Brokkenpiloot Robert Downey Jr. amuseert zich opnieuw op de filmset

Films |

‘Ik zou niet in leven moeten zijn. Tenzij het voor een reden is’, heeft Tony Stark eens gezegd, de flamboyante industrieel die zich tot Iron Man ontpopt om het kwaad te bestrijden. De ironische Stark/Iron Man wordt gespeeld door Robert Downey Jr. en het is een van de rollen die van de acteur een Hollywoodsuperster gemaakt hebben en die zijn carrière ook een nieuwe wending hebben gegeven. Maar wat steekt de steracteur tegenwoordig zoals uit, behalve met papegaaien en dieren praten zoals in ‘Dolittle’? Proximus Pickx zocht het voor je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brokkenpiloot Robert Downey Jr amuseert zich opnieuw op de filmset

In 'Air America', een actiekomedie uit 1990 die maandag door VTM wordt uitgezonden, speelt Robert Downey Jr. het hulpje van Mel Gibson. De twee werken voor een door de CIA gesteunde luchtvaartmaatschappij die midden tijdens de Vietnamoorlog opium smokkelt naar Laos om er de anticommunistische activiteiten van een lokale drugsbaron te financieren.

Het is misschien illustratief maar net als woelwater Mel Gibson kreeg de acteur nadien in zijn carrière met heel wat demonen af te rekenen. Downey Jr. kampte met een zware drugsverslaving, werd gearresteerd, kreeg meerdere celstraffen en hij speelde met zelfmoordgedachten. Maar dankzij wilskracht en gezond verstand raakte hij met vallen en opstaan uit die donkere periode.

Het was trouwens Mel Gibson, hij had zelf jarenlang alcoholproblemen, die de ex-junkie een tweede kans gaf in de door hem geproduceerde ‘The Singing Detective’. De film flopte maar luidde de tweede fase in van de carrière van Downey Jr. en sinds David Finchers ‘Zodiac’ (2007) zit zijn carrière opnieuw in de lift.

Regiedebuut van Jamie Foxx

Die nieuwe sterrenstatus heeft Robert Downey Jr. voor een groot stuk te danken aan het succes van de ‘Iron Man’-franchise en de diverse superheldenfilms die in het kielzog volgden (van de ‘Avenger’-reeks over ‘Captain America’ tot ‘Spider-Man: Homecoming’).

En omdat Robert Downey Jr. zich opnieuw beter in zijn vel voelde en minder slechte beslissingen nam, kreeg hij dus ook opnieuw interessante projecten voorgeschoteld. Zo is de acteur binnenkort te zien in ‘All-Star Weekend’, het langspeelfilmdebuut als regisseur van acteur Jamie Foxx. De sportkomedie volgt de rivaliteit tussen twee vrachtwagenchauffeurs over hun favoriete Amerikaanse basketballer. Foxx speelt samen met Jeremy Piven de rol van de fanatieke basketbalsupporters en Downey zal te zien zijn in de rol van een Mexicaanse vreemdeling, maar de ook de rest van de cast - Jessica Szohr, Gerard Butler en Benicio Del Toro – mag er zijn.

Hipster-speurneus

In de nabij toekomst kruipt Robert Downey Jr. ook opnieuw in de huid van speurneus Sherlock Holmes. De derde vervolgfilm is momenteel in preproductie en als je naar de twee vorige films over Holmes kijkt – het gaat om gemoderniseerde varianten op de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle, zie je duidelijk dat de acteur van zijn rol als ironische, hipster-meesterspeurder geniet.

Staat ook nog op het programma: 'The Sympathizer', een satirische HBO-miniserie over een half-Franse, half-Vietnamese man die als spion diende voor de communistische strijdkrachten tijdens de Vietnamoorlog. Het is meteen Downey’s eerste grote rol voor tv, een bewerking van Viet Thanh Nguyens gelijknamige Pulitzer Prize-winnende roman. ‘Oldboy’-regisseur Park Chan-wook is aan boord als showrunner, samen met Don McKellar, en zal de serie ook regisseren. Welke rol Downey Jr. gaat spelen is nog niet duidelijk maar volgens insiders zou hij meerdere bijrollen spelen die allemaal gelinkt zijn aan het hoofdpersonage.

Dat het de bijna 57-jarige acteur voor de wind gaat, in 2015 was hij met 75 miljoen dollar de beste betaalde filmacteur ter wereld, kan je ook afleiden uit het feit dat hij gecast is voor ‘Oppenheimer’, de nieuwe prestigieuze film van Christopher Nolan (‘Dunkirk’, ‘Tenet’). In deze biopic over de uitvinder van de atoombom zal Downey Jr. de rol vertolken van Lewis Strauss, een Amerikaans zakenman, filantroop en marineofficier die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van kernwapens en op het gebied van kernenergie in de Verenigde Staten.

De tijd dat Robert Downey Jr. door veel Hollywoodproducenten als een te groot risico werd beschouwd ligt met andere woorden duidelijk achter de rug.

Bekijk ‘Air America’ op maandag 7 maart om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top