‘Paradijs Zoekt Personeel’: solliciteren op de televisie

Films | In ‘Boer zkt Vrouw’ win je een lief, in ‘Huis Gemaakt’ win je een huis en in ‘Paradijs Zoekt Personeel’ kan je nu ook een droomjob winnen met een televisiewedstrijd. Het is sowieso niet de eerste keer dat iemand een job kan overhouden aan een televisieprogramma. Wij namen het fenomeen onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het opzet van ‘Paradijs Zoekt Personeel’ is op zich niet ingewikkeld. Iedereen die ooit een lange sollicitatieprocedure met proefperiode heeft meegemaakt, zal het misschien wel herkennen, exclusief Nathalie Meskens en cameraploeg dan. Die televisiepresentatrice nodigt zes duo’s in naar het luxeresort Zanziblue in Zanzibar. Niet voor een luilekkervakantie aan het parelwitte strand – dat zou overigens geen spannende beelden opleveren – maar wel voor een bikkelharde strijd. Een van de koppels mag na afloop van het programma namelijk een jaar lang het hotel uitbaten.

Aan de hand van opdrachten en het deskundige oordeel van een vakjury worden de duo’s getest in alle aspecten van het hotelwezen. Wie aan het einde van de rit het meest capabel wordt bevonden om een resort te runnen, wint. Hard knokken om een droomjob (waarin waarschijnlijk ook hard geknokt moet worden) te winnen, dus. Eigenaar van het hotel worden ze voor de duidelijkheid niet.

Win je job!

Na een lief, een huis, een grote som geld, een auto… kan je nu dus ook met een spelprogramma een job winnen. Op zich is het niet abnormaal dat iemand na een deelname aan een programma een nieuwe carrière overhoudt. Zo komen er elk seizoen gegarandeerd enkele platencontracten voort uit talentenjachten als ‘The Voice’ of ‘Belgium’s Got Talent’. De inzet is niet expliciet een carrière, maar vaak doen deelnemers toch mee in de hoop er een droomjob uit te halen.

Als we dan kijken naar programma’s als ‘K2 zoekt K3’, kan je wel zeggen dat er een job mee te winnen valt. De winnaar wordt namelijk aan het werk gezet in K3. Maar dat programma kan je net zo goed een talentenjacht noemen, en overigens is het niet de bedoeling dat het format elk jaar herhaald wordt. In programma’s als ‘Mijn Restaurant’ kunnen de deelnemers een restaurant winnen, dus daarvan kan je ook wel zeggen dat een job op het spel staat, maar de winnaars zijn op het einde van de rit hun eigen baas en kunnen er perfect voor kiezen om het restaurant niet uit te baten. Met een sollicitatie kan je het dus niet echt vergelijken.

Ken je deze nog?

Is het concept van ‘Paradijs zoekt Personeel’ dan helemaal origineel? Dat niet, want wie diep in de archieven grasduint, vindt sporen terug van ‘Het Hotel’. In dat programma op het toenmalige VT4 kwamen 5 duo’s werken in het historische Grand Hotel Belle Vue in Westende. Ze werden, terwijl het hotel gewoon open bleef, geconfronteerd met verschillende uitdagingen en wie aan het einde van de rit het best overeind bleef mocht, jawel, het hotel uitbaten. Winnaars Mark en Monica kregen de kans om het hotel uit te baten tot eind 2009 (naast een mooie geldsom), maar ze besloten om onduidelijke redenen om er al in de zomer de brui aan te geven. Hopelijk kan de tropische setting van ‘Paradijs Zoekt Personeel’ de winnaars langer overtuigen.

Bekijk ‘Paradijs Zoekt Personeel’ op dinsdag om 20u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top