Eindelijk is daar het uitgestelde Filmfestival Oostende

Films | Het Filmfestival Oostende gaat dit jaar uitgesteld door van 4 tot 12 maart. Het filmfestijn is naar goede gewoonte de plek bij uitstek voor het kruim van de Vlaamse filmwereld, met enkele bijzondere gasten en als apotheose de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De grootste kanshebber op de uitreiking van de Ensors op 12 maart is ‘Dealer’, de film van acteur / regisseur / scenarist Jeroen Perceval. Die werd maar liefst veertien keer genomineerd, een recordaantal. In de film ontstaat een bijzondere band tussen de 14-jarige drugsrunner Johnny (Sverre Rous) en zijn klant, de succesvolle acteur Antony (Ben Segers). De film ging in Europese première op Film Fest Gent en is al even in de Belgische zalen te zien, maar wordt toch ongetwijfeld een van de grote publiekstrekkers van het Oostendse festival.

Een andere spraakmakende award die op het festival wordt uitgereikt is de Lifetime Achievement Award. Die gaat dit jaar naar actrice Sien Eggers (70). "De actrice staat in het collectieve geheugen gegrift dankzij legendarische personages als Lydia Protut in 'Het eiland', slagersvrouw Liliane in 'Van vlees en bloed' en Ria Goudezeune in 'Eigen kweek'", motiveert de organisatie achter het festival. "Ook haar onvergetelijke oneliners uit 'In de gloria' worden nog steeds geciteerd in menig Vlaams huishouden. Eggers speelde daarnaast eveneens in tal van theaterproducties van onder meer de KVS, hetpaleis en HETGEVOLG. Haar onnavolgbare carrie`re mag binnenkort een gouden jubileum vieren, en een Lifetime Achievement Award lijkt ons daarvoor het perfecte cadeau."

Cool Abdoul

Nog zo’n publiekstrekker wordt de film Cool Abdoul’ van Jonas Baeckeland, die het waargebeurde verhaal vertelt van de getalenteerde Gentse bokser Ismaïl Abdoul. Zijn naasten proberen hem op het rechte pad te houden, terwijl hij zelf steeds meer in criminele zaken betrokken raakt en uiteindelijk in de gevangenis belandt. In de hoofdrol zien we Nabil Mallat, geflankeerd door onder anderen Anemone Valcke, Johan Heldenbergh, Sebastien Dewaele en Dimitri Vegas. Ook die film maakt kans op een pak Ensors en wist tien nominaties in de wacht te slepen.

Nowhere

Opener van het festival is dan weer de nieuwe film van Peter Monsaert met Koen de Bouw en Noa Tambwe Kabati in de hoofdrollen. In ‘Nowhere’ zien we De Bouw als ex-trucker André, die in een afgelegen baancafé werkt. Wanneer hij de dakloze tiener Thierry betrapt op een inbraakpoging, raakt hij aan de praat met de jongen. Er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap terwijl André de jongen helpt om zijn familie terug te vinden. De film is geselecteerd in de LOOK!-competitie, voor films waarin het beeld op een opvallende of invloedrijke manier het verhaal naar een hoger niveau tilt. Verwacht je dus aan een visueel gedreven en gevoelige dramafilm met enkele ijzersterke acteerprestaties.

Koen De Bouw, ontegensprekelijk een van de sterkste een meest actieve acteurs die ons land rijk is, is dit jaar overigens de gastheer van het festival. Hij selecteerde enkele theatrale, poëtische, troostende en helende films die op het festival worden vertoond. Zijn selectie beslaat enkele decennia en bevat klassiekers als 'Der Himmel über Berlin' (1987) en 'King Kong' (1976), maar ook recentere meesterwerken zoals 'Beautiful Boy' (2018) van Felix van Groeningen. Vooral die laatste sluit naadloos aan bij het thema van dit jaar: mentale gezondheid. In een eerste volwaardige editie nadat corona er stevig in hakte en veel mensen mentaal leden onder het gebrek aan sociaal contact, is dat thema prangend actueel. Maar zoals ook blijkt uit deze films: er is hoop.

En meer!

Nog evenementen om naar uit te kijken zijn de kortfilm ‘Liquid Love’ van de muziekgroep Intergalactic Lovers, die met een cineconcert op 11 maart ook ineens hun nieuwe album voorstellen. Op 9 maart worden de Jamies uitgereikt, de Vlaamse online video Awards waar Julie Vermeire, Jonatan Medart, Acid en Average Rob naar de prijzen meedingen.

Naast de gebruikelijke acteurs en regisseurs die steeds present tekenen op het festival, verwelkomt Oostende ook Arno Hintjens op de rode loper met een ware erehaag en de kortfilm ‘La vie de Roger’. Een internationale naam op de affiche is Michelle Fairley (‘Game of Thrones’) die samen met de Belgische Bouli Lanners de avant-première van hun nieuwe film ‘Nobody Has To Know’ komt inleiden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top