Whispering Sons trapt concertreeks af in AB en brengt "enige kampvuurnummer" live

Muziek | Het was al van november geleden dat de Belgische postpunksensatie Whispering Sons nog een grote show had gespeeld, maar donderdagavond trapte de band een Europese concertreeks af in de Ancienne Belgique. Een thuismatch volgens frontvrouw Fenne Kuppens, en eentje die ze makkelijk wonnen, mede dankzij het feit dat de fans voor het eerst de gloednieuwe single ‘Tilt’ live konden horen. Dat het deugd deed, was op hun gezichten af te lezen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vlak voor het concert kreeg Proximus Pickx de kans om met Fenne Kuppens, de zangeres met het typerende lage timbre, te spreken. Ondanks dat Whispering Sons een band is met een stevige livereputatie en dat heel veel optreden hen niet vreemd is – zo stonden ze gisteren voor de vijfde keer op het grote podium van de AB – was er toch een minimum aan zenuwen te bemerken. “Het is toch al even geleden. Vorige zaterdag speelden we onze eerste show sinds november en die was slechts voor 100 man. We moeten er toch weer even inkomen”, zei ze.

Daar was alvast niets van te merken toen de band het podium beklom. Zodra Fenne het eerste applaus in ontvangst nam en ze achter haar microfoon stond, liet ze het publiek uit de palm van haar hand eten. Als een poppenspeler die met elke beweging haar volgelingen manipuleert, accentueerde ze haar eigen woorden. Zo schetst ze met haar duistere teksten scènes vol schaduwen, opgekropte emotie en bloed - thema's waar Whispering Sons bekend en geliefd voor is. De enthousiaste massa voor het podium hing aan haar lippen.

Met haar oversized zwart pak, de soms schichtige en gedrongen houding achter de microfoon en de neiging om de muziek met haar hele lijf uit te beelden, kwam ze bij momenten slechts een verfrommelde hoed tekort om qua podiumpresence op een jonge Tom Waits te lijken. Tenminste, tot haar compagnons de muziek tot een luide climax lieten komen en ze headbangs en danspassen uitvoerde waar de permanent oude knoken van Waits nooit aan zouden kunnen tippen. Uitstekend voor muziek die speelt met duistere, gespannen stiltes en luide, zware akkoorden. We zien meteen waar de band die sterke livereputatie vandaan haalt.

Tilt

Amper een dag voor het optreden in de AB liet Whispering Sons nog de single ‘Tilt’, met bijbehorende videoclip, op de wereld los. Het nummer stond niet op het album ‘Several Others’, dat in juni van vorig jaar verscheen, maar werd wel tegelijk met dat album opgenomen. “Door productiekeuzes is dat nummer steeds minimaler en ingetogener geworden. Het klinkt anders dan de rest van de plaat en paste niet echt in het geheel, maar we vonden het wel een keigoed nummer en wilden het nog uitbrengen. Volgens mij is het ons enige kampvuurnummer”, aldus Fenne. Logisch dus dat fans uitkeken naar de allereerste kans om ‘Tilt’ live te horen.

Daarvoor moest het publiek in de AB wachten tot de bisnummers, maar het was duidelijk het wachten waard. ‘Tilt’ werd live erg goed ontvangen, als we de kolkende en stomende massa voor het podium mogen geloven. Dat geldt overigens voor alle nummers van de plaat ‘Several Others’. Whispering Sons had om welbekende redenen nog niet veel kansen gekregen om die nummers live te brengen, maar in de set van gisterenavond kregen ze een prominent plekje. Vooral bij single ‘Surface’ brulde het publiek mee, maar ook de rest van de plaat staat live als een huis. Met andere woorden: missie volbracht.

Touren

En het concert in de AB was slechts een voorsmaakje, want Whispering Sons vertrekt op een tour doorheen heel Europa, met tussen begin april en eind mei al zestien data in de Benelux alleen! Vanaf 24 maart, wanneer de band in Parijs speelt, staat quasi elke dag een optreden gepland. “Een weekje optreden, dan weer een paar dagen thuis. Dat is relatief goed te doen. Eens je in dat ritme zit, vergeet je de rest van de wereld”, volgens Fenne. “Ja, de lange afstanden zijn soms vermoeiend en het eist wel een zekere tol, maar dat voel je vooral als je weer thuis bent. Dan moet je weer wennen aan het normale leven. Er is altijd een zwart gat.” Maar omdat optreden een uitlaatklep is die Fenne en haar compagnons de afgelopen twee jaar te vaak moest missen, komt de concertreeks wel als geroepen. Als we de vorige avond als referentie mogen nemen, zien we in elk geval dat zowel het publiek als de band er deugd van hebben om weer in de concertzalen te staan.

Misschien wel de apotheose van de tour tot nu toe is het optreden op TW Classic op zaterdag 25 juni. "We willen het benaderen net als elk ander optreden, maar ik kan toch niet ontkennen dat een podium delen met Nick Cave een beetje een droom is die uitkomt", lacht Fenne. "Misschien zullen we daar toch net iets meer zenuwen voelen." 

Whispering Sons zijn de komende maanden in de Benelux live aan het werk te zien op:

1 april in Kulturfabrik, Esch-sur-Alzette
2 april in Cactus Club, Brugge
12 april in Het Depot, Leuven
14 april in Maassilo, Rotterdam
15 april in Eden, Charleroi
18 april in De Helling, Utrecht
19 april in Patronaat, Haarlem
20 april in Effenaar, Eindhoven
22 april in Trix, Antwerpen
23 april in Gebouw-T, Bergen op Zoom
26 april in Oosterpoort, Groningen
5 mei in KulturA, Luik
6 mei in Fluor, Amersfoort
11 mei in Mezz, Breda
26 mei in Muziekgieterij, Maastricht
28 mei in Burgerweeshuis, Deventer

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top