'Sisterhood', een eyeopener over wat het betekent om vrouw te zijn in deze tijd

Films | Vanavond kan je op de Nederlandse televisiezender NPO 2 de documentaire 'Sisterhood' bekijken van Sophie Dros. Deze prijzenwinnende filmmaakster is in België nog een redelijk onbekende naam. Proximus Pickx vertelt je daarom wat meer over deze Nederlandse regisseuse aan de hand van haar werk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De basispremisse van 'Sisterhood' is bedrieglijk eenvoudig: een documentaire over wat het betekent om vrouw te zijn in 2020. Dros zet vier uitgesproken vrouwen die hun dertigste levensjaar naderen voor de camera en vergelijkt die gesprekken met de ervaringen van een groep meisjes die op de drempel van volwassenheid staan. Zij bespreken de dagelijkse problemen waar ze als meisje en vrouw mee te maken krijgen. Het resultaat is een tijdsdocument dat universele thema's als behoefte aan bevestiging, empathie, verbinding zoeken en angsten bespreekt en je ogen opent voor veel nijpende kwesties waarvan je je voorheen misschien niet bewust was.

Ook in deze documentaire voert Sophie Dros opnieuw een reeks mensen op die je niet zomaar in een hokje kan en mag zetten: een vrouw met gezichtstatoeages, een bodybuildster, een zwarte vrouw en een vrouw met een bovengemiddeld gewicht. Dros lijkt een patent te hebben op het maken van documentaires over mensen die geen behoefte hebben om in het keurslijf van de perfecte m/v/x te passen.

'My Silicone Love'

Al vanaf het begin van haar carrière was het duidelijk dat Dros een boontje heeft voor bijzondere mensen. Voor haar eindwerk 'My Silicone Love' portretteerde ze de Engelsman Everard Cunion. Deze 53-jarige man heeft dertien levensechte silicone poppen waarmee hij zijn leven deelt. Hij praat met ze, hij kleedt ze aan en hij houdt van hen alsof het echte vrouwen zijn.

Wat deze documentaire knap maakt, is dat Dros zich niet beperkt tot een voyeuristische kijk in het leven van de Engelsman, maar ook een zekere sympathie opwekt bij de kijker. In een interview vertelt Dros dat ze het interessanter vindt om de kijker een spiegel voor te houden. "Zo kan ik de kijker uitnodigen om zich te identificeren met iemand waarvan ze in eerste instantie zouden denken niets gemeen mee te hebben", verklaart ze.

'genderbende'

In 'genderbende' presenteert Dros vijf genderneutrale mensen die dagelijks worden gewezen op het feit dat ze geen man of vrouw zijn. Oplettende luisteraars van Radio 1 zullen wellicht Selm Wenselaers herkennen, een getalenteerde dramaturg die in 2014 vaste gast was in het programma 'De bende van Einstein'. Selm mag samen met Dennis, Anne, Lisa en Lashawn vertellen hoe ze hun eigen identiteit volledig hebben geaccepteerd maar tegelijk nog veel vragen krijgen van anderen.

De documentaire belicht vooral situaties waarin het vijftal geconfronteerd wordt met vragen over hun gender. Zo torste Dros een camera met statief naar de nagelstylist waar Lashawn hun nagels liet bijwerken. Vanwege hun uiterlijk duurde het even voor Lashawn vragen krijgt. Het knapste moment van de documentaire zien we echter aan het einde, wanneer Dros beelden toont waarin Selm meedoet aan een kunstexpositie van de Nederlandse scenograaf Dries Verhoeven. Hij stelt Selm tentoon als een kunstwerk in een Noorse winkelstraat, werkelijk een krachtig beeld.

'What's a gender?'

In 'What's a gender' wordt de genderneutrale tweeling Anne en Lisa onder de loep genomen. De documentaire kan je beschouwen als een soort van voorstudie van 'genderbende' waarin Anne en Lisa uitleggen wat hun persoonlijke verhaal is.

Wat deze documentaire - maar evengoed ander werk van Dros - zo bijzonder maakt is de beeldvoering in zwartwit en de manier waarop de documentairemaakster zorgvuldig haar onderwerpen in beeld zet. Deze manier van werken, en het feit dat de mensen in deze documentaire in hun waarde gelaten worden, draagt bij tot de herkenbaarheid die je als kijker ervaart. Je kan deze korte documentaire hieronder bekijken:




Bekijk ‘Sisterhood’ op 8 maart 2022 om 22u45 op NPO 2  of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top