‘Risky Business’ op Play6: waarom de regisseur niet te spreken was over zijn eigen film

Films | Vanavond zendt Play6 ‘Risky Business’ uit, een film uit 1983 met een piepjonge Tom Cruise in de hoofdrol van de 17-jarige Joel Gordon, die besluit om een callgirl op te bellen wanneer zijn ouders op vakantie zijn en hij alleen thuisblijft. Regisseur Paul Brickman was misnoegd over zijn film en zou later nog maar één langspeelfilm regisseren. Proximus Pickx legt uit waarom. Opgelet: spoilers!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De piepjonge Tom Cruise rolde bij menig filmliefhebber over de tongen na z’n danskunstjes in ondergoed die hij in ‘Risky Business’ opvoerde op de tonen van ‘Old Time Rock ’n Roll’ van Bob Seger. De show werd niet alleen gestolen door Cruise maar ook door Rebecca De Mornay, die in de rol van callgirl Lana kroop. Joel is alleen thuis als z’n ouders op vakantie zijn en besluit dan maar om een escortmeisje in te huren, met alle gevolgen van dien.

Het ongewone verhaal steekt mannelijke tieneradrenaline, komedie, erotiek, jeugdige opwinding en reflecties over materialisme in een blender. De film is multi-interpretabel: is het een komedie, een romcom, een zwarte komedie, een drama met komische accenten, een tienerfantasy of een ernstige sociale commentaar?

Regiedebuut

Wat zeker is: ‘Risky Business’ was het regiedebuut van Paul Brickman. Ondanks het commerciële succes van de film, was het één van de enige twee langspeelfilms die de Amerikaan tot nu toe regisseerde. De andere is het geflopte ‘Men Don’t Leave’ uit 1990.

Brickman was misnoegd over de manier waarop de studio zijn wil oplegde, met name over het einde van de film. De bioscoopversie eindigde met twee scènes: een dineerscène tussen Joel en Lana in een restaurant in Chicago, en een tweede scène waarin Joel en Lana door een park wandelen – en de deur op een kier blijft staan voor een verderzetting van hun relatie.

Gedesillusioneerd

Brickman haatte die tweede scène, die was toegevoegd op aandringen van de studio. In zijn ogen was ‘Risky Business’ een tragisch verhaal. De luchtige wandeling door het park, met komische dialoog, veranderde het gevoel waarmee de regisseur de kijker wou achterlaten na de aftiteling. Brickman was gedesillusioneerd en was even klaar met Hollywood. Zeven jaar later borg hij zijn ambities als regisseur helemaal op na het non-succes van zijn tweede film ‘Men Don’t Leave’. In 2012 regisseerde hij nog de kortfilm ‘Allison’, maar de kans is gering dat de nu 72-jarige Paul Brickman ooit nog in de regiestoel zal zitten.

Het originele einde, zoals Brickman het bedoelde, maakt duidelijk dat Joel nu de bovenhand heeft in de relatie – hij gaat dan toch naar Princeton, want “Princeton kan een kerel zoals Joel gebruiken”. Het is ook voor zowel Lana als Joel helder dat hun relatie gedoemd is om te falen.

Bekijk ‘Risky Business’ vanavond om 21u45 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top