‘Illusions Perdues’ en ‘Annette’ zijn grote winnaars op Césars

Films | Vrijdagavond werd voor de 47e keer de Franse César-filmprijzen uitgereikt. De dramafilm ‘Illusions Perdues’ ging aan de haal met zeven beeldjes, gevolgd door de musicalfilm ‘Annette’, dat vijf beeldjes in de wacht kon slepen. Proximus Pickx vertelt je alles over één van de belangrijkste Franse filmavonden van het jaar.

Door Proximus

Deel dit nieuws

‘Illusions Perdues’ en ‘Annette’ zijn grote winnaars Césars

Deze Franse dramafilm ging aan de haal met zeven Césars en werd op die manier de winnaar van de avond. ‘Illusions Perdues’ won de prijs voor de beste film en de Franse hoofdrolspeler Benjamin Voisin, die in film de rol van Lucien de Rubempré speelt, won de César voor de meest veelbelovende acteur. ‘Illusions Perdues’ mag dan wel een Franse film zijn, toch viel er ook een Belg in de prijzen. Christophe Beaucarne bijvoorbeeld, deze Brusselse cinematograaf won een César voor beste fotografie in de film.

De Belgische actrices Cécile de France en Salomé Dewaels werden ook genomineerd voor een César, maar konden hun nominaties niet verzilveren. De France maakte kans op de prijs voor beste vrouwelijke bijrol, terwijl Dewaels getipt werd voor de prijs van beste vrouwelijke belofte. ‘Illusions Perdues’ is een filmadaptatie van een boek van de Franse schrijver Honoré de Balzac. De film van regisseur Xavier Giannoli is volgens kenners uniek omdat het een commercieel succes is, maar niet aan artistieke kwaliteit inboet.

'Annette'

De tweede meest succesvolle film van de avond was ‘Annette’, een prent van de Franse regisseur Leos Carax die er met zijn musicalfilm als eerste in slaagde om zowel de César voor beste regisseur als de César voor het beste décor in de wacht te slepen. De jury bedeelde gaf aan ‘Annette’ ook de Césars van beste visuele effecten, beste montage en beste originele muziek. Opnieuw vielen er Belgen in de prijzen: Thomas Gauder (mixer) en Paul Heyman (geluidseditor) wonnen de César voor beste geluid.

Andere onderscheidingen

Aanvankelijk dacht het publiek dat de Amerikaanse acteur Adam Driver aan de haal zou gaan met de César voor beste acteur dankzij zijn hoofdrol in de film ‘Annette’. Dat bleek niet het geval te zijn want de Franse acteur Benoît Magimel won die prijs ten koste van Driver voor zijn rol in ‘De Son Vivant’, een film van regisseuse Emmanuelle Bercot waarin Magimel een terminaal zieke kankerpatient speelt.

De Franse actrice Valérie Lemercier won de César voor beste actrice en dat dankzij haar rol in de waargebeurde biopic over de Canadese zangeres Céline Dion. Zij won het pleidooi van de Belgische actrice Virginie Efira die indruk maakte in ‘Benedetta’, de spraakmakende film uit 2021 van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. De César voor beste bijrol ging naar Aïssatou Diallo Sagna voor haar rol in ‘La Fracture’ en dat is opmerkelijk want Sagna is geen professionele actrice. In deze film speelt Sagna de rol van vroedvrouw en dat in een film die het protest van de gele hesjesbeweging van naderbij wil tonen. De Franse regisseur Ismaël Joffroy Chandoutis won ten slotte de César voor beste korte documentaire met zijn film ‘Maalbeek’. Daarin volgen we het leven van Sabine, een overlevende van de aanslagen in de Brusselse metro uit 2016 die met geheugenverlies kampt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top