Hypes van vandaag en pareltjes van gisteren: Bridgerton vs Downton Abbey

Series | We zullen je geregeld 'duels' voorstellen tussen een gloednieuwe serie, vers van de pers, en een oudere serie die je misschien gemist hebt of vergeten bent.

Door MF

Deel dit nieuws

Voor dit eerste duel starten we met het tweede seizoen van 'Bridgerton' dat vanaf 25 maart op Netflix is te zien en 'Downton Abbey', dé Engelse familiesaga die  blijft scoren: op 4 mei is de tweede film in de bioscoop te zien. 

'Bridgerton' of 'Downton Abbey': welke serie haalt het volgens jou?

De eerste ronde: het verhaal

Familiesaga's zijn altijd een publiekslieveling geweest. In 'Downton Abbey' volgen we 6 seizoenen lang, van 1910 tot 1925, het wel en wee van de familie Crawley. Het verhaal gunt ons een blik achter de schermen van de Engelse adel die niet alleen te maken krijgt met geldproblemen, maar ook in de liefde niet altijd de wind in de zeilen heeft. De kleine, persoonlijke verhalen van de ouders, de drie dochters en het personeel spelen zich af tegen de geschiedenis van Engeland rond de Eerste Wereldoorlog.

Ook voor 'Bridgerton' trekken we naar Engeland, maar deze keer gaan we naar het rijke Londen van het einde van de 19de eeuw. We volgen het leven van de rijke Daphne Bridgerton. Omwille van haar status en de periode waarin ze leeft, wordt van haar verwacht dat ze trouwt met een rijke man die voor haar wordt gekozen. Idem dito voor de jonge hertog van Hastings. Samen doen ze dan maar alsof ze een koppel zijn om familie en vrienden de mond te snoeren en zo zelf op zoek te gaan naar de juiste match. Maar dat is buiten hun gevoelens voor elkaar gerekend.

De tweede ronde: de personages

Ongetwijfeld deden de liefdesavonturen van het geïmproviseerde koppel in 'Bridgerton' de temperatuur in heel wat woonkamers stijgen. Ze zijn jong, mooi, complex en ze krijgen met heel wat hindernissen te maken. Wat wil je nog meer? Een mysterieuze Gossip Girl, misschien? Een frisse toets aan een historische serie!

'Downton Abbey' slaagde erin de harten van jong en oud te veroveren. De casting van de familie Crawley is ronduit treffend en efficiënt. Iedereen krijgt een plekje, maar Mary Crawley zwaait duidelijk de spreekwoordelijke scepter. Haar leven, liefdes, verdriet en moed geven haar personage een ware cultstatus.

De derde ronde: het visuele universum

In 'Downton Abbey' bevinden we ons overduidelijk in een Engelse serie: alles is sober, klassiek en zonder tierlantijntjes in beeld gebracht, zodat alle aandacht naar het verhaal en de personages gaat. De stijl van de serie lijkt misschien wat verouderd, maar 'Downton Abbey' heeft zoveel kwaliteiten dat je dit al snel vergeet.

'Bridgerton' is een resoluut hedendaagse serie, met veel kleur, verfijnde decors, opvallende kostuums en een soundtrack om u tegen te zeggen. Er werd over elk detail nagedacht en de hele serie voelt heel erg fris aan. Wie de twee series nog niet heeft gezien, zal zich waarschijnlijk sneller aangesproken voelen door 'Bridgerton'.

De vierde ronde: de levensduur

Op dit punt is 'Downton Abbey' moeilijk te kloppen: de serie telt zes seizoenen en binnenkort verschijnt ook de tweede film. Bovendien zijn alle seizoenen steengoed: je kan ze moeilijk rangschikken in termen van kwaliteit. 'Downton Abbey' is een van de weinige series die geen seizoen te veel heeft gemaakt. En daardoor kan je de serie opnieuw en opnieuw bekijken.

Maar opgelet: 'Bridgerton' moet momenteel weliswaar het onderspit delven, maar de wereld van 'Bridgerton' laat ons vermoeden dat er nog heel veel seizoenen kunnen volgen! Vandaag is 'Downton Abbey' voor het hele oeuvre de onmiskenbare winnaar, maar wie weet wat de toekomst voor ons in petto heeft. 'Bridgerton' komt over een paar dagen alvast terug met het tweede seizoen!

'Bridgerton', seizoen 2 is vanaf 25 maart beschikbaar op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

De zes seizoenen van 'Downton Abbey' zijn op Netflix en Amazon Prime beschikbaar en
de tweede film is vanaf 4 mei in de bioscoop te zien.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top