Bart Swings schrijft met gouden medaille Belgische geschiedenis op de Olympische Winterspelen

Sport | Wat een prestatie! België kent dankzij schaatser Bart Swings historische Olympische Winterspelen in Peking. De Leuvenaar won deze zaterdagochtend goud in de massastart van het schaatsen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Swings bezweek niet onder de druk en maakte zijn status van favoriet meteen waar. Hij schaatste de perfecte race en haalde het in de sprint voor de Zuid-Koreanen Chung Jae-won en Lee Seung-hoon, die zijn titel niet kon verlengen. Hij bezorgde België daarmee de eerste gouden medaille op de Winterspelen sinds 1948.

Na de partij reageerde Swings uiteraard bijzonder enthousiast voor de micro van Sporza. "Wat voor een race was dat! Ik voelde me zo sterk, ik zei tegen mezelf dat ik vandaag niets zou weggeven”, reageerde hij na zijn historische prestatie. "Dat was ongelooflijk. Toen ik de laatste bocht inging, was ik zelfs niet echt meer met goud bezig. Ik dacht: "Blijven staan, die bocht uit en vol blijven gaan." Ik voelde ineens dat ik nog heel veel snelheid had en mijn benen nog niet kapot waren na die wedstrijd. Ik sprintte tot aan de streep en dat was genoeg. Ik zei heel de tijd dat het mijn droom was om voor goud te gaan, als ambitieus doel. Het is magnifiek dat het dan ook lukt."

Geschiedenis

Met deze knalrestatie werd Bart Swings de eerste Belgische atleet in de geschiedenis die twee medailles won op de Winterspelen. De Leuvenaar, die afgelopen zaterdag 31 jaar werd, won in 2018 tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang zilver bij hetzelfde evenement. Het was dus een mooie revanche voor onze landgenoot die meedeed aan zijn laatste wedstrijd in China. Hij werd eerder 7e op de 5000m, 13e op de 1500m en 10e op de 10.000m.

Sterker nog, België had tot dusver slechts één gouden medaille gewonnen op de Winterspelen. Daarvoor moeten we al teruggaan naar 1948 in Saint-Moritz met het duo Micheline Lannoy en Pierre Baugniet in het kunstschaatsen. In dat jaar wist België voor het eerst twee medailles te winnen op hetzelfde toernooi, want het bobsleeteam pakte toen ook een zilveren medaille. In 2022 herhaalt ons land dat kunststukje. In Peking won Hanne Desmet immers eerder de bronzen medaille op de 1.000 meter shorttrack. Het zijn dus historische Olympische Spelen voor ons land, dat tot op heden 8 medailles heeft weten te bemachtigen op de Winterspelen.

Volg de Olympische Winterspelen dagelijks op Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top