Sterallures: Manute Bol, de boomlange basketbalster die op één avond een driepuntsschutter werd

Sport | In de NBA kan de carrière van een basketbalster op heel korte tijd als een komeet de hoogte inschieten. Dat was bijvoorbeeld het geval met Manute Bol, een buitengewone speler die op één avond drie punten scoorde - wat allesbehalve zijn specialiteit was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Manute Bol mag je met recht een geboren basketballer noemen met zijn 231 centimeter lichaamslengte. Bol, oorspronkelijk afkomstig uit Soedan, begon pas op 15-jarige leeftijd te basketballen, toen hij zich realiseerde dat zijn grootte in die sport een voordeel voor hem was. Vijf jaar later belandde hij in de NBA, of toch bijna.

Toevallig ontdekt

De man die de carrière van Manute Bol heeft gelanceerd, was Don Feely. Laatstgenoemde was in 1983 op missie naar Khartoum om het nationale team van Soedan bij te staan met advies. Tijdens een van zijn omzwervingen daar ontmoet hij de 2,31 meter grote Bol en besluit meteen om hem mee te nemen naar de Verenigde Staten. Eenmaal terug in Amerika belt hij een kennis, Jim Lynam, de toenmalige coach van de San Diego Clippers.

Feely stelt Bol met succes voor, en de Soedanees wordt door de Clippers gekozen in de Draft van 1983. Helaas voor de ploeg wordt deze keuze ongeldig verklaard omdat Bol destijds te jong was volgens de reglementen van de League. Niemand kent de leeftijd van Manute Bol echt, wat deze anekdote van Jayson Williams, teamgenoot van Bol, aantoont: "Hij zei dat hij 35 was. Maar toen we op de bank zaten, keek ik naar de cirkels en de littekens op zijn hoofd en op een dag vroeg ik hem: 'Manute, wat zijn die dingen op je hoofd?' Toen zei hij 'de blanken verloren mijn geboorteakte in de jungle, dus elke 5 jaar nam ik een steen en kerfde ik in mijn schedel. Ik had zoiets van 'ah, ok'. Toen de volgende wedstrijd begon, keek ik eens naar zijn hoofd, telde ik de cirkels en stelde ik vast dat Manute 55 jaar oud is!"

Uitstekende blocker

Manute Bol werd uiteindelijk in 1985 opgesteld door Washington en hij werd de eerste Soedanees die in de NBA speelde. Tijdens zijn 10 jaar in de League krijgt "Iron Bol", zoals zijn bijnaam luidde, een reputatie als defensieve troef voor zijn teams. Hij groeide bovendien uit tot een van de beste blockers in de geschiedenis van de NBA. In 1986 was hij de beste blocker in de NBA met een gemiddelde van 5 blocks per wedstrijd en eindigde dat seizoen in het NBA All-Defensive Second Team.

De Soedanees is ook de geschiedenisboeken ingegaan omdat hij tot nu toe de enige NBA-speler is die zijn carrière heeft afgesloten met meer blocks dan gescoorde punten: 2086 blocks voor 1599 punten. Op 3 maart 1993, tijdens een wedstrijd in Philadelphia, zorgt hij eigenhandig voor een legendarische avond.

Driepunters

Die avond ontving Phoenix, met Charles Barkley voorop, de Sixers die nog steeds op 15 nederlagen in 19 wedstrijden stonden. De score was 72-48 bij de rust, de uitkomst van de wedstrijd leek al vastbesloten. Maar dat zou veranderen toen Bol op het parket kwam. De wedstrijd, die tot dan toe door Charles Barkley werd gedomineerd met 36 punten, 17 rebounds en 9 assists, kreeg een serieuze koerswijziging dankzij Manute Bol.

De 2,31 meter lange speler verbaasde iedereen door in een paar seconden twee driepunters neer te zetten, terwijl hij in de twee voorgaande jaren slechts één driepunter scoorde op 23 pogingen. Uiteindelijk zou hij de tweede helft eindigen met zes gelukte driepunters, op een totaal van twaalf door alle spelers. Hij had daarmee overigens net geen record gehaald, dat ligt op zeven driepunters. Laten we ook niet vergeten dat in de jaren 80 en 90 de driepunter niet zo vaak werd uitgevoerd in een basketbalwedstrijd als nu. Dat het voor Bol een buitengewone wedstrijd was, bewijzen de statistieken van zijn volledige carrière: in de volgende twee jaren tot het einde van zijn loopbaan kan hij nog slechts vijf keer scoren.

Manute Bol overleed in juni 2010 door nierfalen. Zijn overlijden zorgde voor heel wat rouwbetuigingen vanuit alle hoeken van de wereld. Hij kreeg een begrafenis in de Washington National Cathedral en is begraven in Zuid-Soedan. Zijn zoon Bol Bol probeert zijn levenswerk alle eer aan te doen met zijn eigen debuut in de NBA. Door de coronapandemie kon hij pas op 1 augustus 2020 voor het eerst voor de Denver Nuggets uitkomen.

Ben je fan van deze reeks? Maak kennis met Renée Richards, de eerste trans vrouw die meedeed aan de US Open.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top