Mise-en-scène: Ethan Hunt vindt zijn “mission” écht impossible

Films | Met een nieuwe nakende lente introduceren we ‘Mise-en-scène’, waarin we nagaan hoe anders films uitgedraaid zouden zijn, als het hoofdpersonage zou beslissen om het scenario een andere richting uit te sturen, de regisseur een geniale twist zou toevoegen enz. Wat als Jack wel op de houten deur was geraakt en de Titanic-ramp had overleefd? Of Neo in ‘The Matrix’ niet de rode pil, maar wel de blauwe had genomen?

Door MF

Deel dit nieuws

Stel je voor dat personages zelf over hun filmplot konden beslissen. Wat zou dat geven? Bekende films en filmscènes zouden er plots helemaal anders uitzien. Neem nu bijvoorbeeld de ‘Mission: Impossible’-franchise. Retespannende films waarin het personage van Tom Cruise telkens opnieuw de wereld redt van malafide patsers met niets dan slechte bedoelingen. Maar wat als Ethan Hunt op een dag beslist:
‘Sorry guys, this mission is freakin’ impossible. Bye now’.  

Op de release van de zevende film in de reeks is het nog even wachten, maar tot het zover is, kunnen we onze honger nog wel even stillen met de zes voorgaande ‘Mission: Impossible’-vehikels. En voor wie niet zonder Tom Cruise kan: in mei komt ‘Top Gun: Maverick’ in de zalen, de langverwachte sequel op de mega-populaire jaren 1980-testeronbom ‘Top gun’. 

Stel je nu even voor dat Ethan Hunt er nu echt geen zin in had? Dat hij na zes heftige avonturen liever eens met zijn kat Goose in de sofa zou willen hangen, zak chips binnen handbereik, pintje in de hand en klaar om ‘Downtown Abbey’ of ‘Girls’ te bingewatchen? Dat kan.

Het scenario zou zich als volgt kunnen ontwikkelen. Met een lichte kater van de vorige avond – bezoekje gehad van Luther, voor een potje Jenga en een halve fles single malt –  stapt Hunt op een slome zondagochtend nietsvermoedend binnen bij de bakker. Zijn missie: koffiekoeken, drie stuks, meteen op te eten. 

Hij is nog maar amper de drempel over als bakker Willy Vannilah hem een Teletubbie-taart in de handen stopt. Met een niet mis te verstane knipoog zegt de bakker: “Ik heb er een dubbele bodem in gestoken, hèhè.” Hunt, die zijn zondagse luie bui al ziet voorbij zweven, neemt de taart met tegenzin in ontvangst, doet de doos open, waarop er meteen – Jack in de box-gewijs – een dekseltje openspringt en er via een ingenieus gemonteerd cameraatje een film begint af te spelen op de muur van de bakkerij. Van achter zijn bakkerstoog slaat bakker Vannilah het tafereel gade. Zijn zondag was alvast nog nooit zo spannend.

Alleen had de verzender van de boodschap – nog steeds de Amerikaanse overheid, die telkens weer van toeten noch blazen weet – bakkermans niet verteld dat hij absoluut geen slagroom mocht gebruiken. Hunt heeft immers een ongelooflijke afkeer van zuivel, wegens een sterke allergische reactie. Kleine misrekening. Hij voelt dat zijn aangezicht opzwelt, wegens de allergische reactie op de slagroom. Als hij zichzelf gereflecteerd ziet in het raam van de deur, merkt hij hoe hij meer en meer begint te lijken op Harry Potters opgeblazen tante Margot, klaar om weg te vliegen naar betere oorden. 

“F*ck this shit!” roept hij uit, waarna hij chagrijnig de bakkerij uitstapt, met tranen in de ogen, en roept
“Dat ze het deze keer zelf oplossen. Altijd hetzelfde: it’s always do this do that, but never ‘Hi Ethan, how are you?! Good to see you!’”
Ondertussen, in de bakkerij, blijft het filmpje gewoon verder spelen. “As always, should you or any of your IM Force be caught or killed, the Secretary will disavow any knowledge of your actions. This tape/disc will self-destruct in ten seconds.”   

En Hunt? Die ligt thuis op de bank. Elders in de wereld mag een ander lid van IM de wereld redden. Naast zijn afstandsbediening: een briefje van zijn mama.
“Onze Ethan had last van diarree, hij kan vandaag niet komen werken.”   

Ontdek alle Mission: Impossible-films op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

‘Mission: Impossible - Fallout’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top