‘Intouchables’ op Eén: de grandioze doorbraak van klasbak Omar Sy

Films | Vanavond zendt Eén het hartverwarmende Franse drama ‘Intouchables’ uit, met François Cluzet en Omar Sy in de hoofdrollen. De rol van die laatste werd in eigen land bekroond met een César, waarna de deuren naar Hollywood openzwaaiden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2011 verfilmden de Franse regisseurs Olivier Nakache en Éric Toledano het waargebeurde verhaal van Philippe Pozzo di Borgo en zijn verzorger Abdel Yasmin Sellou. Philippe is een rijke zakenman die door een ongeluk quasi volledig verlamd is geraakt. Hij moet daarom op zoek naar iemand die hem dag en nacht kan verzorgen. De man kiest voor Driss, een zwarte man die net uit de gevangenis is ontslagen en enkel solliciteert om zijn uitkering te behouden. Les extrêmes se touchent: er ontstaat een ongewone vriendschap tussen de voorname edelman en de straatslimme immigrant. De twee totaal verschillende figuren uit twee totaal verschillende werelden groeien steeds meer naar elkaar toe. Het onderwerp is hard, maar het drama is humoristisch en tegelijk hartverwarmend.

De aangrijpende film uit 2011 werd geweldig goed onthaald en betekende de internationale doorbraak van acteur Omar Sy. Voor de Fransman, die daarvoor rolletjes had in lokale Franse producties als ‘Micmacs à tire-larigot’ en ‘Les Tuche’, zwaaiden de poorten naar Hollywood open. Er was echter één probleem: de man sprak weinig tot geen Engels. Dat kwam omdat zijn carrière zich tot op dat moment voornamelijk in Frankrijk had afgespeeld en Sy nog geen opdrachten had gekregen in het Engels. Hij leerde de taal in een ijltempo en verscheen in grote Hollywoodkaskrakers als ‘X-Men: Days of Future Past’ (2014), ‘Jurassic World’ (2015) en ‘Inferno’ (2016) en sprak de stem in van Hot Rod in de blockbuster ‘Transformers: The Last Knight’ (2017). Later dit jaar herneemt hij zijn rol van dinoverzorger Barry Sembène in ‘Jurassic World Dominion’.

Lupin

In 2021 werd Sy een nog grotere ster door het mondiale succes van ‘Lupin’ op Netflix. Zijn glansrol van geslepen meesteroplichter werd bejubeld, net als de intelligente reeks in zijn geheel. Lupin is het alter ego van Assane Diop, een conciërge van het Louvre die in Parijs op zoek gaat naar de waarheid achter de verdachte dood van zijn vader. Hij zint op wraak op de verantwoordelijken en wendt daarbij de vaardigheden aan die hij kweekte door zijn obsessie met de boeken van Maurice Leblanc. De Franse auteur schreef verhalen over een zekere Arsène Lupin, een meesteroplichter avant la lettre die via vermommingen, illusies en goocheltrucs zijn tegenstanders altijd te slim af was. Intussen verschenen er twee seizoenen van ‘Lupin’ op Netflix en is er een derde seizoen op komst.

Geen acteursopleiding

Sy groeide als zoon van Senegalese ouders op in een gezin met acht kinderen in één van de achttien Parijse arrondissementen. Zijn papa werkte als fabrieksarbeider nabij Parijs en zijn moeder als lokale schoonmaakster. Ondanks het feit dat zijn familie het niet breed had – het gezin woonde een poosje in een sociale woning – verklaarde Sy dat hij een geweldige jeugd heeft beleefd.

Vlak nadat Omar Sy afstudeerde van de middelbare school kreeg hij een job aangeboden bij de lokale Franse radiozender Radio Nova. Hier werkte hij mee aan de komische rubrieken en ontmoette hij komiek Fred Testot. De twee sloegen de handen in elkaar en zouden de volgende zeven jaar samenwerken aan een sketchshow die heel populair werd in Frankrijk.

Dankzij de samenwerking met Testot stond Sy plots in de schijnwerpers. Zo sprong hij in het oog van regisseurs Toledano en Nakache. Sy ontmoette de heren en vertelde hen dat hij enkel een komiek was en geen acteursopleiding had gekregen. Dat vonden de regisseurs geen probleem: zij wilden alsnog in zee met Sy voor een kortfilm. Na die kortfilm deden ze ook een beroep op de man voor ‘Intouchables’, tot op heden nog steeds de op één na meest succesvolle Franse film ooit.

Bekijk ‘Intouchables’ vanavond om 21u30 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontdek de twee seizoenen van ‘Lupin’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Samba’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top