Hoe Bayer Leverkusen een voorbeeld werd van moderne jeugdopleiding

Sport |

Met een voorlopig derde plek achter usual suspects Bayern München en Borussia Dortmund is Bayer Leverkusen dé seizoensrevelatie in de Bundesliga. Met dank aan een uitgekiend, door data gedreven transfersysteem.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Echt een prijzenpakker is Bayer Leverkusen niet, maar als stabiele subtopper doet het al decennia lang zijn ding in de Bundesliga en de Europese toernooien. Dat heeft het te danken aan een zeer performante jeugdopleiding en een uitgekiende scouting. Daarbij doet het veelvuldig beroep op het datasysteem AWS.

Enkele voorbeelden? Kai Havertz, op zijn elfde al naar Bayer gehaald, daar opgeleid en vorig seizoen nog CL-winnaar met Chelsea. Florian Wirtz, kersvers Duits international, die op zijn 17de werd weggeplukt bij FC Köln. De Nederlandse wingback Jeremie Frimpong, of Piero Hincapie, een Ecuadoriaanse verdediger van 19 jaar die dankzij het gereputeerde scoutingsnetwerk in Zuid-Amerika werd gevonden. Een internationaal scoutingsnetwerk dat zijn reputatie al lang geleden vestigde dankzij geslaagde transfers als die van de Brazilianen Lucio en Ze Roberto. Daardoor geniet Bayer in die regio ook vandaag nog veel aanzien bij de grootste jeugdtalenten.

Topfaciliteiten

Een tweede component -want met data en transfers van jeugdig talent alleen ben je niets- bestaat uit het aanbieden van state of the art trainingsfaciliteiten. Om de concurrentie met kapitaalkrachtigere rivalen als Borussia Dortmund en Bayern München te kunnen aangaan, investeerde Leverkusen zwaar in de infrastructuur en structuur rond het jeugdvoetbal. Met heel veel aandacht voor het inlijven van de beste jeugdopleiders die Duitsland rijk is.

Simon Rolfes, de sportief directeur van de club uit Noordrijn-Westfalen, legt zijn blauwdruk uit: “Het volstaat niet om goede scouts te hebben, je moet ook voor een goede omgeving, goede faciliteiten en sterke trainers zorgen.” Waarbij hij wijst op het belang van een aangename, maar competitieve atmosfeer in de jeugdopleiding. Daarom kijkt Rolfes bij de rekrutering evenzeer naar de mentaliteit van een speler dan naar zijn sportieve kwaliteiten en daarom ook reist er steevast een lid van het HR-team mee wanneer er transferbesprekingen plaatsvinden met een speler. Om zo al van meet af aan de leefomstandigheden in Leverkusen helemaal af te stemmen. “Als een omgeving koud aanvoelt of niet inspirerend is, krijg je nooit het beste uit een speler”, weet Rolfes.

Clubcultuur

Maar er wordt niet enkel ingezet op high-potentials bij de jeugd natuurlijk. Zo versterkte Bayer Leverkusen zich deze zomer nog met Robert Andrich en Amine Adli, twee zeer uiteenlopende profielen -de eerste een ervaren Duitse krachtpatser, de tweede een beloftevolle Franse dribbelaar-, maar allebei groeiden snel uit tot sterkhouders in de A-kern. “Ze willen hard werken en geven nooit op, een uitstekend voorbeeld voor onze high potentials”, aldus Rolfes nog. Het wordt een vicieuze cirkel: door jeugdspelers te lanceren in het profvoetbal en hen échte speelkansen aan te bieden bij het eerste team, worden andere talenten overtuigd voor Bayer te tekenen.

Zo wordt een clubcultuur geïnstalleerd die Leverkusen steeds nadrukkelijker in de slipstream van de Grote Twee, Bayern en Borussia Dortmund, piloteert. Misschien met aanstaande zaterdag een stuntzege op het veld van de leiders uit München als resultaat?

Het Bundesliga-programma van speeldag 25 dit weekend:

Zaterdag 5 maart

Zondag 6 maart
Volg het beste uit de Bundesliga, met onder meer Bayern München - Bayer Leverkusen zaterdag 5 maart vanaf 15u30, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top