijk is. Of het nu voor 20 man in een donkere kroeg is of op TW Classic – de show blijft dezelfde. Maar ik ga niet ontkennen dat de kans om op dezelfde dag als Nick Cave op dat podium te staan toch een droom is die uitkomt. Waarschijnlijk zal het vooral voor meer stress zorgen. Het is in elk geval een zotte kans. We moesten er niet lang over nadenken.”

Tilt

Net voor de tour in de AB werd afgetrapt, loste Whispering Sons een nieuwe single – die volledig los staat van het album – met een bijbehorende videoclip. In videoclip van 'Tilt' zoomen we dicht in op Fenne die in een oversized wit hemd lijkt te vechten tegen iemand die buiten beeld de mouwen vasthoudt. “De bedoeling was om een eeuwige strijd uit te beelden. Het nummer gaat over al dan niet de controle verliezen en dat wilden we in een eindeloos gevecht weergeven”, vertelt Fenne. De teksten en de beelden doen samen wat denken aan een boodschap over mentaal welzijn, maar dat was volgens Fenne niet expliciet de bedoeling. “Alles wat ik schrijf gaat over hoe ik me voel en ik heb nu eenmaal niet de beste mentale gezondheid. Dus dat thema zit in al mijn teksten wel. Maar het is niet onze bedoeling om ons te profileren als de band die iets te zeggen heeft over mentaal welzijn. Zo’n standpunten nemen we niet in. Ik ga wel al jaren naar een psycholoog en die onderwerpen zijn heel bespreekbaar voor me, maar we willen dat je het meer in de muziek kan voelen. Het zit erin, maar het is niet uitgesproken.”

Op de vraag of muziek schrijven en spelen therapeutisch werkt, klinkt dan weer een volmondige “ja”. “Ik werk vaak een tijd lang rond een thema en probeer één idee uit te werken. Dan leg ik al snel verbanden en merk ik wat er dieper verscholen zit, een beetje zoals wanneer ik naar de psycholoog ga. Als het schrijfproces dan afgerond is, voelt dat aangenaam, want ik heb het achter de rug. Muziek spelen is dan weer een manier om alle frustraties te kanaliseren en energie kwijt te spelen. Toen we tijdens corona niet mochten spelen, wist ik geen blijf met die opgekropte energie, frustratie en woede. Ik kreeg het er niet uit, want ik kon niet doen wat ik graag doe.” Nu de band de komende maanden weer een pak concerten gepland heeft in heel Europa, heeft Fenne dus eindelijk weer een goede uitlaatklep.

Whispering Sons zijn de komende maanden in de Benelux live aan het werk te zien op:

1 april in Kulturfabrik, Esch-sur-Alzette
2 april in Cactus Club, Brugge
12 april in Het Depot, Leuven
14 april in Maassilo, Rotterdam
15 april in Eden, Charleroi
18 april in De Helling, Utrecht
19 april in Patronaat, Haarlem
20 april in Effenaar, Eindhoven
22 april in Trix, Antwerpen
23 april in Gebouw-T, Bergen op Zoom
26 april in Oosterpoort, Groningen
5 mei in KulturA, Luik
6 mei in Fluor, Amersfoort
11 mei in Mezz, Breda
26 mei in Muziekgieterij, Maastricht
28 mei in Burgerweeshuis, Deventer

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top