Frank Devos, regisseur van ‘Fils de’: “Filmen in Brussel was een ontdekkingsreis”

Series | Frank Devos is de regisseur van ‘Fils de’, de nieuwe Belgische topreeks met onze hoofdstad als decor. Naar aanleiding van de release van ‘Fils de’ in de tv-optie Pickx Mix van Proximus spraken we met hem over de Brusselse identiteit van de serie, het gebruik van muziek en meer.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoe is ‘Fils de’ op je pad gekomen?

Frank Devos: “Camille Pistone, Salim Talbi en Antoine Negrevergne waren al een drietal jaar bezig met het scenario. Ze zochten een regisseur en hadden toevallig ‘Undercover’ gezien (Frank Devos regisseerde de eerste afleveringen, red.). Toen ze me het project uitlegden, was ik meteen zeer geïntrigeerd. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Brussel, met alle verschillende etniciteiten en culturen die daar aanwezig zijn. Ik ben zelf een Vlaamse Brusselaar, ik woon er al heel mijn leven, en ik had de indruk dat die mix van talen en al die wijken die zo verschillend zijn, nog niet veel in beeld waren gebracht in fictie. Ik was meteen mee met het concept.”

Hoe voelde het om als Brusselaar je eigen stad in beeld te brengen?

Frank: “Er zijn altijd wijken in de stad die je minder goed kent, ook voor een Brusselaar. Dus het was een leuke ontdekkingsreis. We hebben gefilmd in Matonge, een stuk van de Marollen, Peterbos in Anderlecht en een pak andere wijken. Het was interessant! We hebben ook altijd op locatie gefilmd om het zo realistisch mogelijk te houden. Dat zie je denk ik ook wel aan de ietwat ruwe stijl.”

“Ik ben altijd al gefascineerd geweest door Brussel. Alle kortfilms die ik ruim twintig jaar geleden maakte, speelden zich ook daar af. Ook die schaduwkant, het randje dat veel mensen niet zien en dat nooit benoemd wordt, intrigeert me. Het feit dat gangsters dezelfde problemen hebben als iedereen, dat ze ook vaders en moeders hebben en gewone mensen zijn.”

In de cast zitten een paar nieuwe gezichten. Lieten zij zich makkelijk regisseren? Volgens Bwanga Pilipili kon N’Landu Lubansu af en toe rebels zijn.

Frank: “Hij is een jong gastje met heel veel karakter, maar het plezante is dat we dat wel konden meenemen in zijn rol. Dus dat viel eigenlijk heel goed mee. Ook de broer van Bwanga, Isha, die een best beroemde Brusselse en Parijse rapper is, had buiten videoclips nog nooit geacteerd. Maar hij was heel leergierig en wilde het absoluut goed doen. Hij kon goed naturel acteren, wat voor iemand zonder ervaring of opleiding niet makkelijk is.”

Helpt het dat de serie zich voor een stuk in hun leefwereld afspeelt?

Frank: “Ja, dat denk ik wel. Isha kent Matonge bijvoorbeeld heel goed, dus hij voelde zich op zijn gemak. Maar toch wilde hij niet gewoon zichzelf zijn, hij wilde echt een rol spelen. Maar inderdaad, bij veel van de jongeren zit een stuk van hun persoonlijkheid in hun rol.”

Muziek

Naast Isha acteert ook Marka in de serie en ook de soundtrack is op een bijzondere manier aangepakt. De reeks is duidelijk geworteld in de muziekscene. Hoe is dat tot stand gekomen?

Frank: “Dat komt vooral van de drie schrijvers. Antoine, die showrunner was, zit wel in het wereldje van de rapmuziek. Hij heeft er veel contacten. Zo is de samenwerking met het platenlabel Top Notch er gekomen. De artiesten hebben nummers geschreven die geïntegreerd zijn in de afleveringen, die gaan over de personages en de thema’s van de serie. We wilden er geen musical of een serie over rap van maken, maar het feit is nu eenmaal dat die muziek wel leeft bij de jongeren waar de reeks over gaat.”

“Ik ben er niet altijd fan van als er gezongen wordt in een serie. Ik wilde de magie niet verbreken, het mocht de serie niet teveel buiten de realiteit brengen. Als ik nu het eindresultaat zie van al die maanden werken, vind ik we daar goed in geslaagd zijn.”

We hoorden dat je alweer iets nieuws aan het voorbereiden bent. Kan je daar al iets over kwijt?

Frank: “Neen, eigenlijk niet. (lacht) Sorry!”

Maar we krijgen wel nog werk van je te zien?

Frank: “Dat hoop ik toch!”

Ontdek 'Fils de' vanaf 27 januari in de tv-optie Pickx Mix. Om deze nieuwe tv-optie te vieren, geven wij Proximus-klanten de kans om Pickx Mix één maand gratis te proberen. Daarna betaal je voor dit optiepakket 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Lees hier meer over de soundtrack van 'Fils de'
Lees hier ons interview met actrice Bwanga Pilipili
Lees hier ons interview met Camille Pistone en Salim Talbi

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top