Jean Butez, discreet maar zo belangrijk voor Antwerp

Jupiler Pro League |

Club Brugge – Antwerp, of het duel tussen de tweede tegen de derde, is de topwedstrijd van de 29ste speeldag van de Jupiler Pro League. Er is zelfs een wedstrijd in de wedstrijd want ook twee van de beste doelmannen van onze competitie spelen tegen elkaar: Simon Mignolet en Jean Butez.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de loop der jaren heeft Jean Butez zich een solide reputatie opgebouwd in onze competitie. De 26-jarige Franse doelman maakt indruk en Antwerp mag zijn keeper bedanken want hij heeft dit seizoen al vaak het verschil gemaakt. Jean Butez, hij is stukken discreter bijvoorbeeld dan een Radja Nainggolan, is niet alleen een sleutelfiguur in de kleedkamer van de Great Old, maar ook op het veld.

Een rampzalige start

Jean Butez kwam in juli 2017 bij Royal Excel Moeskroen toe dat hem wegplukte bij Lille OSC, maar de context was niet eenvoudig, want ook doelmannen Logan Bailly en Sinan Bolat speelden toen bij de Henegouwse club. Butez begon het seizoen als 1ste doelman maar het draaide op een fiasco uit. Op de tweede speeldag, tegen Charleroi, lag een fout van de doelman aan de basis van het tweede doelpunt van de Carolo’s en op het einde van de wedstrijd, bij een 2-5-stand, pakte hij zelfs rood. Hij zal de rest van het seizoen, op enkele uitzonderingen na, op de bank doorbrengen.

Het seizoen daarop was het scenario hetzelfde, maar de start van Excel was rampzalig: 0 op 18. Met de komst van Bernd Stock als coach veranderde de situatie. Hij zette Butez opnieuw in doel en de Hurlus maakten een fantastische comeback, vooral dankzij hun doelman die zich echt als een revelatie ontpopte. Maar het ene seizoen is het andere niet en eind 2019 slaat de pech toe als Butez geblesseerd geraakt. Jean Butez verlaat Excel uiteindelijk in de zomer van 2020 en trekt naar Antwerp, hoewel hij al lange tijd werd genoemd... bij Brugge dat uiteindelijk de voorkeur gaf aan Mignolet.

De bevestiging

Bij Antwerp verovert de Fransman zich een basisplek als 1ste doelman, maar hij loopt een enkelblessure op. Bij zijn terugkeer stelt hij vast dat Ortwin De Wolf in het doel blijft staan, maar dat verandert in PO1. Dit seizoen heeft de 26-jarige doelman een nieuwe stap voorwaarts gezet: hij speelde alle competitiewedstrijden, goed voor 10 clean sheets in 28 wedstrijden. Butez is niet alleen goed op de lijn en in het uitkomen, maar hij kan ook een stukje voetballen. "Daar heb ik bij Lille jaren aan gewerkt", vertelde hij aan Het Laatste Nieuws. “In mijn jeugd heb ik lang getwijfeld of ik keeper of buitenspeler wilde worden. Dus misschien ben ik meer een voetballer dan andere keepers."

Deze zondag, in deze Jupiler Pro League-clash, zal Butez Simon Mignolet ontmoeten. Twee doelmannen waarover Eric Deleu, voormalig keeperstrainer bij Excel, enkele maanden geleden zonder aarzelen vertelde dat ze elkaar waard zijn. "Hij zegt dat omdat hij me graag heeft (lacht). Ik vergelijk mezelf niet met anderen. Het is leuk om te horen, maar daar houdt het op. Simon heeft al zo'n carrière gehad dat het moeilijk is om me met hem te vergelijken. Hij heeft ook al zoveel meer ervaring. Maar spelen in de Europacup geeft je de mogelijkheid om snel vooruitgang te boeken in je carrière. Het zijn wedstrijden die veel concentratie vergen," voegde Butez eraan toe in de krant L’Avenir. En als Butez Mignolet zondag zou verslaan, dan zal het vooral Antwerp zijn dat een goede zaak of deal heeft gedaan.

Volg de Jupiler Pro League, onder meer met de partij tussen Club Brugge en Antwerp op zondag om 13u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top