Josh Giddy: de nieuwe diamant die schittert bij Oklahoma City Thunder

Sport | Dit seizoen wordt er druk gepuzzeld bij Oklahoma City Thunder maar gelukkig beschikt coach Mark Daigneault over enkele jonge talenten die de motor aan de praat moeten krijgen. Eentje daarvan is Josh Giddy. Hij werd uitgekozen door manager Sam Presti en blijkt een toptalent in wording te zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorig decennium stond Oklahoma City Thunder te boek als één van de meest succesvolle clubs uit de NBA. Oklahoma dankte de goede resultaten toen aan het duo Kevin Durant-Russell Westbrook, wat later aan Westbrook die het zonder Durant moest stellen, en nog later aan Paul George. Het komende decennium moet er uit een ander vaatje getapt worden, maar dat vaatje kan op de lange termijn wel eens een goudmijn worden.

Want Sam Presti, de manager van City Thunder is erin geslaagd om ongeveer 30 Draft Picks te claimen en dat voor de komende zes seizoenen. Presti is volgens kenners een van de beste managers uit de Amerikaanse basketbalwereld en hij gebruikt de NBA Draft als één van dé manieren om jonge talenten aan te trekken en zijn club opnieuw te laten doen wedijveren met de grotere ploegen uit de competitie. Zijn laatste aanwinst, Josh Giddy, moet daarbij helpen.

Tegen alle verwachtingen in

Giddy werd tegen alle verwachtingen in gekozen als de zesde in NBA Draft Pick, terwijl hij volgens kenners pas veel later gekozen zou worden. Maar de keuze voor het 19-jarige Australische talent heeft de ploeg van Presti gelukkig geen windeieren gelegd. Integendeel, hij werd dit seizoen al drie keer verkozen tot rookie van de maand in de Western Conference, en Giddy is één van de enige lichtpunten bij Oklahoma dat momenteel de motor maar niet aan de praat krijgt.

De cijfers van Giddy spreken dan ook voor zich. Hij scoort per wedstrijd gemiddeld 12,4 punten en deelt gemiddeld genomen 6 assists uit in een partij en voert daarin altijd bijna 8 rebounds uit. Dat is lang niet slecht voor een jongeling, al dienen we te vermelden dat er niet veel andere rookies zijn in de Western Conference die een voldoende hoog niveau halen om met Giddy te concurreren.

Drie keer triple double

Een concurrentiestrijd met een leeftijdsgenoot is misschien niet meer nodig om Giddy naar waarde te schatten, want de Australiër komt steeds meer in het vaarwater van oudere NBA-spelers terecht. Neem bijvoorbeeld zijn triple double-statistieken: een parameter waarmee wordt nagegaan wanneer een speler in drie van vijf wedstrijdstatistieken (punten, rebounds, assists, steals of blocks) dubbele cijfers heeft behaald.

Welnu, op 2 januari van dit jaar werd Giddy de jongste speler uit de geschiedenis van de NBA die zo’n triple double kon behalen. En een paar weken geleden behaalde hij nog twee triple doubles na elkaar, waardoor hij er nu al drie op een rij heeft. De laatste keer dat dit gebeurde was in het seizoen 1960 - 1961 toen NBA-legende Oscar Robertson aan zijn opmars begon.

Giddy dankt zijn uitstekende statistieken aan zijn spelinzicht, zijn lengte en zijn uitstekende techniek waardoor hij ook makkelijk tot scoren toekomt. Hij vormt momenteel een uitstekende tandem met kapitein Shai Gilgeous-Alexander en geraakt ook beter ingespeeld op die andere jonge talenten Luguentz Dort (22) of Tre Mann (21) waardoor de toekomst van Oklahoma City er plots weer heel rooskleurig uitziet.

Het plan van Sam Presti om via de NBA Draft jonge talenten aan te trekken, lijkt dus goed uit te pakken. Nu wordt het voor de preses uitkijken naar iets meer ervaren spelers om zijn poulains op te sleeptouw te nemen en Oklahoma City Thunder terug naar de top te brengen.

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van de NBA komend weekend:

Zaterdag 26 februari
  • Detroit Pistons - Boston Celtics : vanaf 18u00 op Eleven Sports 2
Zondag 27 februari
  • Phoenix Suns - Utah Jazz: vanaf 21u30 op Eleven Sports 2

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top