'De jaren 80 voor tieners' neemt jongeren van nu mee op een nostalgische trip

Films | In het nieuwe Eén-programma 'De jaren 80 voor tieners' neemt presentator Steven Van Herreweghe enkele tieners, variërend tussen 10 en 19 jaar oud, mee op een reis doorheen het decennium dat ons onder andere de walkman, de eerste spelconsoles en de doorbraak van hiphop schonk. Met veel humor, archiefbeelden, en de beste jaren 80-muziek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Steven Van Herreweghe was zelf een puber tijdens de jaren 80. Voor hem is het programma dus een nostalgische trip, maar voor zijn deelnemend publiek voelt dat helemaal anders aan. De tieners van nu blijken zich immers bitter weinig te kunnen voorstellen bij dat decennium waarin hun ouders hun jeugd beleefden. Elke aflevering reist Steven met de tieners, vanuit hun slaapkamer en met behulp van archieffragmenten en bijzondere verhalen, door een wonderlijk jaar. Van 1980 helemaal tot 1989. 

Het daverende kassasucces van de hartverwarmende sci-fiprent 'E.T.', het machismo van 'The A-Team', Michael Jackson en Madonna als dé popsterren van dat tijdperk, de ontplofte kapsels en fluo trainingspakken als reactie op de economisch uitzichtloze tijden... Maar ook enkele grote drama's die tot op vandaag een trauma blijven, zoals het scheepsongeluk met The Herald of Free Enterprise, het Heizeldrama in het voetbal of -helaas weer actueler dan ooit- de Koude Oorlog.

Interessant wordt het wanneer Van Herreweghe de tieners confronteert met enkele technische snufjes die toen revolutionair waren, maar nu aanvoelen als relikwieën uit dinotijdperk: zoals de walkman, de eerste spelconsoles of de eerste mobiele telefoons

Trip down memory lane

En nu we toch op dreef zijn. De 10 afleveringen, die zich dus telkens op een bepaald jaar focussen, rakelen weer heel wat herinneringen aan toen op.

In 1980 wordt John Lennon doodgeschoten en in België woedt in Voeren een fanatieke taaloorlog tussen Vlamingen en Walen. Een jaar later is het al 'Dallas' wat de klok sloeg op televisie, de populaire Amerikaanse tv-reeks over een steenrijke familie in Texas toont de Belgen de weg naar rijkdom en succes. Iedereen droomt plots van bigger and larger. Wat uiteraard de prestatiecultuur installeert op de werkvloer en stress met zich meebrengt. Die invloed voelen we tot op vandaag.

In 1982 leert Van Herreweghe aan de tieners hoe fitnesscentra hun intrede doen in onze samenleving en hoe de jongeren aangetrokken worden door lunaparken. Tezelfdertijd wordt AIDS een ziekte die steeds nadrukkelijker zijn neus aan het venster steekt. Weten de kinderen van vandaag nog wat die term eigenlijk inhoudt? De CCC en de Bende van Nijvel terroriseren ons land.

Gelukkig zijn er ook blije herinneringen. In 1984 wordt bijvoorbeeld de eerste Macintosh-computer gelanceerd en wordt het spelletje Tetris -uitgevonden door de Russen- een hype. Twee jaar later wint Sandra Kim het Eurosongfestival met 'J'aime la vie', de eerste en tot nog toe enige keer dat ons land kon zegevieren op de populaire liedjeswedstrijd. Eind jaren 80 kent een nieuw muziekgenre zijn oorsprong in België: New Beat. En maakt de sprekende hond Samson zijn intrede op het scherm. Een welkome reddingsboei voor de openbare omroep, die vanaf 1988 haar monopolie op het scherm kwijtspeelt en met lede ogen ziet hoe VTM snel uitgroeit tot een te duchten concurrent. 

Bekijk ‘De jaren 80 voor tieners’ op donderdag 3 maart om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top