Van l’Institut naar Sector One: ons interview met iDex, een professionele VALORANT-speler

Nieuws | Deze maand stellen we je voor aan iDex, In Game Leader en kapitein van het VALORANT-team van Sector One, de enige Belgische vertegenwoordiger in de Franse competitie.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Zoals je wellicht hebt opgemerkt, maakt Sector One sinds kort deel uit van de Franse regionale competitie van VALORANT. Samy “iDex” Van de Weghe is de enige Belgische vertegenwoordiger die aan de competitie deelneemt, en S1 heeft de verantwoordelijkheid van het project op zich genomen. Dus gingen we praten met de 23-jarige speler, die ons vertelde over de geschiedenis van het project en wat het team te wachten staat.

Hallo iDex. Allereerst, hoe gaat het met je? Hoe verliep je terugkeer naar Brussel?

Alles gaat goed. Ik ben hier nu twee maanden en alles verloopt perfect, van onze training tot het leven met het team, dus het is geweldig.

Je kwam ruim voor de geplande bootcamp aan met het team, hadden jullie een specifiek doel voor ogen?

Simpel gezegd, we zaten midden in de onderhandelingen met Sector One over een mogelijke deal. Ze boden me een ontmoeting aan, dus ik dacht dat ik net zo goed een beetje gek kon doen, hierheen komen en proberen om iets in gang te zetten. Uiteindelijk was dat een goed idee, omdat het ons in staat stelde om op sommige punten vooruitgang te boeken, en van mijn kant, om verder te bouwen aan het team. Des te beter, dus!

© Sector One

Je bent al enkele maanden bezig met het Megastitut-project. Kan je ons iets vertellen over het ontstaan van dit team, dat snel naam heeft gemaakt?

In principe komt het van een oud project dat Megakich heette. Simpel gezegd was dat een trio spelers die al bijna drie of vier jaar samenspeelden. Toevallig kende ik deze groep vrienden, die twee of drie jaar jonger zijn dan ik, goed: we hebben elkaar tijdens een LAN leren kennen en we speelden vaak samen. Toen VALORANT uitkwam, begonnen we al onze ranked games als groep te doen.

Tot dan zat je nog niet in een competitief circuit?

Ook al stonden we in de Europese top 100 van ranked parties, we hadden nooit echt gedacht dat we als team zouden samenspelen. Zij zaten nog op school, en als fulltime videogamespeler had ik grotere ambities. Toen ik Real Betis verliet, probeerde ik mijn eigen team op te richten door het Institute-project over te nemen, dat Lowki was begonnen voor hij naar Vitality vertrok. Ik nam zijn plaats in en vroeg aan mijn vrienden om me te vergezellen, samen met Keloqz, die nu bij G2 Esports zit.

De resultaten zijn vrij goed, maar zonder de steun van een organisatie…

Ja, wij wonnen het eerste segment van de VALORANT Open Tour France, het eerste grote nationale toernooi van het spel, na amper twee weken trainen. Je moet je de context voorstellen: ik kwam net terug uit Spanje met mijn pc onder de arm, ik sliep op de sofa van mijn ouders in België omdat ik geen kamer meer had, maar ik was echt gemotiveerd. Het was in de mode: “La rue, la vraie“. Het grappige is dat ik mijn prijzenpot heb gebruikt om een bed te kopen, dat ik in een lege kamer op de grond heb gezet! (Lacht)

Het enige wat je miste was een organisatie die je kon steunen in je progressie?

Precies. Eigenlijk ging het probleem niet alleen over geld of individuele behoeften. Shin en Goaster waren net van school, ik had een inkomen, dus het was niets dringends. Wat belangrijker was, was dat de goede spelers die wij hadden op elk moment door een organisatie konden worden gecontracteerd, omdat ze geen buy-out hadden (het bedrag dat nodig is om een speler met een contract uit te kopen, nvdr). Onze wens om te tekenen bij een organisatie was ook de wens om voortgang te maken met een stabiel roster, dat niet zou veranderen door externe factoren.

Enerzijds zou je kunnen zeggen dat dat je vooruithielp, omdat je je geloofwaardigheid bewees zonder enige steun van buitenaf.

Het heeft ons geholpen, in de zin dat het ons in staat stelde een zekere reputatie op te bouwen. Maar we kregen alleen individuele aanbiedingen, terwijl we samen verder wilden. Het enige collectieve aanbod dat we kregen werd ingetrokken toen Keloqz werd aangeworven door G2 Esports, opnieuw omdat hij geen buy-out had.

Goaster, KONEQT, iDex, MARCTYLINHO en Shin (van links naar rechts) – © Sector One

Door spelers uit te proberen, heb je in deze periode veel rollen op je kunnen nemen om de gaten op te vullen. Wat is je favoriete rol?

Mijn favoriete rol is Sentinel en Lead. Dat zijn voornamelijk agents als Cypher, Chamber, Sage, Killjoy, of zelfs Breach en Viper op sommige maps.

Dit jaar vertegenwoordig je dus Sector One in het Franse kampioenschap. Voel je je een beetje opgelucht dat je zo snel een organisatie hebt gevonden die je steunt?

Lange tijd dachten we dat we, omdat we het zo goed hadden gedaan in de VALORANT Open Tour, een plaats aangeboden zouden krijgen voor het nationale competitieproject. Maar nee! In werkelijkheid zijn het de organisaties die over de slots in competitie beschikken. Toen ik dit hoorde, besefte ik al snel dat we een partner moesten vinden.

Het feit dat je geen slot had, maakte het zeker moeilijk?

Absoluut. Het is één ding om een project van begin tot eind te beheren met een slot, waarna een organisatie ons contacteert, maar het was heel, heel moeilijk om een organisatie te vinden die mij vertrouwde en die vijf spelers wou aannemen zonder de zekerheid dat ze aan de competitie zouden deelnemen. Bovendien willen de organisaties graag inspraak hebben in de samenstelling van de teams en hun eigen beslissingen nemen. Soms gaat dat niet helemaal samen met de projecten van de spelers.

Hoe verliep dit constructieproces in de praktijk?

Het was heel, heel simpel. Toen we wisten we dat we een stabiele kern hadden, besloten we daaromheen te bouwen door Marctylinho en KONEQT (de oudere broer van Keloqz, nvdr) toe te voegen, die beiden uit hetzelfde team kwamen. Uiteindelijk ben ik een beetje de brug tussen twee duo’s die gewend zijn om samen te spelen, en ik moet zeggen dat het erg leuk is.

Hoe vertaalt deze samenstelling zich in jullie communicatie tijdens het spel?

In een duo is er altijd één die meer communicatief is dan de ander. We hebben dus drie leiders in het team. Ik fungeer als schakel tussen de twee duo’s, waarvan elk één speler heeft die zich op frags concentreert, terwijl de andere meer als support dient. Dat wil niet zeggen dat een support niet rond kan lopen om kills te halen! (Lacht)

Laten we het over de komende maanden hebben. Je speelt in de VRL: Revolution, de Franse regionale competitie. Vind je het niet een beetje jammer dat België geen eigen competitie heeft op dit niveau?

Ik denk dat een Belgisch circuit op dit niveau een grote fout zou zijn geweest van Riot Games. Uiteindelijk is het altijd goed dat de Belgische scene verbonden is met onze buren. We hebben te weinig exposure en dat is te wijten aan vele factoren: de grootte van het land, onze taalsituatie, de achterstand die we hebben opgelopen, enz… Vanuit mijn oogpunt als gamer is het altijd beter om een show op te voeren en zoveel mogelijk publiciteit en publiek te trekken, wat veel gemakkelijker is in een land waar de esportscene veel bekender is.

Gezien de twee wedstrijden die je in de eerste week speelde, heb je er vertrouwen in?

We voelen ons al wat zekerder, omdat we kunnen zien dat ons werk zijn vruchten afwerpt. De twee weken bootcamp hebben ons echt geholpen om een grotere map pool te hebben. Daardoor voelen we ons kalmer bij de picks. We zijn ook minder ongerust over wedstrijden, omdat we heel goede trainingen hebben en er veel doen. Het neemt veel twijfels weg: zelfs als deze grote ploegen in staat zijn ons te verslaan, kunnen wij de zaken ook omdraaien.

Is er een team dat meer indruk op je maakt dan de anderen?

Ik zou zeggen dat de meest indrukwekkende ploeg Mandatory is, gezien de voorbereidingstijd die ze hadden. Op papier waren ze niet de favorieten. Toch heeft de organisatie een aantal behoorlijk effectieve opstellingen en speelstijlen. Ik kan niet wachten om tegen ze te spelen, vooral omdat de meesten van hen vrienden zijn. Aan de andere kant zijn teams als Vitality en BDS iets minder efficiënt dan verwacht.

Geeft het niet een beetje extra pit om de enige ploeg te zijn die België vertegenwoordigt in de Franse competitie?

Persoonlijk heb ik altijd genoten van de storyline van de kleine Belgen die opduiken waar ze niet verwacht worden en iedereen vernietigen. Wat ik echt leuk vind, is België vertegenwoordigen en tegen hen zeggen “jullie wilden ons niet, kijk wat we met jullie doen” (Lacht). Wij vertegenwoordigen een organisatie die weinig mensen in Frankrijk kennen, dus het zal wel wat hype creëren, als buitenstaander!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top