Anthony Elanga ontpopt zich tot nieuwe publiekslieving bij Manchester United

Sport | Manchester United mag dan toch nog de hoop koesteren op een plekje in de kwartfinales van de Champions League. United stond lange tijd 1-0 in het krijt bij Atlético Madrid. Maar tien minuten voor affluiten viel de belangrijke uitgoal en gelijkmaker. Niet van de voet van Cristiano Ronaldo of Bruno Fernandes, maar van de piepjonge Anthony Elanga.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Atlético was op weg naar een simpele 1-0-zege na een doelpunt van Joao Felix in minuut zeven. Manchester United was niet bij monde om gevat te reageren en mocht blij zijn dat het bij amper 1-0 bleef. Zo troffen Antoine Griezmann en Sime Vrsaljko de lat voor de Madrilenen. En dan kwam er in minuut 80 dan toch de bevrijding voor United. De surprise van de chef luisterde naar de naam Anthony Elanga. Het ingevallen jeugdproduct uit Manchester dook uit het niets op voor Jan Oblak en legde het leer vervolgens propertjes binnen.

Met een 1-1-stand ziet het er plotsklaps stukken beter uit voor Manchester United, dat op 15 maart Atlético ontvangt in Old Trafford voor de terugmatch.



Ontbolsterd dankzij Rangnick

Anthony Elanga dus redde de meubelen voor United. De jonge Zweed met Kameroense roots - hij is de zoon van ex-profspeler Joseph Elanga - belandde in 2015 op 12-jarige leeftijd bij de jeugdacademie van Manchester United. Voordien doorliep hij de jeugdreeksen van Elfsborg en Malmö. Sinds deze zomer werd hij zachtjes aan geïntroduceerd door ex-coach Ole Gunnar Solskjaer, nadat hij enkele mooie dingen liet zien in bij de beloften en in de Youth League (de Champions League voor beloftenploegen, red.). 

Maar verder dan een korte invalbeurt in de verloren League Cup-match tegen West Ham kwam Elanga niet onder Solskjaer. Dat veranderde helemaal toen Ralf Rangnick aan het roer kwam te staan. Sinds het begin van het nieuwe kalenderjaar fungeerde Elanga in iedere competitiematch. Vier korte invalbeurten werden afgewisseld met evenveel basisplaatsen. Tegen Brentford en recent nog Leeds kwam de jonge flankaanvaller zelfs tot scoren. Het waren niet zijn eerste goals voor United. Eind vorig seizoen mocht hij in de laatste competitiematch tegen de Wolves een hele match spelen en bedankte hij met zijn eerste goal ooit voor de A-ploeg van United.

500ste United-goal in de CL

Intussen brak Manchester United het contract open van Elanga en tekende hij bij tot 2026. “Ik ben erg blij dat de club zoveel vertrouwen toont in mijn ontwikkeling en ik wil mijn familie en de mensen van de club enorm bedanken voor alle steun die ze mij geven”, aldus Elanga. Vermits de Zweedse flankaanvaller Kameroense roots heeft, trekt nu ook het Afrikaanse land aan zijn mouw om voor Kameroen te komen spelen. Allemaal positivisme dus, hoewel Elanga reeds een enorme tegenslag moest verwerken in zijn prille carrière. Tegen Middlesbrough in de tweede ronde van de FA Cup miste hij de beslissende penalty waardoor United reeds uit beide bekertoernooien in Engeland ligt.

Maar Elanga liet het duidelijk niet aan zijn hart komen en krabbelde gisterenavond opnieuw recht, uitgerekend in de Champions League. Zo mocht hij invallen in de 75ste minuut voor Marcus Rashford. United had tot dan nog geen enkel schot tussen de palen geregistreerd. Maar een splijtende pass van Bruno Fernandes zette Elanga op Atlético-doelman Jan Oblak af. Bij één van zijn eerste baltoetsen op het Europese kampioenenbal deed de Zweed de netten meteen trillen. Het werd een dubbele primeur voor Elanga. Zijn goal was meteen de 500ste treffer van Manchester United in de Champions League. Amper drie clubs - Real Madrid, Bayern München en FC Barcelona - doen beter. Zo zit Real Madrid momenteel aan 1.001 goals in de Champions League, Bayern volgt met 760 doelpunten en Barcelona met 624 stuks.

Zijn treffer heeft er alvast voor gezorgd dat de United-fans een nieuwe lieveling hebben. En daar hoort een passend liedje bij. Via onderstaande beelden is te zien hoe
Elanga op de tonen van ‘Rythm is a dancer’ “de redder van United” wordt genoemd.

De terugwedstrijd van de achtste finales tussen Manchecter United en Atlético Madrid is als Proximus TV-klant op dinsdag 15 maart vanaf 21u rechtstreeks en gratis te volgen op de zender Pickx Live op tv of via de Pickx-app.

Fan van de UEFA Champions League? Speel dan ook mee met de Pickx Prono! Voorspel de wedstrijdenuitslagen en maak elke speeldag kans op een PlayStation 5 Digital Edition!

Volg de achtste finales van de Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top