Raphael Holzhauser: van grootste kandidaat voor de Gouden Schoen tot potentiële degradatie met Beerschot

Sport | De Oostenrijker Raphael Holzhauser heeft niet bepaald een consistente carrière achter de kiezen. Na een ongelofelijk sterk 2021 spelen hij en zijn ploeg Beerschot dit jaar enorm teleurstellend. Tegen Standard moet de club zich herpakken, anders komt een potentiële degradatie nog dichterbij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zal Beerschot moeten degraderen naar 1B? Na slechts twee seizoenen in de eerste voetbalklasse dreigt een afgang voor de ploeg uit Antwerpen. Met een achterstand van maar liefst zeven punten op de eerste niet-degradeerbare ploeg zitten de Ratten in een barslechte positie. Vooral als je weet dat ze nog maar achttien punten kunnen halen. Ze kunnen vanavond aan hun remonte beginnen tegen Standard. 

Terwijl de Antwerpse club vorig jaar bijzonder sterk begon aan het avontuur op het hoogste voetbalniveau, speelt Beerschot dit jaar zonder tactiek en met een bijzonder slechte verdediging. Eigenlijk is Beerschot al een tijdje rijp voor de tweede klasse. En dat is in het bijzonder een jammere zaak voor Raphael Holzhauser, die deze droevige metamorfose eigenlijk belichaamt. Hij werd een paar maanden geleden nog gezien als een van de beste spelers van de competitie, maar tegenwoordig spreekt niemand nog over hem. 

Statistieken gaan bergaf

Iets meer dan een jaar geleden werd Holzhauser gezien als een van de grootste favorieten voor de Gouden Schoen. De Oostenrijker genoot van het momentum en werd genomineerd voor de titel van profvoetballer van het jaar, na Noa Lang en Paul Onuachu, die aan het langste eind trok. 

Het moet gezegd, de Beerschot-speler speelde toen een dijk van een seizoen. Hij maakte maar liefst zestien doelpunten en evenveel assists in 34 wedstrijden. Zijn prestaties staan dit jaar in schril contrast met de statistieken die hij vorig jaar haalde, want dit jaar raakt hij niet verder dan drie doelpunten en zeven assists. Dat is nog steeds een goede prestatie, maar als je ziet wat hij vorig jaar deed, dan is dat cijfer ineens minder mooi. 

Niet langer speerpunt van Beerschot

De teloorgang van de prestaties van de Oostenrijker hebben meteen invloed op zijn ploeg. De assists bij Beerschot zijn quasi alleen van zijn voet, waardoor zijn teamgenoten te weinig bediend worden. Zijn doelsaldo is bovendien catastrofaal in vergelijking met zijn vorige seizoen. We kunnen dus concluderen dat hij niet langer de motor van zijn ploeg is, zoals vorig seizoen. Hij is minder scherp, minder krachtig en onvoldoende de leider van Beerschot. 

Het mooiste voorbeeld van de situatie, en dat van zijn team, was de wedstrijd tegen Anderlecht. Beerschot verloor met 0-7 en Holzhauser moest te vaak in de verdediging meewerken, voor hij een rode kaart kreeg. De situatie van de Antwerpse ploeg is tekenend, en vooral een groot verschil met hoe ze vorig jaar presteerden. 

Maar er is nog niks helemaal verloren. Wiskundig gezien kan Beerschot de kloof nog dichten, maar dat lijkt quasi onmogelijk te zijn. In de wedstrijd tegen Standard van vanavond kan alles nog, maar dan zullen de Antwerpenaren zich helemaal moeten herpakken. En Raph Holzhauser zal veel beter moeten presteren dan tijdens de vorige wedstrijden.

Volg de Jupiler Pro League, en de wedstrijd tussen Standard en Beerschot van woensdag 2 maart vanaf 18u45 in het bijzonder, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top