Wat maakt 'Annette', beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus, tot zo'n bijzondere musical?

Films |

Als men de film 'Annette', beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus, zou moeten omschrijven, zou men er veel dingen over kunnen zeggen, zo vreemd is deze musical. Toch wil Proximus Pickx de nadruk leggen op twee bijzonder elementen: de offbeat soundtrack en de prominente rol die een pop erin speelt.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Leos Carax een cultregisseur noemen is een understatement. De Fransman (links op de groepsfoto met de acteurs) lanceerde zijn carrière met ‘Mauvais sang’ en 'Les amants du Pont-Neuf', maar hij zocht niet onmiddellijk roem in Hollywood. Integendeel, hij heeft altijd zijn eigen weg gevolgd, waarbij artistieke keuzes doorslaggevender waren dan het gladjes inspelen op het bereiken van een groot publiek. Denk maar aan zijn vorige film, 'Holy Motors', een soort horrorfilm gehuld in neonkleuren. Zijn jongste film 'Annette' hoort ook in deze categorie thuis want het is een nogal eigenzinnige musical.

Surrealistische soundtrack

Hoofdrolspeler (en tevens coproducent) Adam Driver staat bijvoorbeeld niet bepaald bekend als een natuurlijke zanger, maar in deze musical zingt hij al zijn liedjes zelf. De toon en timing worden gesublimeerd door de emoties en de teksten van de liedjes. Driver, bekend van 'Star Wars', 'Marriage Story' en 'Paterson', speelt Henry McHenry, een narcistische, psychopathische stand-upcomedian die zichzelf "God's monkey" noemt. Een stoere, zelfverzekerde reus, maar hij zingt gevoelige, breekbare liedjes.

Al de muziek is geschreven door Ron en Russell Mael, samen ook bekend als de cultpopgroep Sparks. Regisseur Leos Carax paste soms de teksten wel aan in functie van de scènes. ‘So May We Start' is het aanstekelijke en ontroerende openingsnummer dat door bijna de hele cast wordt gezongen. ‘We Love Each Other So much’ is een lief romantisch duet tussen Adam Driver en Marion Cotillard, die zijn vrouw, operaster Ann Defrasnoux, briljant speelt. Alle nummers passen perfect in de context van de film, maar ze komen niet meteen voor in playlists op de radio of op Spotify omdat ze te... surrealistisch zijn.

Een pop in de hoofdrol

Maar de echte sterren van de film zijn Estelle Charlier en Romuald Collinet. Het zijn geen acteurs maar poppenspelers. Ze hebben niet minder dan negen verschillende poppen gemaakt om Annette te spelen. Annette is de baby van Henry en Ann en die groeit geleidelijk uit tot een vijfjarig meisje met uitzonderlijke gaven. Meer gaar we er niet over vertellen om de pret niet te bederven maar Carax heeft in elk geval de zeer gewaagde keuze gemaakt om een marionet te gebruiken in plaats van een echte actrice. Daarmee wilde hij iets puurs en eenvoudigs oproepen, iets handgemaakt dat er toch realistisch uitziet.

Die keuze leidde tot veel productie-uitdagingen. Omdat de houten pop door de poppenspelers met draden moest worden geanimeerd... zonder dat je ze op het scherm zou zien. In sommige (meer intieme) scènes was dit onmogelijk en moesten de acteurs - Cotillard en Driver dus - de marionet subtiel laten bewegen of een bepaalde gezichtsuitdrukking geven. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen is een hele prestatie.

"Het was altijd Leos' bedoeling om zo weinig mogelijk post-productie te gebruiken", vertelde de internationaal gerenommeerde poppenmaker en performer Romuald Collinet (foto) aan filmsite Indiewire. "We moesten voor elke opname goed nadenken waar we ons konden opstellen zonder in beeld te komen om de marionet zoveel mogelijk beweging te kunnen geven. De concertscènes waren dus het moeilijkst, want dan moest de marionet alles kunnen: van rennen en zingen tot vliegen."

De originele maar vreemde liedjes, het fantasierijke scenario en een houten pop in de hoofdrol maken 'Annette' tot een unieke en onverwachte filmervaring. Net zoals Leos Carax het bedoeld heeft.

‘Annette’ is nu/vanaf (datum) beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top