Chukwubuike Adamu, het zoveelste product van de uitstekende jongerenopleiding in Salzburg

Sport | Het was woensdag even schrikken voor Beierse fans tijdens de wedstrijd tussen FC Salzburg en Bayern München in de Champions League. Bayern kwam bijzonder zwak over en kon alleen maar overleven dankzij een doelpunt van Kingsley Colman in de laatste minuten. Dankzij de jonge Chukwubuike Adamu, die al vroeg in de eerste helft de score opende, beschouwden de Oostenrijkers deze wedstrijd ondanks de gelijkstand (1-1) als een succes. Vier jaar geleden vertrok de 20-jarige spits om zijn vaardigheden aan te scherpen bij FC Liefering, een werkwijze die succes oplevert in Salzburg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoewel hij de eerste minuten op de bank moest doorbrengen, zorgde de spits in de Champions League-match tegen favoriet Bayern voor sensatie. Na 20 minuten spelen, op een counter en met een Beierse verdediging die langzaam terugviel, slaagde Karim Adeyemi erin om zich bij Chukwubuike Adamu te voegen, zodat de aanvaller de bal rücksichtlos in het doel van de Duitsers kon mikken. Daarna waren het vooral de Oostenrijkers die in balbezit waren en zo de aanvallen van München in de tweede helft weerstonden. Uiteindelijk lukte het Kingsley Colman in de laatste minuten om toch de Duitse eer te redden, maar veel scheelde het niet.

Het succes van Adamu mag wel opvallend genoemd worden. Hij mocht in minuut 12 invallen voor de geblesseerde Noah Okafor en scoorde niet lang daarna zijn allereerste Champions League-doelpunt. Hoewel hij dit seizoen slechts 9 wedstrijden heeft gespeeld, heeft de jonge spits al vijf keren gescoord (over alle competities heen).

Een goed werkend systeem

Voor hij in het eerste elftal terecht kwam, heeft Adamu als onvervalst Salzburg-kind alle stappen van het leertraject moeten doorlopen. De in Nigeria geboren spits, die in de tweede helft van vorig seizoen werd uitgeleend aan St. Gallen in Zwitserland, overtuigde zijn trainers om hem afgelopen zomer terug te halen om hem een kans te geven in het eerste elftal. Maar daarvoor was Adamu, net als verschillende van zijn teamgenoten, in 2018 professional geworden bij FC Liefering, een Oostenrijkse tweedeklasserclub die deel uitmaakt van de Red Bull-constellatie.

Het is natuurlijk geen toeval dat veel spelers die via Salzburg scoren voor het eerst bij Liefering kwamen spelen. Toen dit kleine clubje in de Oostenrijkse derde klasse in 2012 werd overgenomen door frisdrankfabrikant Red Bull, was het doel duidelijk: jongeren laten doorgroeien en wennen aan het leven en werken in een echte profclub. Met deze werkwijze kostte het FC Liefering, dat het stadion en de kleuren van Salzburg deelt, amper een jaar om door te stoten naar de tweede klasse. De ploeg fungeerde sindsdien als een ideaal B-team omdat Oostenrijkse reserveteams destijds niet hoger mochten evolueren dan de derde divisie.

Een talentenfabriek

Het recept leek te werken. In 2017 was Salzburg de grootste Europese teams te slim af en zegevierde het in de Youth League. In het verleden mochten spelers als Dayot Upamecano, Amadou Haidara, Konrad Laimer, Patson Daka of zelfs Diadie Samassékou ervaring opdoen bij Liefering alvorens door te breken.

Net als zijn huidige teamgenoten Adeyemi, Nicolas Seiwald, Mohamed Camara, Luka Sucic en Sekou Koita, hoopt Adamu in de voetsporen te treden van een lange rij voormalige Salzburg-spelers die zich hebben opgewerkt tot in de beste teams in de voetbalwereld. Hoewel je hem nog niet kan beschouwen als een topvoetballer, lijkt Adamu de ideale startpositie te hebben om een zeer succesvolle carrière uit te bouwen.

Volg de achtste finales van de Champions League volledig op de kanalen van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top