Laurent Henkinet, de omniumverzekering van Standard

Sport | Standard heeft afgelopen woensdag tegen Beerschot eindelijk weer van een overwinning mogen proeven en kan zich, behalve als een van de tegenstanders het onwaarschijnlijk goed doet, als gered beschouwen. Het moet gezegd worden dat deze overwinning moeite heeft gekost en dat het vooral te danken is aan de glansrijke invalbeurt van Laurent Henkinet dat de Luikenaars zo goed hebben gepresteerd.

Standard maakte woensdag een einde aan een reeks van vijf puntenloze wedstrijden in een cruciale match tegen Beerschot in Sclessin. Aangezien ze bijna een hele helft met maar tien spelers mochten voetballen door de rode kaart voor Noë Dussenne, moesten de Rouches hard vechten om met de kleinste marge te winnen (0-1) tegen de rode lantaarn van de competitie. Het team van Luka Elsner kon niet alleen rekenen op een sterke Denis Dragus maar profiteerde ook van de topprestaties die Laurent Henkinet op het veld neerzette.

Bodart buitenspel

Het was enigszins onverwacht dat Henkinet in de wedstrijd tegen Beerschot kon beginnen. Eerder deze week onthulde de Franstalige krant La Dernière Heure dat Elsner aanvoerder Arnaud Bodart heeft opzijgezet voor de volgende wedstrijd na de pijnlijke nederlaag tegen Gent. Deze keuze was op zijn minst gezegd verrassend want hoewel hij in zijn laatste wedstrijden minder presteerde, was hij wel een sterkhouder van Standard in dit rampzalige seizoen.

We vermoeden dat de Sloveense coach het gevoel had dat zijn doelman even wat rust nodig had om zijn batterijen opnieuw op te laden en dat hij vooral veel vertrouwen had in de kwaliteiten van Henkinet om zijn vervanging te verzekeren. Op dit laatste punt lijkt hij zich niet te hebben vergist. De inwoner van Rocourt liet in de wedstrijd tegen Beerschot zien dat hij uit het juiste hout is gesneden dankzij verschillende belangrijke reddingen die de Luikenaars in het spel hielden.

De ideale vervanger

Voor Henkinet is het niet de eerste keer dat hij bij Standard, zijn lievelingsclub, speelt. De voormalige doelman van OHL werkte tussen 2011 en 2014 voor de Luikenaars, al heeft hij in die jaren geen minuut speeltijd gekregen. In de zomer van 2020 keerde hij terug naar de Vurige Stede in de rol van Bodart's vervanger. Hoewel hij in zijn eerste seizoen slechts twee wedstrijden speelde, werd hij dit seizoen wat meer ingezet door Elsner. De 29-jarige doelman speelde tot nu toe zes wedstrijden, met name drie in de competitie en drie in de Beker van België. En het moet gezegd worden: hij stelde nooit teleur. Met vier clean sheets presteerde hij goddelijk tegen Beerschot in de achtste finales van de Croky Cup.

Het is nu afwachten welke van zijn keepers Luka Elsner deze zondag zal gaan inschakelen in Charleroi. Indien Elsner zijn vertrouwen in Bodart nooit heeft verloren en hem in de match tegen Beerschot wat rust wilde geven, kan het zijn dat hij Henkinet deze zondag opnieuw inschakelt om Bodart nog wat extra vrijaf te gunnen. Hoe dan ook heeft Standaard in de laatste wedstrijden van het seizoen weinig te verliezen en is het belangrijker om gewoonweg te winnen tegen Charleroi. In deze context is het moeilijk voor te stellen dat Elsner Bodard niet zou opstellen, want hij is een van de spelers die het meest geschikt is voor dit soort wedstrijden.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League, inclusief de match tussen Sporting Charleroi en Standard deze zondag 6 maart om 18u, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!