Er was eens een Rode Duivel: Sammy Bossut

Sport | Proximus Pickx presenteert een nieuwe reeks gewijd aan Rode Duivels die niet echt geschiedenis hebben geschreven. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het grote boek van onze nationale ploeg. We vestigen deze keer de aandacht op Sammy Bossut.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sammy Bossut, de ervaren doelman van Zulte Waregem, debuteerde in 2014 tijdens de WK-kwalificaties onder de lat bij de Rode Duivels. België speelde enkele voorbereidingsmatchen in aanloop naar dat WK in Brazilië, waaronder een oefenpot tegen de buren uit Luxemburg. Bossut kon toen zijn selectie bij de Rode Duivels verzilveren met zijn enige basisplaats. Al spreekt de FIFA dat tegen.

Legende van Zulte Waregem

Op zijn 36ste verdedigt Bossut nog steeds het doel van Essevee. Ook al is zijn aandeel in de prestaties van de fusieclub kleiner dan in het verleden, het gerespecteerde sluitstuk is nog lang niet versleten. Het bewijs: dit seizoen heroverde hij zijn basisplaats op zijn voornaamste concurrent, de acht jaar jongere Louis Bostyn, na een passage op de bank. Zulte Waregem rijdt dit seizoen een grillig parcours, maar Bossut is nog één jaar onder contract en zal dus alles op alles zetten om zijn carrière in schoonheid te beëindigen.

De West-Vlaamse doelman verbond zijn lot bijna exclusief aan Essevee. Na zijn debuut bij Ingelmunster (omgevormd tot Harelbeke), waar hij vier jaar in tweede en derde klasse onder de lat stond, belandde hij in 2006 in het Regenboogstadion. Sindsdien speelde hij niet minder de 440 wedstrijden in de kleuren van zijn club; het meest van alle spelers in de huidige kern van Essevee.

Niet erkend

Het hoogtepunt van zijn carrière was in het seizoen 2013-2014. Hij behoorde toen tot de beste Belgische doelmannen. Door omstandigheden werd hij opgenomen in de selectie voor het WK 2014: eerst was er de schorsing van Jean-François Gillet, gevolgd door de blessure van Koen Casteels en die van Silvio Proto. Zo schoof Bossut op van de zesde plaats in de pikorde naar de derde, waardoor hij mee mocht met de Duivels naar Brazilië.

In een voorbereidingsmatch kwamen de Duivels uit tegen Luxemburg (5-1). Romelu Lukaku scoorde een hattrick, maar de wedstrijd zal vooral herinnerd worden omwille van de vele wissels bij de Belgen. Zeven in totaal, hetgeen FIFA noopt tot de beslissing om de wedstrijd niet officieel te erkennen (in officiële oefenwedstrijden zijn slechts 6 wissels toegestaan). De enige cap van Bossut bij de Duivels heeft in de ogen van de FIFA dus nooit plaatsgevonden. Hij is daarmee de enige Rode Duivel die officieel nul caps achter zijn naam heeft staan.

Fan van deze reeks? Lees over de selectie van Dante Brogno bij de Rode Duivels.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top