IEM Katowice: FaZe wint spectaculaire finale tegen G2 Esports

Esports | Na twee weken van competitie vond dit weekend de conclusie van IEM Katowice 2022 plaats. De grote finale van de tiende editie werd er eentje voor de geschiedenis. Na een marathonfinale, met maar liefst zes overtimes, pakte FaZe de titel in de Spodek Arena. Het team gaat naar huis met 400 000 dollar en eeuwige roem.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De finale van IEM Katowice werd er één met twee verrassende namen. FaZe werd nooit gerekend tot de favorieten: het roster moest de stand-in jks inschakelen, door de afwezigheid van ropz (in de groepsfase) en rain (in de play-offs) vanwege coronabesmettingen. Met drie nieuwe namen werd ook G2 Esports geen kanshebber op de titel geacht. Maar CS:GO zorgt wel vaker voor verrassingen, en dat was ook dit weekend het geval.

Zowel FaZe als G2 begonnen in de kwartfinales. De Amerikaanse organisatie met een Europees roster kwam eerst Gambit Esports tegen, de titelverdediger. Maar de Russen bleken dit jaar geen partij voor de troepen van karrigan en werden met 0-2 naar huis gespeeld. Ook de Denen van Heroic bleken niet bij machte om voorbij FaZe te raken: de halve finale eindigde op 2-0.

G2 Esports had een gelijkaardig parcours achter de rug. Virtus.pro werd ondanks een spannende eerste map, die eindigde op 25-22, met 2-0 weggezet door het team van NiKo. Daarna kreeg het team de kans op revanche tegen NAVI, na de verloren Majorfinale in november. En G2 greep die met beide handen. De organisatie van ocelote bleef foutloos tegen de nummer één van de wereld en verzekerde zich van een plaats in de finale.

Een knotsgekke finale

En die wedstrijd werd er eentje die nog lang zal nazinderen. G2 begon dominant op Inferno, en behaalde een voorsprong van 15-7. FaZe sloeg terug door maar liefst 12 rondes op rij te winnen. Mirage werd zo mogelijk nog spectaculairder. FaZe maakte gebruik van zijn momentum en kwam met 15-10 op een zucht van een tweede punt. Maar karrigan & co konden hun missie niet tot een goed einde brengen. Het publiek mocht zich opnieuw opmaken voor overtime.

Deze verlengingen duurden heel wat langer dan die op Inferno. Alle tactieken werden overboord gegooid, en vier overtimes lang bleef de match in evenwicht. Dankzij een sterke T-side tijdens de vijfde overtime kon FaZe de match eindelijk naar zich toe trekken. Mirage eindigde na 58 rondes in het voordeel van de Amerikaanse organisatie.

ropz met de trofee – © ESL

Wie dacht dat G2 mentaal gebroken zou zijn, kwam bedrogen uit. Het roster verweerde zich goed op Dust2, vooral dankzij een ontketende huNter-. De finale eindigde uiteindelijk met een nipte 16-14 zege in het voordeel van FaZe. De organisatie kroonde zich voor de eerste keer in zijn geschiedenis tot kampioen van IEM Katowice, en mag naar huis met de hoofdprijs van 400 000 dollar.

Ook de kijkcijfers van het evenement bleken historisch. De finale tussen G2 en FaZe bereikte een piek van 1,12 miljoen gelijktijdige kijkers, een nieuw record voor een toernooi dat geen Major is. Een nieuw bewijs dat de esport nog steeds in de lift zit!

Copyright afbeelding: HLTV

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top