One day, one goal: Orbaiz sluit carrière bij Bilbao af met goal van ongeziene schoonheid

Sport | Een wedstrijd tussen Almeria en Athletic de Bilbao spreekt bij de neutrale voetbalfan niet meteen tot de verbeelding. In 2011 was dat wel even anders. Toen scoorde Pablo Orbaiz een weergaloos doelpunt.

De thuisploeg was na vijf minuten al op voorsprong gekomen via Pablo Piatti en de bezoekers moesten zo dus al zeer snel achtervolgen. Iker Muniain wist nog voor de rust de bordjes weer gelijk te hangen. Vijf minuten na de pauze zorgde Gaizka Toquere voor de 1-2. Het was nu aan Almeria om het tij te proberen keren, maar dat zag Pablo Orbaiz duidelijk niet zitten.

Casillas ook geklopt

De bal viel op het middenveld na een duel voor zijn voeten, het leer stuiterde een keer en Orbaiz kreeg de ingeving om er een harde knal richting doel te geven. Vaak belanden deze schoten ver over of naast, maar deze keer raakte Orbaiz de bal perfect en hij liet doelman Leonardo Ulloa volstrekt kansloos. Het was de 1-3 en meteen ook de doodsteek voor Almeria.

Orbaiz was niet aan zijn proefstuk toe, want een jaar voordien had hij Real Madrid-doelman Iker Casillas ook al eens vanaf 45 meter weten te verschalken. De Spaanse middenvelder had een verschroeiend schot in de benen. Het magistrale doelpunt tegen Almeria bleek uiteindelijk één van zijn laatste wapenfeiten te zijn voor Athlétic de Bilbao. Meer zelfs, het was zijn allerlaatste doelpunt ooit voor Bilbao.

Bilbao vierde dat seizoen zijn 80ste seizoen opeenvolgende seizoen in de Spaanse eerste klasse. Het eindigde knap zesde, waardoor het zich wist te plaatsen voor de voorrondes van de Europa League.

Boegbeeld van Bilbao

De daaropvolgende zomer verkaste hij op huurbasis naar de Griekse topclub Olympiacos. Het jaar nadien ging de middenvelder transfervrij naar het Russische Rubin Kazan. Daar speelde hij uiteindelijk ook maar één seizoen, waarna Orbaiz zijn loopbaan afsloot bij het anonieme Valle de Egüés. In 2016 hing hij daar op 37-jarige leeftijd de schoenen aan de haak.

Orbaiz is vooral gekend vanwege zijn periode in Bilbao, waar hij elf jaar speelde. Hij speelde in totaal 302 wedstrijden voor het team, waarin hij 11 keer scoorde en 15 assists uitdeelde. De defensieve middenvelder, die vijf keer voor het nationaal team van Spanje uitkwam, incasseerde ook 88 gele en 4 rode kaarten. Hij sloot zijn carrière af met drie prijzen: een Griekse titel en beker met Olympiacos en het WK onder 20 jaar met Spanje.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan hier alles over de prachtige match van Kevin Keegan.