Het waanzinnige traject van Fred VanVleet van de Toronto Raptors

Sport | In de nacht van zondag op maandag wordt de 71ste All-Star Game tussen het team van LeBron James en dat van Kevin Durant afgewerkt. Fred VanVleet maakt deel uit van het team van LeBron. Zijn carrièreverloop is hoogst opmerkelijk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

VanVleet, die uitkomt voor de Toronto Raptors, is nog maar de vierde speler in de geschiedenis van de All-Star Game die mag deelnemen aan dit spektakel zonder geselecteerd te zijn tijdens de Draft. Eerder was die eer weggelegd voor Brad Miller, John Starks en Ben Wallace. De carrière van VanVleet, een Amerikaan ondanks zijn Nederlands klinkende naam, is één van de sprookjesverhalen uit de NBA.

Wisselvallig begin

Fred VanVleet kwam via de achterdeur de NBA binnen. Na vier jaar bij universiteitsploeg Wichita State University Shockers bood hij zichzelf aan via de NBA Draft 2016, maar dat verliep niet al te best. Hij weigerde twee voorstellen uit de NBA G League. Uiteindelijk tekende hij enkele dagen later bij de Toronto Raptors om deel te nemen aan de 2016 NBA Summer League met als doel deel te nemen aan het trainingskamp van het team. Ondanks een al goed gestoffeerde ploeg, vooral op de positie van point guard, tekende hij een contract bij de franchise. Hij wisselde af tussen het NBA-team en die van de G-League waarmee hij tot kampioen wordt gekroond. Zijn tweede seizoen was beter en hij werd zelfs genomineerd voor de NBA Sixth Man of the Year Award.

Het seizoen 2018-2019 werd een keerpunt voor de speler, maar ook voor de franchise die voor de titel ging. VanVleet worstelde zich doorheen het eerste deel van de play-offs voordat hij plotseling wakker werd op 20 mei. Die dag vierde hij de geboorte van zijn zoon en schitterde hij in Game 4 tegen de Bucks in de Conference Final. Hij ging van gemiddeld 4 punten daarvoor naar 15 punten met percentages boven de 50% gedurende de rest van deze play-offs. Hij kreeg zelfs stemmen voor de Most Valuable Player of the Finals.

Sterkhouder

In november 2020 tekende hij een vierjarig contract voor maar liefst 85 miljoen dollar. Op zijn 27ste is Fred VanVleet geëvolueerd van een bankzitter naar een sterkhouder, die met 54 gescoorde punten tijdens een wedstrijd in februari 2021 het record in handen heeft van het aantal gescoorde punten door een ‘undrafted’ speler in de NBA.

En dit seizoen, met het vertrek van Kyle Lowry uit Toronto, neemt de point guard nog meer verantwoordelijkheid op zich in de franchise en dat werkt omdat de Raptors het goed doen. VanVleet doet vanavond zelfs mee aan de All-Star Game na flink wat stemmen van de NBA-coaches. "Daar speel ik voor en ik heb nooit een favoriet bij de fans willen zijn. Het is duidelijk dat ik hun passie respecteer en bewonder, en de fans maken een groot deel uit van wat we doen in deze business. Maar ik heb altijd geprobeerd gerespecteerd te worden door mijn collega's, en daarna door de trainers. Het zou een beetje vreemd zijn geweest, gezien mijn seizoen, om niet door hen gekozen te worden, maar het betekent duidelijk iets meer als de appreciatie van hen komt."

Beleef het hele All Star-weekend op Eleven Sports 2, beschikbaar in de tv optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Het NBA-programma van de week op Eleven Sports:

Zaterdag 19 februari

  • Clorox Rising Stars (om 3 uur op Eleven Sports 2)
Zondag 20 februari
  • State Farm All-Star Saturday Night (om 2u op Eleven Sports 2)

Maandag 21 februari

  • 71ste NBA All-Star Game (om 2u op Eleven Sports 2)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top